Gazete Vatan Logo

Naziler Meclis’te

Seçimlerden Merkel 4’üncü kez başbakan olmayı garantileyerek galip çıktı. Ancak İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez Naziler’e has görüşlere sahip bir parti hem de 3’üncü büyük parti olarak meclise girdi

Naziler Meclis’te

Almanya’da 61 milyon 500 bin kayıtlı seçmenin yüzde 75’inin oy kullandığı seçimde Başbakan Angela Merkel’in liderliğini yaptığı Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller Partisi, Hür Demokrat Parti (FDP), Sol parti ve Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 5 barajını aşarak Federal Meclis’e girmeyi başardı. Uzun yıllar sonra ilk kez 7 partili bir meclis oluştu. Bu arada SDP’nin lideri Martin Schulz’un muhalefette kalacaklarını açıklamasının ardından Başbakan Merkel’in FDP ve Yeşiller’le koalisyon kuracağı konuşuluyor. Ancak AfD’nin aleyhinde yürütülen tüm kampanyalara rağmen yüzde 13,1 oy alması ülkede büyük bir endişe kaynağı oldu.

Savunulamaz...

Seçime son bir hafta kala Merkel, Nazi tehlikesine dikkat çekerek AfD’ye oy vermeyi düşünenleri bir kez daha düşünmeye çağırmış ve özellikle kararsız seçmenlerin AfD dışındaki partilere oy vermeleri tavsiyesinde bulunmuştu. Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmeier de ‘Oy vermeyen bir seçmenin, AfD’ye oy verenden’ daha iyi olduğunu belirterek, “AfD ülkemizi bölüyor. İnsanların endişe ve korkularını kullanıyor. Bu nedenle de AfD’ye verilecek oyun savunulacak bir yanı yok” demişti.

Haberin Devamı

Resmi olmayan sonuçlara göre iktidardaki CDU/CSU yüzde 32.9, SDP yüzde 20.8, AfD yüzde 13.1, FDP yüzde 10.5, Yeşiller yüzde 8.9 ve Sol Parti de yüzde 8.9 oy aldı. Oyların yüzde 4.9’u de diğer partilere gitti. Buna göre 631 sandalyeli Meclis’te CDU/CSU 218, SPD 138, AfD 87, FDP 70, Yeşiller 59 ve Sol Parti 59 vekil çıkardı.

‘MERKEL İÇİN DOMUZ DEMİŞTİ’

AfD lideri Alice Weidel’in bir e-mail mesajında Başbakan Angela Merkel için, ‘İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra müttefik kuvvetlerin ülkemize geri kalmamız için yerleştirdiği bir domuz’ diye yazdığı ortaya çıkmıştı.