Gazete Vatan Logo

O bir buluş canavarı

İşte kısaca "Kim bu Ray Kurzweil?" sorusunun yanıtı

O bir buluş canavarı

Bill Gates'in, hakkında 'Yaşayan en zeki gelecek bilimcisi' dediği Ray Kurzweil yapay zekadan sağlık teknolojilerine birçok konuda uzman.
Hem bilim, hem de bilimkurgu çevrelerinde dahi olarak görülüyor. 1948 New York doğumlu bilim adamı, Massachusetts Institute of Technology (MIT) de bilgisayar bilimleri ve edebiyat okumuş.
Pek çok doktorası, onlarca ödülü, yüzlerce buluşu var. Onun sadece kullanıma geçen buluşlarını sıralamak için bile sayfalarca yazmak gerekiyor!

BİLGİSAYARA SES VERDİ

Bilgisayarlı dilbiliminin öncüsü o. Bilgisayarda ses tanımını o geliştirdi (ve tabii ki bu nedenle bir servet kazandı).
1976'da yaptığı körlere kitap okuyan bir alet (ilk yazıdan sese çevirme makinesi), 1986'da bulduğu k250 isimli gerçek bir piyano sesi çıkarabilen synthesizer, geç öğrenen çocuklar için, öğrenme hızını artıran 3 bin adet bilgisayar eğitim programı bunlardan birkaçı...
Sibernetik zanaat (elektronik aygıtlar tarafından kontrol edilen siber animasyonlar) ve yapay zekanın başka boyutları alanlarında pek çok iş kurdu ve geliştirdi.



ŞİMDİ GOOGLE'DA

1998'de ABD'de Yılın Mucidi seçilip 'Thomas Edison'ın veliahtı' diye de anılan Ray Kurzweil'le ilgili son gelişme ise 2012 Aralık ayından itibaren, Google'ın yeni Mühendislik Direktörü oluşu. Kendi kurduğu Teklilik Üniversitesi (Singularity University) de Google tarafından finanse ediliyordu. Şimdi Kurzweil, Google'da makine öğrenimi ve dil işleme alanlarında yeni projelerde çalışacak.


DALGA GEÇİLİRKEN...

"1999'da 10 yıl içinde kendi kendilerine çalışan otomobiller, sorularınıza cevap verecek telefonlar olacağını söylediğimde insanlar, gerçek dışı bularak eleştiriyorlardı. 10 yıl sonrasına ileri sardığımızda Google kendi kendine çalışabilen otomobiller olabileceğini ve insanların Android telefonlarına sorular sorabileceğini gösterdi" diyor.

Haberin Devamı