Gazete Vatan Logo

Norveçli Statkraft’a bu HES ‘Çetin’ geldi

Norveçli enerji şirketi Statkraft, güneydoğudaki Çetin HES projesini güvenlik endişeleri nedeniyle askıya aldı

Norveçli Statkraft’a bu HES ‘Çetin’ geldi

460 bin hanenin elektrik tüketimine eşdeğer enerji üretecek olan Çetin HES projesi inşaatı, güvenlik gerekçesiyle durduruldu. Türkiye’de hidro elektrik santrali (HES) yatırımları bulunan Norveçli enerji şirketi Statkraft, güvenlik endişeleri nedeniyle Çetin HES projesini askıya aldı. Şirketin açıklamasında, bölgedeki gelişmeler nedeniyle projeye ilişkin risklerin arttığı belirtildi.

Çetin HES projesi, Dicle nehri üzerinde Bitlis ile Siirt illeri arasında toplam 517 megawatt güce sahip iki HES kurulmasını öngörüyor. Şirket projenin askıya alınması nedeniyle 2.1 milyar Norveç kronu, yani 245.5 milyon dolar karşılık ayıracak.

Dünya çapında baraj projesi

Botan Çayı üzerine kurulacak 6 santralden biri olan Çetin HES, tamamlandığında Ilısu HES’ten sonra Dicle Nehri ve kolları üzerinde kurulu ikinci en büyük HES olacak. 1.500 kşinin çalıştığı yatırımı yerinde inceleyen Norveç’in Ankara Büyükelçisi Janis Björn Kanavin, Çetin HES’in dünyanın en büyük asfalt çekirdekli kaya dolgulu baraj projesi olduğuna işaret etmişti. Çetin Enerji A.Ş. tarafından geliştirilelen projenin kapasitesi, Türkiye’nin mevcut elektrik üretiminin yaklaşık olarak yüzde 1’ine tekabül ediyor.

Haberin Devamı