Gazete Vatan Logo

Nalbur daha iyi yapardı!

Bir bölümü yıkılan Şanlıurfa Kalesi alçıdan beyaz bir duvarla ‘tıpkı eskisi gibi’ oldu. Müze Müdürü, “Beyaz göründüğüne bakmayın taşlara eskitme yapacağız” dedi

Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, Urfa Kalesi’ndeki restorasyonda orijinal taş kullanılmadığı iddiasına ilişkin, “Görüntüyle ilgili bir sıkıntı olabilir ama bunu çamur ve toprakla kısmen eski görünümünü verip diğer tarafla uyumlu hale getireceğiz” dedi. Ercan, şiddetli yağış nedeniyle kaledeki bir surda 19 Nisan 2013’te yaklaşık 10 metre genişliğinde ve 15 metre yüksekliğinde çökme meydana geldiğini hatırlattı. Ercan, şunları kaydetti, “Yıkılan bölümdeki taşların çoğu niteliğini kaybettiği için restorasyonda değerlendirilmedi. Aynı malzemeyi tekrar kullansaydık ikinci bir sıkıntı yaşanma riski vardı. Bunun yerine bölgemizden temin ettiğimiz ve aynı özelliği olan kalker kullanıldı. Şu anda görüntüyle ilgili bir sıkıntı olabilir ama bunu çamur ve toprakla kısmen eski görünümünü verip diğer tarafla uyumlu hale getireceğiz. Restorasyon bittikten sonra kalenin diğer duvarlarıyla uyum sağlaması için eskitme işlemi yapılacak.”

812 yılında yapıldı

Urfa Kalesi Kentin güneybatı kesiminde. 814 yılında (Abbasiler Dönemi) şehir sularının yeniden inşa edilmesi sırasında kalenin de Seleukoslar dönemine ait eski kalıntılar üzerine inşa edildiği belirtiliyor. Kalede Bizans ve İslam dönemine ilişkin kalıntılar bulunmakta. Surları M.S. 812 yılında Hıristiyanların, Arap akınlarına karşı kenti korumak amacıyla yaptırdığı biliniyor.

Haberin Devamı