Gürültü müziğin, gaz yemeğindir yavrum

Haberin Devamı

Şu operasyonları akşam saatlerinde yapmalarına çok kızıyorum. Tam başka bir konuda yazmışım veya yazmaktayım, pat akşam beşte birilerini salıyorlar...

Hadi bakalım! Eldeki konu bir saniye içinde dünyanın en anlamsız konusunda dönüşüyor. Gerçi o kadar acayip şeyler oluyor ki zaten başka hangi konuda yazarsan yaz dünyanın en manasız şeyini yazmış oluyorsun.

Yapacak bir şey yok. Benim konu Reza ve bakan oğulları değil... “Ateist teröristler” de değil. Benim konum tepemizden uçup duran uçakların saldığı gaz ve gürültüler... (Ama “ateyiz” konusuna geleceğiz elbette... Bunlardan biri de “ateism bir nevi otizimdir” demişti hatırlarsanız...)

***


Bildiğiniz gibi uçakların yoğun bir şekilde İstanbul üzerinden konmasına kafayı takmış bulunuyorum.

Oturduğum yer Arnavutköy. Havaalanına uzak bir yer. Son iki yıldır rota değişti, uçaklar Boğaz üzerinden alçalıyor. Bazı günler, yemin ederim evin içinde birbirimiz duyamaz oluyoruz. 2 dakikada bir dev bir gölge üzerimizden geçiyor.

Türk Hava Yolları’nın bu kadar başarılı olması gurur duyulacak bir şey. Fakat pardon da biz İstanbullular da ruh ve beden sağlığımızı kaybediyoruz!

Avrupa havaalanları şehirde yaşayanları düşünerek bir takım kısıtlamalar yapıyor. Ya gece uçuşlarına tamamen kapatıyor ya da sadece az gürültü çıkaran uçaklara izin veriyor.

İstanbul’da durum ne diye Devlet Meydanları Genel Müdürlüğüne (DHMİ) birkaç soru sordum.

***


1) Atatürk Havalimanı’nda gürültü

nedeniyle herhangi bir saat kısıtlaması var mıdır?

Hayır

2) Belli model uçakların inmesinde yine gürültü nedeniyle kısıtlama var mıdır?

Hayır. Bununla birlikte SHGM uçaklardan gürültü sertifikası bulundurulmasını zorunlu tutmaktadır. (Bu sertifikaların biz İstanbullulara ne faydası vardır açıklanmadı. MT)

3) DHMİ, çevre korumayla alakalı (gürültü kirliliği, CO2 salımı, hava, su ve toprak kirliliği ve bunların sonuçları) herhangi bir üniversiteyle veya güvenilir bir kuruluşla işbirliğine giderek araştırma, anket vs yaptı mı?

Yeşil Havalimanı projesi ile çevre mevzuatları kapsamında çalışmalarımız devam etmekte olup, karbon salınımının azaltılması için yetkili danışman firmalardan hizmet satın alınması yönünde ÇEV-KA firması ile sözleşme imzalanma aşamasındadır.

4) Bu araştırmaya bağlı olarak bir çevre koruma planı geliştirildi mi?

Cevap: Gürültü ölçüm, izleme ve kontrol sistemleri Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk, Antalya ve İzmir Adnan Menderes Havalimanlarında aktif olarak çalışmakta ve gürültü emisyonları havalimanlarımızda anlık izlenmektedir. Ayrıca; Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk, Antalya, İzmir Adnan Menderes Kayseri, Kahramanmaraş, Batman ve Van Ferit Melen Havalimanlarının Stratejik Gürültü Haritaları 2013 yılında oluşturulmuştur. Diğer havaalanlarında da çalışmalar devam ediyor.

5) Meskun mahal üzerinden uçuşların zararları hesaplanmış mıdır? Şehirde yaşayanların ruh ve beden sağlığı ve bir uçak kazası durumunda yaşanacak felaket düşünülmüş müdür?

Meskûn mahal üzerinden uçuşlar ulusal ve uluslararası kaidelerin gerektirdiği şekilde gerçekleşmektedir. Havalimanlarının meskûn mahallerde bulunması havacılıkta istenen bir durum olmayıp havalimanları yapıldıktan sonra ruh ve beden sağlığı dikkate alınmadan yerleşimin arttığı gözlenmektedir.

***


Ben bu cevaplardan şunu anladım: “İstanbullular, kusura bakmasın ama umurumuzda değilsiniz. Üzerinize gaz ve gürültü yağmaya devam edecek”

DİĞER YENİ YAZILAR