Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na sorular...

Haberin Devamı

- Türkiye’deki “çocuk gelinler”i önlemek amacıyla bakanlığın yürüttüğü adam gibi bir politika var mıdır? Varsa nedir?

- Üniversiteler veya STK’larla işbirliği yapılıp adam gibi bir araştırma yapılmış mıdır? Sayılar saptanmış, istatistikler yapılmış mıdır?

- Sabık Bakan Fatma Şahin, erken yaşta evlilikleri önlemek amacıyla anne babaya verilecek cezaların yüzde 50 artırılacağını söylemişti. Böyle bir artış yapıldı mı? Yapıldıysa şimdiye kadar uygulandı mı? Uygulanan cezalar nedir? Suçun tanımı nedir? Yasalarda buna dair özel bir düzenleme yapıldı mı? (Mevcut yasalarda suçun tanımı “reşit olmayan cinsel ilişki” veya “çocuğun cinsel istismarı”. Bu suç altında ceza genelde sadece kocaya veriliyor. Bazen “suça yardım, yataklık” çerçevesinde anne babaya da dava açıldığı oluyor. Sonuçta “koca” hapse girerken çocuk gelinler “gelin” olarak ve (üstelik bu sefer kocasız bir şekilde) kalmaya devam ediyor. )

- Yapılması vat edilen yeni düzenlemenin çocuk gelinlere bir faydası olmuş mudur? Olacak mıdır? Olacaksa nedir?

- Cezai yaptırımlar, nikâhı kıyan ve devletten maaş alan imamlar için de geçerli midir? İmam nikahı kıymanın en azından bu konuda bir düzenlenmesi yapıldı mı?

- Ceza dışında caydırıcı bir eğitim kampanyası saptandı ve uygulanmaya başlandı mı? Mesela (yine) imamlar bu konuda eğitiliyor ve uyarılıyor mu? Okullarda özel bir program var mı?

- Kızları çocuk yaşta evlendirmenin altında yatan nedenler araştırılıp raporlandı mı? Aileleri böyle davranmaya iten saikler nedir biliniyor mu?

- Farkında olmadığımız “teşvik” edici bir şey mi vardır? Bilmediğimiz bir “endişe” bir “korku” mu mevcut? 11 yaşında bir kızı evlendirmenin mantığı nedir analiz ediliyor mu?

- Devlet batıda kızlı erkekli evlere karışacak, baskınlar yapacak kadar “aktif” ve “ceberrut” iken Doğu’da neden bu kadar “pasif” ve “yumuşak”tır? Çocuk gelinlere onay mı vermektedir?

- Batının kızlarının “namusu” başbakana emanetken doğunun kızlarının “canı” neden değildir? Ne halleri varsa görsünler mü denmektedir? “Müdahale edersek bize oy vermezler” endişesi mi taşınmaktadır?

DİĞER YENİ YAZILAR