Gazete Vatan Logo

ODTÜ protestosuna terör operasyonu

Öğrenciler gözaltına alındı

ODTÜ protestosuna terör operasyonu

Başbakan Erdoğan’ın ODTÜ’ye gidişi sırasında protesto eylemi yapmak isteyen öğrencilerden 11’i sabaha karşı evlerinden gözaltına alındı. Arama kararında “terör örgütü bağlantısı şüphesi”yle öğrencilerin evinde arama yapıldığı belirtildi. Evlerdeki bazı dergi ve kitaplara el konuldu.

Çin’den fırlatılan Göktürk-2 uydusu için Salı günü ODTÜ’de yapılan törene katılan Başbakan Erdoğan’ı protesto eden öğrencilere polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesine tepkiler sürerken ilginçi bir gelişme yaşandı. Olaylardan 3 gün sonra ise terör suçlarına bakan savcılık soruşturma başlattı.


Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesiyle görevli savcı Sadık Bayındır, polis kayıtları ve fotoğraflarını inceledikten sonra başlattığı soruşturma kapsamında 12 öğrenci hakkında ev araması ve gözaltı kararı aldırdı. Ev aramasına ilişkin kararda “terör örgütü bağlantısı şüphesi” suçlaması yöneltilirken bu örgüt ya da örgütlerin hangileri olduğuna ilişkin bir ibareye yer verilmedi.
ODTÜ protestosuna terör operasyonu
Kararın ardından Bedirhan Atasoy, Mert Atmaca, Mustafa Bozkurt, Hasan Koç, İlhan Şen, Can Kaya, Güven Kazım Altunkaya, Hüseyin Koç, Sercan Çınar, Batuhan Demirci, Cem Dursun’un kaldığı evlerde terörle mücadele polisi sabah saat 07.00’de gitti ve avukatlar olmadan arama yaptı. Ev aramalarında yasal olan “Dev-Genç Savunması” adlı kitap, Yürüyüş dergileri ve Üniversiteli adlı gazetelere delil olarak el konuldu. Aramaların ardından gözaltına alınan öğrenciler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Emniyet’e götürüldü.


Barış’ın görüntüleri yok

Savcılığın fotoğraf ve kamera kayıtlarını incelemeye devam ettiği ve kimliği tespit edilen diğer öğrenciler hakkında da gözaltı kararı verebileceği belirtilirken, polisin elinde ise 50 kişilik bir öğrenci listesi olduğu iddia edildi. Öte yandan polisin, kayıtlarda basından gaz fişeğiyle yaralanan ve beyin kanaması geçirdiği için yoğun bakımda tutulan Barış Barışık’ın “polise taş attığı ya da herhangi bir şekilde saldırdığına ilişkin görüntü” bulamadığı, bu nedenle Barışık hakkında herhangi bir işlem yapmadıkları öğrenildi.
ODTÜ protestosuna terör operasyonu
Suç yok ama karar var

Gözaltına alınarak Emniyet’e götürülen 11 öğrencinin avukatları burada kendilerine bilgi verilmeyince, savcı Bayındır’ın yanına gitti. Savcıya yapılan ev araması ve avukatla görüşme tutanağında herhangi bir “suç istinadının olmadığını” belirten avukatlar, “Biz neye göre savunma yapacağız? Öğrencilerin üzerine atılı herhangi bir suç yok” dedi. Bunun üzerine savcı avukatların Emniyet’e gidip bilgi almalarını söyledi. Avukatlar ise Emniyet’ten geldiklerini belirtince savcı avukatların vekaletlerini gördükten sonra bilgi vereceğini söyledi.

Haberin Devamı