Gazete Vatan Logo

Ne olacak bu trafiğin hali!

Zincirleme kazalar trafiği felç etti...

Okulların açılmasıyla birlikte trafik çilesi artan İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Avcılar ve Haliç Köprüsü’nde meydana gelen zincirleme kazalar trafiği felç etti.

İstanbul’un kronikleşen trafik sorunu dün kentin ana arterlerinde art arda meydana gelen zincirleme trafik kazalarıyla iyice içinden çıkılmaz hale geldi. Dün önce sabah saatlerinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerineki zincirleme kazada araçlar birbirlerine girdi. Kaza sonrasında trafik felç olurken TEM Otoyolu’nda İSTOÇ-FSM Köprüsü arasındaki 25 kilometrelik yolu almak 1.5 saatten uzun sürdü. Kozyatağı’ndan Köprü’ye gelmek isteyenler ise 1 saatten uzun bir süre araçlarında beklemek zorunda kaldı. TEM’de uzun araç kuyrukları oluşurken Avcılar üzerinde meydana gelen zincirleme trafik kazası ise E-5’i kilitledi. Saat 15.45 sıralarında ise Haliç Köprüsü üzerinde 11 araç çarpıştı. 5 kişinin yaralandığı kazanın meydana geldiği Topkapı yönü trafiğe kapanırken, sürücülerin kazayı seyretmek istemesi de diğer yönü de durma noktasına getirdi. En yoğun ana arterlerden biri olan köprünün 1 saat kapalı kalması kent trafiğini alt üst etti.

Trafikte kavgalar çıktı

Ana arterlerdeki kazaların etkisi dalga dalga yayılarak megakentin her noktasında trafiği durma noktasına getirdi. Ana yollardan ara sokaklara kaçan sürücüler kelimenin tam anlamıyla yağmurdan kaçarken doluya tutuldu. Özellikle akşam iş çıkış saatine doğru şehrin en önemli arterleri olan Mecidiyeköy, Zicirlikuyu, Levent ve Boğaziçi Köprüsü’nün her iki yönünde de araçlar adım adım ilerlemek zorunda kaldı. Birçok sürücü ise yaşanan durumun anormal olduğunu trafik yoğunluğunun normal zamanlardan iki kat daha fazla olduğu yönünde görüş bildirdi. Bu anlarda sürücüler arasında gergin anlar da yaşandı. Korna sesleri, yol kapma kavgaları arasında geçen saatlerde vatandaşlar evlerine zor ulaşabildi.

UZMANLAR TRAFİK SORUNUNU NASIL YORUMLUYOR

İSTANBUL EMNİYETİ TRAFİK DENETLEME EKİPLER AMİRİ TÜLAY IŞIK: Vinçlerin sayısı yetersiz kalıyor

ÖZELLİKLE bizim yaşadığımız en büyük sıkıntı Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün Karayolları Genel Müdürnlüğünün denetiminde olması. Denetimin Karayollarında olması nedeniyle elektronik denetmele sistemi kurulamıyor. Özellikle ağır vasıta araçların trafik ihlalleri denetlenemiyor. Bu da olası kazalara zemin hazırlıyor. Zincirleme şekilde bu hatalar devam edince de kazalar oluyor. Diğer sorun ise vinç sorunu. Büyük araçların karıştığı kazalarda kullanılmak üzere 4 adet büyük vincimiz var. 17 tane küçük vincimiz bulunuyor. 105 çekici var araç ile de her iki köprüde ve İstanbul’un hassas noktalarında görev yapıyoruz. Kazalara anında müdahale etmeye çalışıyoruz. Ana artellerde üç tane büyük çekicimiz olmasına rağmen bunlardan bir tanesi metrobüs durağına sabitlenmiş durumda. Bu nedenle de iki vinç meydana gelecek kazalarda tüm İstanbul’a yetmiyor. Trafikte araçlar birbirine çok yakın seyir ediyorlar. Kazaların oluş nedenlerinin en başında bu geliyor.

YARD. DOÇ. DR. KUBİLAY KAPTAN (İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ) : D-100’deki emniyet şeritleri kapalı

İstanbul’un D-100 karayolunda kaza olduğu zaman artık metrobüsten dolayı bir yan yol, emniyet şeridi kalmadığı için gerektiği şekilde müdahale etmek ve çabuk kaldırmak mümkün değil. Bunun dışında D-100’de yan yol ile anayolun birbiriyle bağlantı biçimleri, eski kavşaklar ve yan yolların kullanım biçiminin değişmesinden dolayı son derece karışık bir trafik söz konusu. Modern bir kentte şehrin dışında olması gereken anayolların ve şehrin içine doğru gelmesi gereken yan yoların yerine İstanbul’da iki anayolumuz da şehrin kalbinden geçiyor. Yük aktarımı merkezden dışarı doğru yapılmakta. Bütün trafik nereye giderse gitsin bu ana arterler üzerine çıkıyor. Bu nedenle kaza olduğunda zaten yavaş akan trafik iyice keşmekeş bir duruma gelebiliyor.

SELÇUK DEDEOĞLU (KARAYOLU TRAFİK VE YOL GÜVENLİĞİ DERNEĞİ TEMSİLCİSİ): Sol şeritte ısrar kazaya yol açıyor

İstanbul’un zaten yoğun olan trafiğinde, herkes bir an önce istediği yere varmak istiyor. Sürücülerin çoğu da önü açık gibi gördüğü şeride kaydığı için trafik belli noktalarda daha fazla yoğunlaşıyor. Bazı araçlar başka şeritlerden diğer araçların önüne çıkıyor. Diğerleri de doğal olarak frene basıyorlar. Bu nedenle özellikle sol şeritler anında tıkanıyor ve trafik hiç yürümüyor. Herkes hızlı gidebilmek için sol şeride kaydığı zaman bu yöntem kazalara da yol açıyor.

Haberin Devamı