Gazete Vatan Logo

Nazilerden kurtuldu ABD polisinden kurtulamadı

ABD'de siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından Missouri eyaletinin St. Louis kentindeki Ferguson mahallesinde patlak veren isyanda, 90 yaşındaki Hedy Epstein de elleri arkadan kelepçelenerek gözaltına alındı. Epstein, Holokost'tan (Yahudi soykırımı) kurtulmayı başaran ve sık sık İsrail karşıtı protestolara katılan bir aktivist.

ABD’de düzenlenen İsrail karşıtı protestolarda adını duymaya alıştığımız, Holokost’tan güçlükle kurtulan 90 yaşındaki aktivist Hedy Epstein, 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’un polis kurşunuyla yaşamını yitirmesi üzerine başlatılan gösterilerden birinde gözaltına alındı.

ABD’nin Missouri eyaletinde yaşanan olay sonrası başlayan protesto gösterileri sürerken St. Louis bölgesindeki barışçıl eylemde polis, 8 kişiyi gözaltına aldığını doğruladı. Göstericilerin Missouri Valisi Jay Nixon’un ofisine doğru başlattığı yürüyüşe polis müdahale etti ve eylemcilerden dağılmalarını istedi. Yasal protesto haklarını kullanan göstericiler dağılmayacaklarını bildirince polis, aralarında 90 yaşındaki aktivist Hedy Epstein’ın da bulunduğu 8 kişiyi gözaltına aldı. Epstein’in elleri arkadan kelepçelenmiş fotoğrafı sosyal medya platformu Twitter’da da büyük yankı uyandırdı.

Polis tarafından götürülürken bir açıklama yapan 90’lık aktivist, “Gösterilere gençliğimden bu yana katılıyorum ve katılmak için genç olmak zorundalığı hissetmiyorum. Bu yaşananları bugün protesto etmeliyiz ki ilerde insanlar 90’larında bunu hâlâ yapıyor olmasın” ifadelerini kullandı.

Epstein'in yaşadıklarını Newsweek dergisi şöyle yazdı: Epstein önce Missouri Valisi Jay Nixon’ın Ulusal Muhafızlar’ı göreve çağırması kararını protesto eden eylemcilere katıldı. Nixon’ın ofisinin bulunduğu Wainwright Binasının önünde barışçıl şekilde protesto eylemi yaptılar. Arada bir kalabalıktan biri kalkıp konuşuyordu, onun dışında oturarak slogan atıyorlardı. Binaya doğru yürümek isteyince polis önlerini kesti.

Epstein Newsweek’e, “Gözaltına alınacağım hiç aklıma gelmedi” dedi.

Ancak polis engeli önünden ayrılmayı reddeden Epstein ve yanındaki sekiz kişi kelepçelenerek gözaltına alındı.

Gözaltı işlemleri tamamlandıktan ve 21 Ekim’e mahkeme tarihi verildikten sonra serbest bırakıldı.

“Adaletsizlik meselesi”

Haberin Devamı

Epstein gözaltı sonrası şunları söyledi: “Ferguson’da olanlar için çok ama çok endişeliyim. Bu bir ırkçılık ve adaletsizlik meselesi ve sadece Ferguson’a özgü de değil. Irkçılık ABD’de yaşıyor ve gayet iyi durumda!”

Haberin Devamı

Hedy Epstein kimdir?

Almanya’nın Freiburg kentinde, 15 Ağustos 1924’te doğdu. Adolf Hitler iktidara geldiğinde altı yaşındaydı. Babasının kuru temizleme dükkanı vardı, annesi ev işçisiydi. Yahudi bir aile olarak ırkçılığa maruz kaldılar.

14 yaşına geldiğinde ailesi onu Kindertransport (İngiltere çocuk kurtarma operasyonu. Nazi’lerden 10 bin çocuğu kurtardılar) gemisiyle İngiltere’ye yolladı. Ailesini ya da yakınlarını bir daha hiç görmedi. Auschwitz’te öldürüldükleri tahmin ediliyor.

Epstein savaşın ardından Nuremberg mahkemelerindeki ABD’li savcıların araştırma asistanı olarak görev aldı.

Mayıs 1948’de New York City’ye gitti ve Holokost’tan kurtulanları ABD’ye getirmek için çalışan bir dernekte çalışmaya başladı. İşyerindeki ilk gününde birlikte yemeğe çıkmak istediği siyah bir kadın onu reddedip, “aynı restoranda yiyemeyeceklerini” söylediğinden beri ırkçılığa karşı, sivil haklar ve adalet için çalışıyor.

Barınma ve kürtaj hakkı ile savaş karşıtı etkinliklerde çalıştı. 2001’de Siyahlı Kadınlar adlı savaş karşıtı kuruluşun St. Louis şubesini kurdu.

Ayrıca Özgür Gazze Hareketi’nin aktif bir destekleyicisi. Batı Şeria’yı beş kez ziyaret etti. 2004’te Tel Aviv havalimanında gözaltına alındı ve ince aramadan geçirilerek taciz edildi. Ramallah’ta katıldığı bir protestoda da biber gazına maruz kaldı, yakınında patlayan ses bombası yüzünden duyma yetisinin bir kısmını yitirdi.

10 yıl sonra ABD’de gözaltına alındığında, kendisini sevenlerden yüzlerce e-posta ve telefon aldı. Epstein, “Ailemin benimle gurur duyduğunu düşünüyorum” diyor.

Haberin Devamı