Neden akıl malülüyüz?

Haberin Devamı

Bandırma’dan Yenikapı’ya hızlı feribotla dönüyoruz. Eskiden aşağıya, araçların yanına inmek son derece katı kurallara tabi idi. Kapılar sıkı sıkıya kapalı olurdu, aşağıya inmeye vapur yanaşamadan çok kısa bir süre önce izin verilirdi.

Şimdi durum laçkalaşmış, inen çıkan belli değil. Fakat anlatmak istediğim bu değil. İnsanlar aşağıya çok önceden iniyorlar ve ne yapıyorlar? MOTORU ÇALIŞTIRIYORLAR!!!

Kapalı bir alanda motor çalıştırmak Amerika’da falan bir intihar yöntemidir. Ölmek isteyenler garajlarına inerler ve araçlarını çalıştırırlar. Yarım saat sonra da karbonmonoksit zehirlenmesinden ölürler.

Peki bizim insanımız bunu niye yapıyor?

Tek bir cevap var: Akıl malülü olduğu için mi?

***


Türk milletine hakaretten kimse beni mahkemeye falan vermeye kalkmasın.

Feribotun kapıları açılmadan, yanaşmaya 10 dakika kala motor çalıştıran bir “topluluk” akıl malülürdür. Tartışmak gerekmez.

Tartışmamız gereken şu: Bizim insanımız neden akıl malülü?

Çünkü bebekken yetersiz besleniyor.

“Yetersiz beslenme” deyince aklınıza Afrika’daki çocuklar geliyor ve dönüp topaç gibi bebeğinize bakınca içiniz rahat ediyor değil mi?

Ama fena halde yanılıyorsunuz. Türkiye’deki 0-6 yaş aralığındaki çocukların yarısında demir eksikliği var. Ve demir, çocuk gelişiminin en önemli maddesi. Zira oksijen kandaki demirle taşınıyor. Kandaki demir yetersiz ise yetersiz oksijen taşınıyor.

Demir ayrıca hücre büyümesi ve bölünmesi için de şart. Demir eksikse çocuk hem beden olarak hem zihin olarak yetersiz gelişiyor.

Bebekler, kendilerine 6 ay yetecek demirle dünyaya geliyor. Altıncı aydan sonra dışarıdan demir takviyesi gerekiyor. “Anne sütü veriyorum, bütün ihtiyaçlarını gideriyorum” sanmayın. Erken doğanlar, düşük kilolu doğanlar, anne sütü hiç almayanlar, altı aydan uzun süre anne sütü dışında bir şey almayanlar, bir yaşından önce inek sütü alanlar, sık enfeksiyon geçirenler, demir içeriği düşük yiyeceklerle beslenenler demir eksikliği riski taşıyor.

Bizde bebekler genelde anne sütü, sonra bisküvi ve pirinç unundan yapılan muhallebi ile besleniyor. Daha sonra da marifetmiş gibi yemeğin suyuna banılan ekmekle... Halbuki bisküvi, muhallebi bir işe yaramıyor. Yemeğin suyunda da sadece yağ ve salça var ki 1 yaşından önce salça da inek sütü gibi verilmemesi gereken besinlerden...

Sonra ne oluyor? “Feribotta kapak açılmadan 10 dakika önce motor çalıştıran” insanlarımız oluyor. Yeterince zeki olmayan kanserli insanlara dönüşüyoruz. Bir gün feribotta topluca da öleceğiz, tam olacak...

Demek istediğim şu: Bebek büyütenler! Doktorun verdiği demir damlalarını ihmal etmeyin. Taze sıktığınız meyve suyuna ilave edin. Bir saat öncesinde ve sonrasında süt vermeyin. Makus (aptallık) talihimizi ve tarihimizi belki bu sefer anneler sayesinde yırtarız...

(Demir konusunda beni bilgilendiren Dr. Yalım Üner’e teşekkür ederim.)

DİĞER YENİ YAZILAR