Gazete Vatan Logo

Neler oluyor?

CHP'de Akaydın bayrak açtı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın CHP milletvekilleri, CHP’li ilçe belediye başkanları ve belediye meclis üyelerini hedef alan açıklamaları gündeme bomba gibi düşerken, tartışmaların 2 yıla yakın süredir devam ettiği öğrenildi. 2007’de Üniversiteler Arası Kurul Başkanı olan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Mustafa Akaydın, 2009’da en yüksek oyu almasına karşın Cumhurbaşkanı Gül tarafından rektörlüğe atanmadı. Akaydın’ın rektör olamaması kendisine siyaset yolunu açtı. Akaydın, Deniz Baykal’ın davetiyle 2009’da belediye başkanlığına aday oldu. O dönem partide sıkıntı yaşamayan Akaydın’a belediye meclisi üyelerini belirleme şansı verilmedi. Bu durum 2 yılın ardından krize dönüştü.

Bardağı taşıran olay

Belediye meclis toplantısının geçen hafta yaptığı toplantısında CHP grubu ikiye bölündü. CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri; Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Remzi Sadi, Mustafa Karaman, Gürsel Karabayır, Hüseyin Kazancı, Deniz Fırat Budak, Edip Kemal Bahadır ve Erdem Armen, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Akaydın’a karşı encümen ve 7 ayrı ihtisas komisyonu seçimlerinde, “grup kararı bu yönde” diyerek muhalefet etti. Kendi partilisi meclis üyeleri ile anlaşmazlığa düşen Akaydın’ı, CHP’li diğer meclis üyeleri; Mustafa Yılmaz, Baki Çelik, Recep Tokgöz, Turgay Genç, Kadir Alkış, Deniz Filiz ve Turgay Genç destekledi. Sonuçta, encümen ve komisyon seçimlerinde CHP’de Akaydın’ın yanında yer alan meclis üyeleri ve karşısında yer alan meclis üyeleri olmak üzere iki liste çıktı. Akaydın listesini MHP ve CHP oylarıyla geçirdi. Bu olayın ardından Akaydın isyan eden açıklamalarla gündeme oturdu. Kendisinin sürekli Genel Merkez’e şikayet edilmesinden rahatsız olan Akaydın, eski genel başkan, Antalya milletvekili Deniz Baykal’ı hedefine aldı. Edinilen bilgiye göre Akaydın 12 Eylül referandumu ve 12 Haziran seçimleri sürecinde de belediye meclis üyeleri ile ve milletvekilleri ile ciddi sıkıntılar yaşadı, ancak bunu belli etmedi. Baykal’ın, Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdiği sohbetlerde yorum yapmayan Akaydın, defalarca genel merkeze “beni çalıştırmıyorlar” uyarısı yaptı. Başta Baykal olmak üzere milletvekilleri ve İl Başkanı Özer Ülken, Kılıçdaroğlu’na “Akaydın’ı milletvekili yapalım” teklifinde bulundu. Ancak bu Akaydın’ın belediyeden uzaklaştırılması ve istenilen belediye meclis üyelerinden milletvekillerinin istediği üyenin başkan yapılması anlamı taşıyordu. Akaydın buna sıcak bakmadı ve göreve devam etti. Yaklaşık 3 yıldır kendisine muhalif il başkanı, Baykal ve milletvekillerinin bazılarına yakın olan belediye meclis üyeleri ile çalışan Akaydın’ın genel merkez ile görüşmelerinde “idare edin, bekleyin” mesajı verildi. Ancak son encümen seçimlerinde CHP’lilerin kendisine açık tavrı üzerine Akaydın daha fazla beklemedi.

‘Uyumlu çalışın’

CHP’nin hazirandaki kurultayının ardından daha güçlü bir yönetim ile gelmesi beklenen Kılıçdaroğlu’nun “yumruğunu masaya vuracağı” ve yerel seçimleri hedefleyeceği bilgisi Başkan Akaydın’a da verildi. Akaydın da yerel seçimlerde “tam yetkinin Baykal’a verilmesinden şikayetçi olduğu ve bunun partiye Antalya’da büyük zarar vereceği” ve “Genel başkan artık yumruğunu masaya vurmalı” mesajını partiye iletti. Genel merkez ve Kılıçdaroğlu’nun Akaydın’ın açıklamalarından rahatsız olduğu, ancak bir disiplin süreci başlatılmayacağı ve sadece belediye meclis üyelerinin “Uyumlu çalışın” diye uyarılacağı kaydedildi.

Haberin Devamı