Gazete Vatan Logo

Obama’nın en zor kararı

IŞİD’den mesaj: gazetecinin hayatı sana bağlı

Obama’nın  en zor kararı

Amerikan savaş uçaklarının bombardımanına karşılık IŞİD’in bir ABD’li gazetecinin boğazını keserek öldürmesi, rehin tutulan diğer ABD’li gazeteci için, ‘Karar senin Obama’ diye mesaj vermesi ABD Başkanı’nı zor bir tercihle karşı karşıya bıraktı.

IŞİD militanlarının 2012’de savaşı izlemek için bulunduğu Suriye’den Türkiye sınırına gitmek üzereyken kaçırdığı ABD’li gazeteci James Foley’nin başının kesilerek öldürüldüğü video tüm dünyada infiale sebep oldu. IŞİD’in ‘ABD’ye mesaj’ başlığıyla yayımladığı videoda ABD’nin kendilerine yönelik bombardımanına karşılık ABD’li gazetecinin öldürüldüğünü belirtiliyor. Videoda Türkiye sınırında kaçırılıp IŞİD’in elinde 1 yılı aşkın süredir rehin olan bir başka gazeteci Steven Sotloff da Guantanamo’daki turuncu mahkum üniformalarını andıran bir kıyafetle gösteriliyor ve Obama’ya, ‘Şimdi karar senin. Bu gazetecinin hayatı senin vereceğin karara bağlı’ çağrısı yapılıyor. Çağrıyı yapan kişinin çok düzgün bir İngilizceyle ve İngiliz aksanıyla konuşması da dikkat çekiyor.
Cellat İngiliz mi?
Bu da celladın İngiltere’den IŞİD’e katılan isimlerden biri olduğu şüphesini beraberinde getiriyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, IŞİD militanının İngiliz olması ihtimaline atıf yaparak, birçok İngiltere vatandaşının Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarında savaşması nedeniyle örgütün İngiltere ulusal güvenliğine doğrudan bir tehdit olduğunu söyledi. İngiltere lideri David Cameron da görüntü üzerine tatilini yarıda keserek Londra’ya döndü.
‘Oğlumla gurur duyuyorum’
Foley’in annesi Diane, Facebook’ta yayımladığı mesajında oğluyla gurur duyduğunu belirterek, oğlunun Suriyelilerin acılarını duyurmak için hayatını kaybettiğini söyledi. Diane Foley, IŞİD’i diğer tutsakları serbest bırakmaya çağırarak, “Onlar da Jim gibi masum. Amerikan hükümetinin Irak, Suriye ya da dünyanın herhangi bir yerindeki politikalarında onların hiçbir etkisi yok” dedi.
Obama: IŞİD’le mücadele sürecek
ABD Başkanı Barack Obama, dün düzenlediği basın toplantısında IŞİD’le mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden’in yaptığı “ABD istihbarat camiası Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff’u gösteren videoyu inceledi ve videonun gerçek olduğu sonucuna vardı” açıklamadan birkaç saat sonra bir basın toplantısı da Başkan Obama yaptı. IŞİD’in hiçbir dini temsil etmediğini belirten Obama, “James Foley’in ölümü vicdanları yaraladı. IŞİD’le mücadelede geri adım atmayacağız” dedi. Obama açıklamanın ardından gazetecilerden soru almadan ayrıldı.
Daha önce de kaçırılmıştı
Beş yıldır Ortadoğu’da çalışan James Foley 22 Kasım 2012’de silahlı kişilerce kaçırılmıştı. Gazeteci daha önce de Libya’da 2011’de kaçırılıp serbest bırakılmıştı. Foley, 2012’de BBC’ye verdiği mülakatta, “Çatışma bölgelerinin anlatılmamış hikayelerini ortaya dökmeye çalışan biriyim” demişti.
İşte Foley’in son sözleri
Videoda, ABD’li gazetecinin son sözleri de yer aldı. Foley’nin öldürüleceğini bilmesine rağmen bu tür bir konuşma yapması dikkat çekti:
“Tüm arkadaşlarımı, ailemi ve sevdiklerimi benim gerçek katilim olan ABD Hükümeti’ne karşı ayaklanmaya davet ediyorum. Birazdan yaşayacaklarım, hükümetin işlediği suçların ve kayıtsız tavrının sonucudur. Buradan sevgili anne ve babama sesleniyorum; şerefimi koruyun ve Irak’taki son hava harekatıyla sonumu getiren bu insanlardan gelecek tazminat teklifini kabul etmeyin. ABD Hava Kuvvetleri’nde görevli kardeşim John’a sesleniyorum. Ne yaptığını iyice düşün, kendi ailen dahil kaç hayatı mahvettiğini bir düşün. Ben senin meslektaşlarının bu insanlara bomba yağdırdığı gün öldüm John. Daha fazla zamanım olsun isterdim, özgürlüğüme kavuşma umudumun olmasını ve ailemi tekrar görebilmeyi isterdim ama artık çok geç. En çok da Amerikalı olmamayı isterdim.
Her IŞİD’liye 400 dolar maaş
Suriye’de ve özellikle Irak’ta son dönemdeki ilerleyişiyle geniş bir bölgeyi ele geçiren IŞİD’in her iki ülkedeki mensuplarının toplam sayısının 80 bine ulaştığı iddia edildi. El Cezire’nin merkezi Lond- ra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne dayandırdığı habere göre, örgütün Suriye’deki üye sayısı 50 bini geçti. Suriye’deki IŞİD üyelerinin 20 bini yabancı ülke vatandaşlarından oluşuyor. IŞİD’e katılanlar arasında Çeçenistan, Çin, Avrupa ve Arap ülkelerinden gidenler bulunuyor. Kaynaklara göre IŞİD’in Irak’ta da 30 bin üyesi savaşıyor. IŞİD’in Suriye’deki güçlerine geçen ay 6 bin 300 üye katıldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre bu, örgüte bugüne kadar en yoğun katılımın olduğu dönem. Irak’ta ele geçirdiği petrol sahalarından çıkardığı petrolü satarak günde 8 milyon dolar kazanan IŞİD militanlarına aylık 400 dolar maaş, ev, 50 dolar çocuk yardımı ve eşi olanlara 100 dolar ekstra maaş veriliyor.

Haberin Devamı