Gazete Vatan Logo

NATO yetmedi Londra’yı da karıştırdı..!

NATO zirvesini ‘çekiliriz’ restiyle krize sürükleyen ABD Başkanı Trump, bu kez de İngiltere’yi karıştırdı. Trump, Başbakan Theresa May’in Brexit planları için, ‘Ona nasıl yapılması gerektiğini söyledim ama işi berbat etti’ dedi

NATO yetmedi Londra’yı da karıştırdı..!

İngiltere’yi ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump Başbakan Theresa May’in Brexit stratejisini eleştirerek, bunun ABD ile ticaret açısından ağır sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. Başkan Trump, İngiliz The Sun gazetesine verdiği mülakatta, Brexit sonrasında Avrupa Birliği (AB) ile yakın ilişkiler kurulması halinde İngiltere yerine AB ile müzakere etmek zorunda kalacaklarını söyledi. Trump, bu durumda Washington ile Londra arasında yapılacak “anlaşmanın muhtemelen bozulacağını” dile getirdi. Trump, “Eğer bunu yaparlarsa, ABD ile yapılacak ticari anlaşma tahminen gerçekleşmeyecektir” dedi.

“Beni dinlemedi”

İngiliz hükümetinin yerinde olsa, Brexit’i farklı bir şekilde gerçekleştireceğini ifade eden Trump, “Hatta Theresa May’e nasıl yapması gerektiğini söyledim, ama beni dinlemedi, işi berbat etti” şekilde konuştu. May’in AB ile “serbest ticaret bölgesi” oluşturulması planlarına atıfta bulunan Trump, Brexit planlarının bu haliyle “Birleşik Krallık yerine daha çok AB ile muhatap” olacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Saray’da onuruna yemek verildi

ABD Başkanı Trump dört günlük İngiltere ziyareti çerçevesinde, Perşembe akşamı Başbakan May’in Oxford yakınlarındaki Bleheim Sarayı’nda onuruna verdiği yemeğe katıldı. Trump ve May bugün de Buckinghamshire’daki başbakanlık konutu Chequers’te görüşmelerini sürdürdü. Burada basına, ‘Theresa May ile çok çok yakın bir ilişkimiz var’ dedi. Görüşmelerin ana gündem maddesini Brexit sonrasında ABD ile İngiltere arasında yapılması planlanan ikili ticaret anlaşması oluşturdu.

Kraliçe ile çay içtiler...

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump, İngiltere Kraliçe Elizabeth ile bir araya geldi. Trump çifti, kraliyet ailesinin resmi evi olan Windsor Kalesi’nde Elizabeth ile 5 çayı içti.

Melania göz kamaştırdı

First Lady Melania Trump, Londra ziyareti sırasında tüm objektiflerin ilgi odağı oldu. Gala yemeğine göz kamaştıran bir gece elbisesiyle katılan First Lady Theresa May’in eşi tarafından Londra turuna çıkarıldı. Çocuklarla spor yaptı. Bir yardım derneğini ziyaret etti.

Haberin Devamı

‘O balon beni rahatsız ediyor’

ABD Başkanı Trump’ın hayata geçip geçmeyeceği uzun süre havada kalan ilk İngiltere ziyareti dün protestolar eşliğinde başlarken Londra Belediye Başkanı Han’dan izin alan bazı göstericilerin hazırladığı ‘Bebek Trump’ balonu havada süzüldü. Başkent Londra’daki Parlamento Meydanı’nda toplanan göstericiler 6 metre yüksekliğindeki, altı bezli ve Trump’ın Twitter kullanımına atfen eline bir cep telefonu tutuşturulan ‘Bebek Trump’ balonunu uçurdu. Londra Belediye Başkanı Sadık Han geçen hafta ‘Bebek Trump’ balonunun parlamento üzerinde süzülmesine izin vermişti. Han’ın sözcüsü “Belediye Başkanı barışçı protesto hakkını destekliyor ve bunun birçok şekilde yapılabileceğini anlıyor” demişti. Öte yandan Trump, dün İngiltere merkezli The Sun gazetesine verdiği demeçte, böyle bir balonun varlığından haberdar olduğunu anlatarak bunun kendisini rahatsız ettiğini söylerken şu ifadeleri kullandı: “Bana istenmediğini hissettirmek için böyle şeyler yapıyorlarsa sanırım Londra’ya gitmem için bir neden yok. Londra’yı şehir olarak çok severdim. Uzun süredir Londra’da bulunmamıştım. Ama bana istenmediğimi hissettiriyorlarsa neden orada kalayım ki?”

Haberin Devamı

Müslüman başkanla söz düellosu

Trump, geçen yıl İngiliz başkentinde düzenlenen terör saldırılarının sorumlusu ilan ettiği Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’a da yine yüklendi. Londra’da suçun arttığını ve bunun göçten kaynaklandığını savunan ABD Başkanı, Boris Johnson’ın ardından belediye başkanı seçilen ve bu göreve gelen ilk Müslüman olan Sadiq Khan için şunları söyledi: Londra’da korkunç icraatlar yapan bir belediye başkanınız var. Gerçekleşen şu terörizme bakın, Londra’da olan bitenlere bakın. Tüm korkunç şeylere, Londra’ya getirilen bunca suça bakarsan, bence terörizm, suç konusunda berbat bir iş çıkardı. BBC’ye konuşan Sadiq Khan ise Trump’ın suçlamalarını ‘akıl dışı’ diye niteledi. ‘Terörizm dünyanın sorunu’ dedi.