Gazete Vatan Logo

Obezlere vergi şoku

'Ekstra şişmanlık vergisi', şok etkisi yarattı...

Rusya'nın Gürgistan'dan çekilmesi, ancak "tampon bölgeler" oluşturması ile ilgili kriz gündemdeydi. Ne var ki ABD ve İtalya'da "ekstra şişmanlık vergisi"nin getirilmesi, şok etkisi yarattı.


En şişman nesil oluşuyor
ABD'nin Alabama eyaletinde obezlere "ekstra şişmanlık vergisi" getiriliyor. “İl Giornale” gazetesi aynı uygulamayı İtalya'nın da düşündüğünü yazdı. İlk aşamada, obez sınıfına girecek durumdaki çocukları olan aileler, çocuklarını ihmal ettikleri sayılacak ve vergi ödeyecek.

İtalyan yönetimi obeziteyle mücadele kapsamında "obezite vergisinin" en etkin mücadele yolu olacağını düşünüyor. Avrupa'da pek çok ülkede obeziteyle mücadele için, okullarda, fast-food türü yiyecekler, meşrubatlar yasakladı. Sağlık merkezleri bedava diyet programları dağıttı. Spor yapma imkanlarını gliştirdi. Ancak obeziteyle başa çıkılamadı.

Tüm dünyada salgın halini almaya başladığı belirtilen obezite, yapılan son araştırmalara göre Türkiye'de de büyük artış gösterdi. Son verilere göre Türkiye'de obezite kadınlar arasında yüzde 50, erkekler arasında ise yüzde 65 artış gösterdi. Bu nedenle önlemler gündemde.

DÜNYADAN KISA KISA
En zengin kral gösterileye itiraz etti
Forbes, Tayland Kralı'nı en zengin soylu seçti, Tayland hükümeti itiraz etti. Dışişleri Bakanlığı, "Forbes listesi yanıltıcı. Kraliyet gayrimenkulleri de hesaba katılmış. Oysa bunlar Kral'ın gelir kaynakları değil" açıklamasını yaptı.

Türk blogcuların protestosu Financial Times'ta
Türk blog yazarlarının "Geleceğin internetinin ön izlemesini yapıyoruz" sloganıyla sansürü protesto için sitelerini kapatmaları, Financial Times'a da konu oldu. Protesto kampanyasını başlatan Türk blogculardan Fırat Yıldız, "Amerikalı ve Avrupalı büyük şirketlerden yardım aldığımız gerçek dışı. Kampanya tamamen spontane gelişti" dedi.

Çok uzun süre tok tutan makarna
Kuzey Koreli bilimadamları, insanı çok daha uzun süre tok tutacak özel bir makarna geliştirdi. Kuzey Kore uzun zamandır açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Dünyanın en sert yönetimlerinden birine sahip ülkede yaşam koşulları giderek kötüleşiyor.

Minili kadınların yer aldığı bilboardlar yasaklandı
Geçtiğimiz aylarda onbinlerce insanın hayatına malolan kasırganın vurduğu Myanmar'ın ticari başkenti Yangon, mini etekli kadınların yer aldığı billboard ilanlarını yasakladı. Belediye Başkanı General Lin, bunlar yerine "kültürel olarak daha uygun" resimlerin yerleştirileceğini söyledi.

Chavez'in Beyaz Saray duası
ABD Başkanı Bush'un belalısı olarak da anılan Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Bush'la dalga geçmek için "Beyaz Saray duasını" açıkladı: "Umarım Beyaz Saray'daki halefi deli veya sarhoş olmaz".







Haberin Devamı