Gazete Vatan Logo

O mu sızdırdı?

Alman İçişleri’nin, Türkiye’yi ‘İslamcı teröristlere destek vermekle’ suçladığı ‘gizli’ değerlendirme yazısını, Sol Parti’nin dış politika sözcüsü Sevim Dağdelen’in basına sızdırdığı öne sürülüyor.

O mu sızdırdı?

Alman Meclisi’nin, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıdığı yasa tasarısının ardından iplerin gerildiği Ankara-Berlin hattında şimdi de ‘gizli belge’ krizi kapıda. Alman Kamu yayıncılık kuruluşu ARD, geçtiğimiz gün, İçişleri Bakanlığı’nın Sol Parti’nin Türkiye’ye ilişkin soru önergesine cevaben gönderdiği ‘gizli’ ibareli değerlendirme yazısını yayınlamıştı.

Yazıda Türkiye’nin uzun yıllardır İslamcı ve terörist örgütlere destek verdiği öne sürülüyordu. Belgede Ankara’nın Mısır’daki Müslüman Kardeşler ve Gazze’deki Hamas örgütünün yanı sıra Suriye’deki silahlı İslamcı muhalif grupları desteklediği vurgulanırken, geçtiğimiz yıla kadar Almanya’da Irak ve Suriye’ye savaşmak için giden Almanların dörtte birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da Türk kökenli olduğu kaydediliyordu.

Halihazırda zor bir dönemden geçen Türk-Alman ilişkilerini daha da germesi beklenen belge skandalı, yerel kamuoyunda ‘Belgeyi basına kim sızdırdı?’ tartışmasını da gündeme getirdi.

‘Arayı bozmak için’

Sızıntıdan Sol Parti’nin dış politika sözcüsü Sevim Dağdelen’i sorumlu tutan Hür Demokrat Parti’li Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, ‘terör örgütü PKK’nın yanlısı olmakla suçladığı Sol Parti’nin, bahsi geçen belgeleri sızdırarak Türk-Alman ilişkilerine zarar vermeyi amaçladığını iddia etti.

Haberin Devamı

‘İletişim hatası’

Alman İçişleri Bakanlığı’nın belgeyi hazırlarken Dışişleri’ne danışmaması da tartışmalara yol açtı. İçişleri yetkilileri, olayın iletişim hatasından kaynaklandığını söylerken, değerlendirmelerinde Alman dış istihbarat servisi BND’nin verilerinden yararlandıklarını kaydetti.

‘Açıklama bekliyoruz’

Türk Dışişleri, ARD’nin haberine ilişkin Alman federal makamlarından açıklama istedi. Bakanlık yayınladığı yazılı açıklamada, “İddialar, Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Hükümetimizi hedef almak suretiyle bir süredir ülkemizi yıpratmaya çalışan çarpık zihniyetin yeni bir göstergesidir. ARD haberinde atıfta bulunulan rapor hakkında Almanya Federal Cumhuriyeti makamlarından gerekli izahat istenmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Hükümete çağrı yaptı

İçişleri Bakanlığı’nın yazılı yanıt gönderdiği Sevim Dağdelen, Ankara’yla ilişkilerde ‘radikal değişikliğe gidilmesi’ çağrısında bulundu. Dağdelen, “İç yazışmalarda ‘İslamcılığın merkezi ve İslamcı terörün destekçisi’ olarak nitelerken, Ankara’ya Almanya’nın, AB’nin ve Nato’nun en iyi ortağı gibi davranamazsınız” diye konuştu.