Gazete Vatan Logo

Obama'dan yakılan pilot açıklaması!

ABD Başkanı Barack Obama, terör örgütü IŞİD'in, alıkoyduğu Ürdünlü pilot Muaz el-Kesasibe'yi yakarak öldürdüğünü gösterdiği ileri sürülen video kayıtlarına ilişkin, "Bu IŞİD'in ahlaksızlık ve barbarlığının diğer bir göstergesidir" dedi.

Obama, sağlık reformuna ilişkin Beyaz Saray'da yaptığı toplantı öncesinde gazetecilerin söz konusu video kayıtlarına ilişkin sorusunu yanıtladı. Yayımlanan videodan haberdar edildiğini belirten Obama, "Detayları, teyit durumunu bilmiyorum ama bu video orijinalse bu örgütün ahlaksızlık ve barbarlığının diğer bir göstergesidir. Bu, onların zayıflatılması ve nihayetinde yenilgiye uğratılmasını sağlamaya yönelik uluslararası bir koalisyonun ihtiyatını ve azmini iki misline çıkartacaktır" ifadesini kullandı.

Aynı zamanda videonun, örgütün ideolojisinin çöktüğünün belirtisi olduğunu dile getiren Obama, IŞİD'in sadece "ölüm ve yıkımla" ilgilendiğine vurgu yaptı.

Obama, konuya ilişkin daha sonra yaptığı yazılı açıklamada da Ürdün halkına taziyelerini ileterek şunları belirtti:

Haberin Devamı

"Amerikan halkı adına, en derin taziyelerimi pilot Kesasibe'nin ailesine ve sevdiklerine, Ürdün Silahlı Kuvvetlerinin cesur erkek ve kadınlarına, Ürdün Kralı Abdullah'a ve halkına iletiyorum."

Obama, Kesasibe'nin sonsuza dek Ürdün'ün cesurluğunu simgeleyecek bir kişi olacağını kaydetti.

"IŞİD'in çarpık ideolojisinin diğer örneği"

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Lloyd Austin de yaptığı yazılı açıklamada, IŞİD'in Ürdünlü pilot Kesasibe'yi öldürmesini şiddetle kınadı. Ürdün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mashal al-Zaben ile görüştüğünü bildiren Austin, açıklamasında, "Bu haince eylem, IŞİD'in veya DEAŞ'ın vahşiliğinin ve çarpık ideolojisinin diğer bir örneğidir" cümlesine yer verdi.

"Obama, Amerikan vatandaşlarını kurtarmak için askeri kaynaklarını kullanmaya istekli"

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, Ürdünlülerin IŞİD ile mücadele için oluşturulan çok uluslu koalisyonun "cesur üyesi" olduğunu söyledi. Dualarının pilotun ailesi ve Ürdün halkıyla olduğunu ifade eden Earnest, "Suriye'de IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarında kendi hayatlarını riske atan Ürdünlü askeri pilotlar var. Onlar bunu Amerikalı askeri pilotlarla yan yana yapıyor ve bu, Ürdünlülerin (koalisyona) yaptığı büyük katkının belirtisidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Earnest, videonun orijinal olmasının bile ABD'nin IŞİD'in elindeki Amerikalı esirleri kurtarma misyonunu etkilemeyeceğini veya değiştirmeyeceğini bildirdi. Başkan Obama'nın, IŞİD'in tuttuğu Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağlamak için diplomatik, istihbarat ve hatta askeri kaynaklarını kullanmaya istekli olduğunu kaydetti.