Gazete Vatan Logo

O dev de geldi

Dünyanın 7’nci büyük bankası Bank of China’nın Türkiye’de mevduat bankası kurma talebi kabul edildi. ICBC’den sonraki 2’nci Çin bankası 9 ay içinde faaliyete geçecek

O dev de geldi

Tekstil Bankası’nın çoğunluk hisselerini geçen yıl GSD Holding’ten devralarak Türkiye’de faaliyete geçen ilk Çin bankasına yeni bir Çin bankası daha katılıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, BDDK tarafından dünyanın en büyük bankalarından Bank of China’ya (BOC) Türkiye’de kuruluş izni verildiğini açıkladı. Şimşek, Ocak ayında yapılan başvuruyu önceki günkü toplantısında değerlendiren BDDK’nın, talebi olumlu karşılandığını söyledi.

Türkiye’de mevduat bankası kurma talebi bulunan Bank of China’nın Çin’de 3’üncü, küresel bazda 7’nci büyük banka olduğuna dikkati çeken Şimşek, başvurunun Türkiye’ye olan yabancı ilgisinin önemli bir göstergesi olduğunu vurguladı. Bankanın merkezinin İstanbul’da olacağına işaret eden Şimşek, Bankacılık Kanunu uyarınca Bank of China’nın 9 ay içinde faaliyete geçmesinin beklendiğini belirtti.

Çin’den yatırım çekecek

Söz konusu bankanın, Çin yatırımlarının Türkiye’ye çekilmesine katkı sağlayacağını ve özel sektöre finansman imkanlarını artıracağını vurgulayan Şimşek, Tekstilbank hisselerini devralan ICBC ile birlikte Türkiye’de faaliyet gösteren ve hakim ortağı Çin sermayeli kuruluşların sayısının 2’ye yükseleceğini bildirdi.

Haberin Devamı

BDDK’ya dünyanın birçok ülkesinden bankacılık gruplarının, banka kuruluşuna ya da hisse devralınmasına yönelik niyetlerini ilettiğine dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Türkiye’nin yatırım potansiyeli ve ekonominin istikrarlı yapısı yabancı sermayeli bankaların Türk bankacılık sektörüne ilgisini de artırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın 7’nci büyüğü

Uluslararası alanda Çin’in en çok faaliyet gösteren bankası olan Bank of China 2011 yılından bu yana Türkiye’de faaliyetlerini temsilcilik ofisi olarak sürdürüyor. Sermaye büyüklüğü açısından dünyadaki en büyük bin banka arasında 7’nci sırada yer alan banka, dünyanın ilk 500 büyük şirketinin yer aldığı 2014 ‘Global 500’ sıralamasında da 59’uncu sırada bulunuyor. Bank of China’nın Türkiye’de 300 milyon dolar karşılığı TL sermayeli mevduat bankası kurulması talebi bulunuyor.

Haberin Devamı