Gazete Vatan Logo

Navtex ne demek, Navtex nedir? Türkiye Meis adasında Navtex ilan etti! Navtex ilanı nedir, Navtex ilan etmek ne demek?

Doğu akdeniz’de bir NAVTEX kararı bekleniyordu. Ancak bugün itibari ile görev süresi dolan Oruç Reis’e yönelikti bu beklenen karar. Ancak Antalya’daki NAVTEX istasyonundan yeni bir karar açıklandı ve 1-2 Eylül’de Doğu Akdeniz’de atış eğitimi yapılacağı duyuruldu. Yeni kararla birlikte Doğu Akdeniz’de donanma tekrar atışlı eğitimini sürdürecek. Peki, Navtex nedir? Navtex ilan etmek nedir?

Navtex ne demek, Navtex nedir? Türkiye Meis adasında Navtex ilan etti! Navtex ilanı nedir, Navtex ilan etmek ne demek?

Türkiye, Doğu Akdeniz'deki varlığını sürdürmekte kararlı. Buna bağlı olarak Doğu Akdeniz'de yeni Navtex yayınlandı. Navtex'e göre, 1-2 Eylül'de Doğu Akdeniz'de atış eğitimi yapılacak. Daha önce Yavuz sondaj gemisinin, Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarına devam edeceği bildirilmişti. Geminin çalışmalarını yürüteceği alana yönelik 18 Ağustos-15 Eylül tarihleri için yeni Navtex ilan edilmişti.

NAVTEX NEDİR?

Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Navtex aygıtı uluslararası orta frekansta gemilere seyirde tehlike ve emniyet raporları ile hava raporu tahmin ve uyarılarını otomatik olarak yazılı veren haberleşme cihazıdır.

NAVTEX İLAN ETMEK NEDİR?

Cihaz tek yönlü olarak, kıyıdan 740 km uzaklıkta yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik olarak veri alır. Navtex yayınları ücretsiz olarak yayınlanır. Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu’nun (IMO) bir parçasıdır. Aynı zamanda GMDSS (Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemini )’nde önemli bir parçasıdır. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunur

Haberin Devamı

20 GÜN ÖNCE LİBYA AÇIKLARINDA TATBİKAT DÜZENLENDİ

Türk Deniz Kuvvetleri, 7 Temmuz tarihinde Libya açıklarında yapacağı tatbikat için NAVTEX ilan etmişti. Tatbikatın gerçekleşeceği alanların adları Barbaros, Turgut Reis ve Çaka Bey olarak belirlenmişti. Doğu Akdeniz'de geçen ay Türk Hava Kuvvetleri ile dev bir tatbikata imza atan Deniz Kuvvetleri, bölgedeki hakim güç olduğunu bir kez daha ortaya koymuştu.