Gazete Vatan Logo

Obama ile gündem PYD ve Suriye

G20 zirvesi için Çin’e giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Rus lider Putin ile yarın ise ABD Başkanı Obama ile görüşecek. Obama ve Erdoğan görüşmesinin kilit noktası ise Suriye krizi, PYD ve Gülen’in iadesi olacak

Obama ile gündem PYD ve Suriye

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve görev süresinin dolmasına yaklaşık iki ay kalan ABD Başkanı Obama G-20 zirvesi çerçevesinde Pazar günü Çin’de bir araya gelecek. İki liderin görüşme gündemindeki ağırlıklı konulardan birinin ise terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD ve silahlı gücü YPG olması bekleniyor. Görüşmede ayrıca Suriye kriziyle ilgili ABD’nin tavrı, IŞİD ile mücadeledeki yöntem farklılıkları, FETÖ lideri Fetullah Gülen’in iadesi konusunda Washington’un açıklamaları da masada olacak.

Biden ‘nokta’ dedi

Bugünkü süreçte Gaziantep’teki saldırının ardından 24 Ağustos’ta Fırat Kalkanı Operasyonunu başlattığı gün Ankara’da olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, “YPG Güçleri Fırat’ın doğusuna çekilecek, aksi halde YPG’ye desteğimizi keseriz. Kürt koridoru olmayacak, nokta” sözlerini sarf etti. Operasyonun üçüncü gününde, Türk tanklarına PYD öncülüğündeki SDG tarafından düzenlenen saldırıda bir asker şehit oldu. Türk savaş uçakları Cerablus’un güneyindeki SDG hedeflerini vurdu ve 25 YPG’linin öldüğünü açıkladı. ABD Savunma Bakanı Carter, Türkiye ve SGD güçlerinin birbirleriyle çatışmak yerine IŞİD ile mücadeleye odaklanmalarını istedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç Türkiye’nin operasyonuna devam etme kararlılığını vurguladı.

‘Ateşkes’ gerilimi

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) sözcüsü Albay John Thomas, Türkiye ile PYD’nin çatışmaların sonlanması için mutabakata vardığını dile getirdi ki bu da yeni bir gerginlik konusu oldu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “PYD ile anlaşma falan söz konusu değil” dedi. ABD Dışişler Sözcüsü Kirby ise, “Egemen bir devlet olan Türkiye ile PYD’yi asla denk tutmuyorum” dedi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre 31 Ağustos’ta ise ÖSO güçleri IŞİD ile çarpışırken bölgedeki TSK irtibat subayları, İncirlik Üssü’nü kullanan koalisyon güçlerinden acil destek istedi ancak İncirlik’teki Amerikalı yetkililer, halihazırda havada olan koalisyon jetlerini yardıma göndermedi. TSK kendi savaş uçaklarını kaldırdı. Amerikalıların komuta ettiği koalisyon unsurları Türk savaş uçaklarından 3 saat sonra çatışma bölgesinde bombardıman yaptı. ABD’nin, bu hareketi de, yeni bir gerilim unsuru oluşturdu.

Haberin Devamı

‘IŞİD’le mücadelede önemli bir partner’

ABD Başkanı Barack Obama G20 zirvesi öncesi CNN International’a verdiği röportajında Türkiye, IŞİD’i yok etmek için önemli bir müttefik ifadelerini kullandı. Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yarın yapacağı görüşme öncesi verdiği röportajda, Türkiye ve ABD arasındaki güvenlik ilişkilerinde bir azalma olmadığını ve Türkiye’nin NATO’nun en güçlü üyelerinden biri olduğunu belirtti. ABD Başkanı 15 Temmuz sürecinde Türkiye’de politik ve sivil bir deprem yaşandığını ifade etti. Obama, “Şu an Türkiye’de bir yeniden inşa süreci yaşanıyor ama bu inşa sürecinin nasıl yaşandığı önemli. Biz de bu süreçte Türk halkının yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz. Yani her iyi dostun yapacağı gibi dürüst bir şekilde onlara geri bildirimde bulunuyoruz. Eğer attıkları adımlar onların uzun vadeli çıkarlarına ya da ortaklığımıza zıt gidiyorsa bunu bildirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk defa yüz yüze görüşecekler.

Haberin Devamı