Gazete Vatan Logo

O saldırganın portresi! Her kurbanına 3 el...

İşte o saldırının detayları...

O saldırganın portresi! Her kurbanına 3 el...

ABD’de okul basarak 18’i çocuk 26 kişiyi katleden Adam Lanza’nın, her kurbanına en az 3 el ateş ettiği ortaya çıktı. Babası, kurban yakınlarından özür dilerken, Lanza’nın polis seslerinden korkarak intihar ettiği açıklandı

1999’da yaşanan Columbine Lisesi katliamı sonrasında cuma günü bir okulu basarak 26 kişiyi öldüren Adam Lanza, dünyanın gündeminde. 8’i yetişkin 26 kişiyi öldüren Lanza’nın kurbanlarının kimlikleri ve yaşları açıklandı. Ölen 18 çocuktan sadece dördünün 7 yaşında olduğu diğerlerinin ise sadece 6 yaşında olduğu bildirilirken, otopsiler de tamamlandı. ABD’nin Connecticut eyaletindeki Newtown kentindeki Sandy ilkokulunu basan Lanza’nın kurbanlarını inceleyen doktor Wayne Carver, “30 yıldır bu meslekteyim, hayatımda gördüğüm en cani öldürme şekline tanık oldum. Kurbanlara en az 3 en fazla 11 el ateş edilmiş. Aşırı yakın mesafeden, kafaya, gövdeye ve uzuvlara ateş etmiş. Kurşun, kurbanların vücutlarını paramparça etmiş vaziyette” derken gözyaşlarına hakim olamadı. Saldırı sonrasında otizm hastası olduğu ve Asperger sendromundan muzdarip olduğu belirtilen Lanza’nın herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığı açıklandı.



Yaşananlara inanamıyorum

ABD’li yetkililer, “Lanza insanları öldürdükten sonra duruma müdahale etmeye çalışan güvenlik güçlerini duyunca intihar etmiş” açıklamasını yaptı. Yetkililer Lanza’nın cinayeti neden işlediğine dair bir açıklama yapmazken saldırganın babası Peter Lanza (52) yaşananlardan üzüntü duyduğunu bildirdi. Oğlunun eski eşini öldürmesinden dolayı yıkıldığını dile getiren Lanza, “Yaşananlara inanamıyorum. Kalbimiz hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarıyla birlikte. Bunun nedenini öğrenmeye çalışıyoruz” dedi. Lanza’nın eski eşinin önceden belirtildiği gibi öğretmen değil, ev hanımı olduğu belirtildi.

Tepkiler Obama’ya

Saldırı sonrasında tepkiler ABD Başkanı Barack Obama’ya yöneldi. Göreve geldiği andan beri en az 6 büyük silahlı saldırı gerçekleştiğini açıklayan muhalifler, Obama’nın daha önce silahları yasaklama sözü verdiğini fakat bunu daha sonra gerçekleştirmediğini açıkladı. Obama’nın milyar dolarlık bir kuvvete sahip silah lobisine karşı gelemediğini savunanlar, ABD’li siyasetçileri göreve çağırdı.



Domino etkisi yarattı

28 kişinin hayatını kaybettiği saldırı ABD’de domino etkisi yarattı. Önce Newport’ta bir adam birçok ziyaretçinin bulunduğu bir alışveriş merkezinin dışında ateş açtı. 50 el ateş eden 42 yaşındaki adam daha sonra tutuklandı. Kimsenin ölmemesi sevinçle karşılanırken, Alabama’da da bir saldırgan hastane girişinde rastgele ateş açarak 3 kişiyi yaraladı. Saldırgan vurularak etkisiz hale getirildi. Oklahoma’da bir saldırı hazırlığı içinde olan liseli Sammie Eaglebear Chavez evinde yakalandı. 18 yaşındaki Chavez’in Lanza ile aynı gün eylem yapmak istediği ortaya çıktı. Gözaltına alınan Chavez’e 1 milyon dolar kefalet ücreti istendi. Saldırıların artmasını engellemek için güvenlik önlemleri artırıldı. Öte yandan dün oynanan NBA maçlarında basketbolcular ve taraftar bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Miami Het’in forveti Lebron James ayakkabısına kurbanlar için mesaj yazarken, bütün oyuncular yanlarında küçük taraftarlarını getirerek parkelere çıktı.

Haberin Devamı