Gazete Vatan Logo

O köpek uyutuldu İspanya ayağa kalktı

Excalibur isimli köpeğin sahibi olan hemşireden Ebola virüsü bulaştığı gerekçesiyle uyutulması, İspanyol hayvan severlerin tepkisine yol açtı

O köpek uyutuldu İspanya ayağa kalktı

İspanya’da hayatını kaybeden rahip Manuel Garcia Viejo’nun başkent Madrid’deki tedavisi sırasında Ebola’ya yakalanan hemşire Teresa Romero, İspanya ve Avrupa’da paniğe neden olmuştu. 15 yıldır görevde olan hemşirenin, tedaviye alındığı pazartesiden bu yana daha iyi hissettiği açıklandı. Ancak hemşire Romero’nun, testlerinde Ebola bulguları şüphesine rastlanan köpeği Excalibur için ise Madrid sağlık otoriteleri ‘uyutma’ kararı aldı.

Kesin olarak Ebola olduğu sonucuna varılamayan Excalibur hakkında verilen bu karar, hayvan hakları savunucularını kızdırdı.

İspanyol yazar Arturo Perez-Reverte, Twitter üzerinden karara tepkisini dile getirerek, “Köpeği müşahede altına alın ve asıl Sağlık Bakanı’nı itlaf edin, böylesi daha iyi” tweet’i atmıştı. Kısa süre içinde on binlerce kez paylaşılan mesajla birlikte sosyal medyada Excalibur’un kurtarılması için kampanya başlatıldı. Ancak bütün bu girişimlere rağmen, İspanyol yetkililer kararından dönmedi.

‘Acı çekmeden öldü’

Madrid yerel sağlık kurumundan yapılan açıklamada, Excalibur’a “acı çekmemesi için yatıştırıcı verildiği”, cansız bedenin ise yakıldığı belirtildi. Kurumdan yapılan açıklamada, köpeğin insanlara hastalık bulaştırma riski taşıdığı ifade edildi. Köpeklerin insanlara Ebola bulaştırdığı bir vaka henüz kayıtlara geçmedi. Ancak yapılan araştırmalar, köpeklerin taşıyıcı olabildiğini gösteriyor. Öte yandan muhalefetteki siyasi partiler, sayısı 7’ye ulaşan Ebola hastaları yüzünden hükümeti “tedbirsizlik”, Sağlık Bakanı Ana Mato’yu da “kötü yönetimle” suçladı.

Haberin Devamı