Yerim ben o göbeği!

Haberin Devamı

Erotik bir şey sanıp geldiniz di mi...

Buna okur tuzağı deniyor. Başlığı ilginç tut, sonra kıçına ne takarsan tak. Adını ve sanını veremeyeceğim bir şahsın (pek hassas kimliğini gizleme konusunda) tavsiyesine uydum.

Söz konusu göbek insan veya kedi göbeği değil. Gerçi ikisinin de hastasıyımdır ayrı. Altılı paketler, baklava tepsileri, abdominaller, çak bi tane Merve’ler ilgi alanıma girmez. Keza göbeğini sevemediğim kediye de kedi demem. Göbek ulaşılır vaziyette her iki canlıda da mevcut olacak.

Konumuz yine kuzu göbeği mantarı.

Evvelki yazımda “kuzu göbeği mantarıından söz ettim ya, okurlarım çılgın gibi mail atmışlar.” Nerede bulabiliriz bu mantarı ve nasıl pişirilir?”

Şehirde bulmak zor. Ama şehir dışında, köy ve kasabaların pazarlarında teyzeler amcalar satıyor.

Bir çok mantar gibi kurutulmuş olarak da tüketiliyor. Diğer adı “morel”. İnternette “kurutulmuş morel” diye arattım ve 50 gramı 16 liraya satılık ithal kuzu göbeği mantarı buldum iyi mi! Allah bilir memleketten gitmiş, sonra paketlenmiş ve fiyatı sekize katlanmış olarak geri dönmüştür.

Esasen en güzeli ormana çıkıp toplamak. Yağmur yağdıktan sonraki günlerde elinizde bir sepet ve bir çakı ile çıkacaksınız. (Naylon torbaya konmazmış mantar. Koparıp alırsan da bir daha yetişmezmiş. Dibinden çakı ile kesip sepete koyacakmışız. Mantar terlemeyecekmiş. Bozulmuş mantar da tehlikeli olabilirmiş...) Ama işte “yanlış” mantarın da zehirlemek gibi pek fena bir huyu var. Önce bir bilenle çıkıp, öğrenip öyle toplayacaksın. Biraz meşakkatli bir iş. Bilmeyen için kurutulmuş olanı almak en güvenli yolu. Biraz halli marketlerde bulunabiliyor.

***

Üç kuzu göbeği mantarı tarifi:

Elinizde kurutulmuş kuzu göbeği mantarı varsa önce bir iki saat suda bekletiyorsunuz. Sonra bir saat sütte. Mantarlar şişip eski haline gelince taze mantar gibi muamele ediyorsunuz. Tarifler Ayşe Genç’ten.

1. Tarif: Mantarları halka şeklinde dilim dilim doğrayıp yağsız tavaya alın. Biraz su ile suyunu çekinceye kadar 20 dakika kadar kaynatın. Sonra diş diş sarımsak ve zeytinyağı ilave edin. Kavurun.

2. Tarif: Yukarıdaki gibi kavrulmuş mantarlara beşamel sos karıştırıp makarna üzerine dökün

3. Tarif: Yine 1 numaralı tarifteki gibi mantarları kavurun. Başka bir tencerede patates, soğan ve sarımsağı bir miktar suda haşlayın, blendırdan geçirin, içine süt veya krema ve önceden kavurduğunuz mantarları ilave edip nefis bir çorba elde edin.

*****

DİKENCİK EVLERİ

Mantar nereden toplayacağım, ay aman anlamam ben o işlerden diyorsanız o vakit daha güzeli Fethiye Yeşilüzümlü’deki Dikencik Evlerinde kalmak! Mantar yemeklerinin alasını yapıyorlar.

Dikencik Evleri, benim en sevdiğim küçük otellerden biri. Yeşilüzümlü’nün (Fethiye’nin 16 km kuzeyinde harikulade bir orman kasabası) biraz dışında çok sevimli bir yer. Sağı solu orman, karşısı ise tepesi karlı dağlar. Büyük şehri bırakıp gelmiş olan Ayşe ve Cengiz Genç çiftinin hem evleri hem de işletmeleri. Rahat döşenmiş, son derece sempatik bir örnek iki taş ev.

Mantar, Ayşe ile Cengiz’in özel merakı. Köylünün mantarla yakın ilişkisinden etkilenip onlar da ormanda mantar avına çıkmaya başlamışlar. Yurtiçinden olsun yurtdışından olsun mantar kitapları getirtip araştırmışlar. Uzmanlarla iletişime geçmişler. Kısa zamanda hangisi yenir, hangisi yenmez, hangisi kısa veya uzun vadede zararlıdır hepsini öğrenmişler. (Bazı mantarlar hemen zehirlemiyor ama uzun vadede böbrek yetmezliği, kanser gibi etkileri olabiliyor, aman dikkat!)

Bu arada pişirmesini de tabii! Ayşe Hanım nefis yemekler yapıyor. Mantar çorbaları, mantar kavurmaları, mantarlı börekler... Mantar kurutma makinesi de almışlar, mevsimi dışında da mantar çıkartabiliyorlar sofraya.

Geçen gün anlattığım ve geçtiğimiz hafta sonu yapılan Yeşilüzümlü Kuzu Göbeği Mantar Festivali’nin fikir anne ve babaları da zaten Genç çifti. Yeşilüzümlü Belediyesi de destek verince beldede yaşayan diğer gönüllülerle beraber iki yıldır hem Yeşimüzümlü’yü hem Kuzu Göbeğini tanıtıyorlar.

Dikencik evleri özellikle bahar için harikulade bir seçenek. Çoluk çocuk gidilebilir bir yer. Çocuklar “mantar avı” fikrine bayılıyorlar haberiniz olsun.

www.yesiluzumlu.com

Tel: (252) 665 5707

DİĞER YENİ YAZILAR