Gazete Vatan Logo

Obama uzlaşma istedi!

Obama işadamlarından ve halktan destek istedi

Mali uçurum’un önüne geçmek için yoğun çaba gösteren ABD Başkanı Barack Obama, vatandaşlara seslenerek Kongre üyelerini uzlaşmaya ikna etmek için yardımcı olmalarını talep etti. ABD’nin dev şirketlerinin CEO’larıyla da bir araya gelen Obama, zenginlere vergi artırımı konusunda tam destek almayı başardı.

Sosyal medyayı başarılı bir şekilde kullandığı bilinen Obama, vatandaşlardan ‘#My2K’ etiketini kullanarak Twitter ve Facebook üzerinden seslerini duyurmalarını istedi. Obama, “Onlara (Kongre üyelerine) 2 bin dolarlık vergi artırımının sizin için ne anlama geldiğini yazın’ dedi.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, yılbaşında ülkede yaşanmasından endişe edilen ‘mali uçurum’un engellenmesi ve bütçe açığının azaltılması konularında Noel’den önce uzlaşmaya varılması için Kongre’ye çağrıda bulundu. Beyaz Saray’dan yaptığı açıklamalar esnasında Obama, ABD vatandaşlarına da seslenerek, onlardan da Kongre’de görev alan Cumhuriyetçi ve Demokratları bir an önce önce orta sınıfa vergi indirimi, zengin kesime ise vergi artırımı öngören yasa tasarısı üzerinde uzlaşmaya varmaları konusunda ikna etmek için destek beklediğini kaydetti. “Hedefimiz adil ve dengeli bir anlaşma” diyen Obama, “Bunu Noel’den önce sağlamayı umut ediyorum. Ancak hızlıca atılması gereken adımlar var. Örneğin, orta sınıfın vergileri konusundaki acilen uzlaşmaya varılması gerekiyor. Aksi takdirde, Amerika‘daki milyonlarca aile, yıl başında vergilerinin otomatik olarak arttığını görecek” diye konuştu. CEO’lardan tam destek Ardından, aralarında Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent’in de bulunduğu toplam 14 ABD devinin CEO’larıyla bir araya gelen Obama, yöneticilerden yıllık 250 bin dolar üstü gelir elde edenlerin vergi oranlarının artırılması konusu da dâhil olmak üzere ‘mali uçurum’ çalışmaları için tam destek aldı. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Deloitte CEO’su Joe Echevarria, görüşmeye katılan yöneticilerin vergi oranlarının artırılmasına ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir olduğunu ifade etti. Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein ise Başkan Obama’nın ‘mali uçurum’ konusunda bir anlaşmaya varılmasına yönelik planını oldukça ikna edici bulduklarını söyledi. Blankfein, “Ekonomiyi enkaza çevirecek ve toparlanmayı raydan çıkartacak bir kriz yaşamamayı tercih ederim” diye konuştu. Obama’nın bir araya geldiği diğer isimler arasında Home Depot CEO’su Frank Blake, Merck & Co CEO’su Kenneth Frazier, Macy’s CEO’su Terry Lundgren, Caterpillar Inc CEO’su Doug Oberhelman ve Pfizer Inc CEO’su Brian Roberts da yer aldı. Beyaz Saray’da verilen davete katılıp Obama’ya destek veren diğer isimler ise Yahoo CEO’su Marissa Mayer, Comcast Corp CEO’su Brian Roberts, State Farm CEO’su Ed Rust, Marriott International Inc CEO’su Arne Sorenson, AT&T Inc CEO’su Randall Stephenson ve Archer Daniels Midland Co CEO’SU Patricia Woertz.

Ekonomi son 18 ayın zirvesinde
Çin ekonomisinin geleceğine yönelik kaygıların dağılmaya başladığı ve ABD’nin ‘mali uçurum’u atlatabileceğine yönelik inancın kuvvetlendiği bir ortamda, küresel ekonomi son 18 ayın zirvesinde. 862 yatırımcının katılımıyla Bloomberg haber ajansı tarafından gerçekleştirilen anket, yatırımcıların geleceğe daha umutla bakmaya başladığının göstergesi. Ankete göre, katılımcıların 3’te 2’si küresel ekonominin istikrarlı bir seyir izlemekte olduğu, hatta iyileşme kaydettiği görüşünde. Yapılan açıklamada, sadece 2 ay önce, yani Eylül’de yatırımcıların yarısının bu görüşü savunduğu hatırlatıldı. Gelecek yıl, en iyi performansı ABD ve Çin ekonomilerinin sergileyeceğini öngören yatırımcılar, Avrupa’daki borç krizinde de en kötünün geride kaldığı konusunda hemfikir. Küresel ekonomideki iyileşmenin ABD ve gelişmekte olan ülkeler tarafından sağlandığı ifade edilirken her gün daha fazla kişinin zenginleştiğine dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı