Gazete Vatan Logo

Nezaretçi defteri neden boş bırakıldı?

Savcılık makamları ‘Teknik Nezaretçi Defteri’nin doldurulmadığını tespit etti. Uzmanlar, bu defterin önemine dikkat çekti

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, olayla ilgili detaylara ulaşıldı. Başsavcı Bekir Şahiner yaptığı açıklamada ‘Teknik Nezaretçi Defteri’nin işlenmediğini tespit ettiklerini belirtti. Peki bu defter ne işe yarar? Kaza ile ilgili nasıl bir ipucu verebilir? İşte bu soruları maden mühendislerine ve uzmanlara sorduk.

Unutkanlık ya da bilinçli

Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendislisi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahtiyar Ünver: Defter, devlet tarafından madenlerde çalışması zorunlu tutulan Teknik Nezaretçi Maden Mühendisi tarafından tutulur. Her vardiya için başka mühendisin bulunması zorunludur. Eğer bu deftere madende olan olaylar yazılmadıysa iki seçenek akla gelir. Ya unutkanlık ya da bilinçli olarak yazmamak. Bilinçli olarak defterin boş tutulması ise manipülasyon amaçlıdır. Madende olan tehlikeli gelişmeler yerine normal veriler yazılır. Denetim olduğunda kağıt üzerinde her şey düzenli görülür.

Defter kanunen zorunlu

İTÜ Maden Mühendisi Prof. Dr. Gündüz Ökten: Kanunen doldurulması gerekir. Bu deftere olayların yazılmış olmaması ciddi eksikliktir. Teknik nezaretçinin nasıl çalışacağı, deftere neler yazılacağı 1984 yılında çıkartılan bir tüzükle düzenlenmiştir. Herhangi bir olumsuz durum tespit ettiğinde bunu deftere işler ve işverene bildirir. Gerektiğinde madende üretimin durdurulmasını da talep edebilir ve bunu da deftere yazar.

Patronun elemanı yazarsa...

Maden İş eski Genel Başkanı Ramiz Muslu: Zonguldak’taki maden ocaklarında Teknik Nezaretçi Defteri kontrolü çok sıkı yapılır. Zaten müessese müdürü bu defteri tutar. Ayrıca vardiya sorumluları da rapor tutar ve bunu müessese müdürüne bildirir. Ancak iş özel sektöre geçtiğinde madenciliğe de özel kurallar geliyor. Çünkü orada bu defteri patronun maaş verdiği bir maden mühendisi tutar ve işletme müdürünün çok altındadır. İşini kaybedeceği korkunu yaşar. bu korkuyu yaşayan kişi patronunun sözünden çıkmaz. Zaten bir çok madende 2-3 ay sonra değişen, işini kaybeden teknik nezaretçi mühendislerini duyuyoruz.

Maaşları fondan ödensin

Uzmanlar, teknik nezaretçi maden mühendislerin ücretinin işverenler tarafından ödenmemesi gerektiğini söylüyor. İş kaybetme korkusu ve baskısı yaşayan mühendislerin, deftere doğru kayıtları işlemeyeceklerini iddia ediyorlar. Çözüm olarak da devlet tarafından belirtilen bir rakamın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak bir fona ödemelerini, teknik nezaretçi maden mühendislerin ise bu fondan ücret alarak devlete bağlı bir şekilde çalışmaları gerektiğini gösteriyorlar.

Haberin Devamı