Gazete Vatan Logo

O hedef gösterdi, manyak vurdu!

Palin hedef gösterdi O vurdu!

Arizona’da rastgele ateş açarak 18 kişiyi vuran saldırgan Hitler hayranı 22 yaşındaki akli dengesi bozuk Jared Loughner çıktı. Kadın milletvekilini seçtirmemek için “Nişan alın” kampanyası yürüten Çay Partisi lideri Sarah Palin ve muhalif aday hedef tahtasında

ABD’nin Arizona eyaletinde düzenlenen halka açık bir etkinlik sırasında gerçekleşen katliam dün dünyanın bir numaralı gündem maddesiydi. Son yıllarda birbiri ardına gelen okul baskınlarıyla sarsılan Amerikalılar bu kez de Tucson kentindeki bir alışveriş merkezinin önünde meydana gelen saldırı sonrasında şoka uğradı. Aralarında 9 yaşındaki bir kız çocuğu ile eyalete 40 yıldır hizmet veren bir yargıcın da bulunduğu 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan eylemde Arizona milletvekili Gabrielle Giffords’un da başından vurularak komaya girmesi olaya siyasi bir boyut kazandırdı.

Çay Partisi etkisi

Katliam sonrasında Glock marka silahıyla yakalanan saldırganın 22 yaşındaki Jared Loughner olduğu açıklandı. Loughner, polisteki ifadesinde konuşmama hakkını kullanmayı tercih etti. Ancak internet sitesinde yazdığı notları inceleyen Amerikan basını, Hitler’in Kavgam kitabını en sevdiği kitaplar arasında sıralayan, anarşist görüşlere sahip olduğu anlaşılan Amerikalı’nın ABD’de son dönemde Obama iktidarına karşı sert muhalefet yapmak için kurulan “Çay Partisi Hareketi’nden” etkilenmiş olabileceğini yazdı. Buna gerekçe olarak da Çay Partisi’nin etkin isimlerinden eski başkan yardımcısı adayı Sarah Palin’in kampanyası gösterildi.

“Benimle ateş edin”

2012 başkanlık seçimlerinde aday olmaya hazırlanan Palin, internet sitesinde 20 milletvekili’nin isimlerini yayınlamış ve bağlı oldukları eyaletlerin üzerine hedef sembolü koymuştu. “Artık harekete geçme zamanı geldi. Nişan alın” sloganını kullanan siyasetçi seçmenlere Giffords’un da aralarında olduğu vekilleri seçtirmeme çağrısı yaptı. Bu çağrıya destek veren Cumhuriyetçi Parti Arizona vekil adayı Jesse Kelly de internet sitesine elinde silahıyla fotoğrafını koyup seçmenlere, “M16’larınızı alın ve benimle ateş edin” mesajı vermişti.

Saldırıyı tahmin etti

GIffords, 2010’da MSNBC televizyonuyla yaptığı röportajda, Alaska Valisi Sarah Palin tarafından internet sitesine konulan bir haritada, “Sağlık reformuna destek veren ve bu nedenle ara seçimlerde mutlaka yenilgiye uğratılması gereken milletvekillerini” göstermek için, her birinin üzerinde silahla nişan alma işareti olan farklı seçim bölgelerinin yer aldığı ve kendi seçim bölgesine de haritada yer verildiğinden yakınarak, “İnsanlar bu tür eylemlerin sonuçlarının olacağını fark etmeli” demişti.

Hemen kaldırdı

Palin, komaya giren Giffords’u hedef gösterdiği haritayı hemen sitesinden kaldırdı. Palin siteye bir de başsağlığı mesajı koydu ve saldırıyı kınadığını açıkladı.

Yastaki ABD’ye Castro tesellisi

Saldırı şokunu yaşayan ABD’de meclis, kadın vekilin sağlık durumu netleşene kadar çalışmalarına ara verme kararı aldı. Arizona’da binlerce kişinin katıldığı anma törenleri düzenlendi. Küba lideri Fidel Castro da “Obama yönetiminin politikalarını ve dünya görüşlerini hiçbir şekilde paylaşmayan bizler bile, herhangi bir ABD’li çocuğun, hakimin, meclis üyesinin ya da vatandaşın böylesine absürd ve haksız bir şekilde yaşamını yitirmemesini yürekten dileriz” dedi.

“Kızmayın ama kendimi tutamazdım”

Jared Loughner, MySpace adlı sosyal paylaşım sitesindeki sayfasına koyduğu mesajda, “Bunlar son düşüncelerim. ABD halkının yüzde 5’i bile eğitimli değil. Ben hiç eğitimli insanlarla karşılaşmadım. Bana kızmayın ama kendimi tutamazdım” ifadelerini kullandı. Ardından saldırının yapıldığı alışveriş merkezine birkaç yüz metre uzakta olan evinden elinde 30 kurşun taşıyan 2 şarjör ve Glock tabancasıyla çıktı ve rastgele ateş açmaya başladı. Hitler hayranı katilin Yahudi vekili kasıtlı olarak hedef seçip seçmediği bilinmiyor. Jared’in ruhsal dengesi bozuk olduğu için okuldan uzaklaştırıldığı, orduya katılmak için başvuruda bulunduğu, ancak kendisine üniforma ile birlikte İncil verilince olay çıkarttığı için kabul edilmediği ortaya çıktı. Lisede saksafon çalan Jared’in beyin kontrolü konusunda saplantılı olduğu 2012’de kıyamet kopacağına da inandığı kaydedildi. Okuldaki arkadaşları katilin okulda çok sessiz bir profil çizdiğini, ruhsal dengesizlik belirtileri gösterdiği için yanına kimsenin oturmak istemediğini anlattı. Katliamcının 2007’de komaya soktuğu kadın milletvekili ile tanıştığı, ardından vekil için “hiç de zeki değil” dediği anlaşıldı. Bizzat FBI Başkanı tarafından yürütülen soruşturmada ilerleme sağlandığı, katilin olay yerine 40-50 yaşlarında bir kişiyle beraber geldiği belirtildi. Polis şimdi güvenlik kamerasında katille birlikte görülen bu adamı arıyor.

Haberin Devamı