Gazete Vatan Logo

Mutlu ayaklar için bakım ve onarım rehberi

Hayat boyu bizi taşıyan ayaklarımız biraz saygıyı ve bakımı hak etmiyorlar mı? İşte sağlıklı ve güzel ayaklar için bakım kılavuzu...

- Ayaklarınızı her gün ılık ve sabunlu suyla yıkayın. Ardından serin suyla durulayıp bir havlu yardımıyla ve parmak aralarını atlamadan iyice kurulayın. Dilerseniz ayaklarınıza ekstra bakım
için özel bakım kremleri sürebilirsiniz.
-Yatmadan önce yıkadığınız ayaklarınıza, özellikle de topuklarınıza nemlendirici sürün. Ama parmak aralarına kaçırmamaya gayret gösterin çünkü nemli kalan bu bölgelerde mantar oluşabilir.
n Topuklarınızı ponza taşıyla düzenli bir şekilde temizleyin. En ideal zaman duşta… Saçınızda bakım kreminiz, bekliyorken zamanı bu şekilde değerlendirebilirsiniz… Ölü hücrelerden arının, bebek gibi ayaklara sahip olun!
- Ayakkabı satın almak için en iyi zaman günün geç saatleridir. Yani ayaklarınızın biraz şiş olduğu zamanlar. Ayaklarınız en şiş haliyle rahat etmişse doğru bir seçim yapmış olursunuz.
- Yatmadan önce yapabileceğiniz bir şey daha; ayaklarınıza yoğun bir krem sürün ve ardından yün çorap giyin. Sabaha pamuk gibi ayaklar garanti.
- Ayaklar yorgun olduğunda tabanlar ağrır, yere zor basarsınız. Böyle zamanlarda tam rahatlayabilmek için tercihen birinden size ayak masajı yapmasını rica edin. Ya da kendiniz yapın! Deneyince vazgeçemeyeceksiniz. Ayrıca tazyikli soğuk su da yorgun ayaklara çok iyi geliyor.
- İki haftada bir ayaklarınıza pedikür yapın. Kuaföre gitmek istemezseniz evde kolayca kendiniz yapabilirsiniz. Bir kovanın içini ılık su ile doldurup 5-10 dakika kadar ayaklarınızı suda bekletin. Suyun içine lavanta yağı veya deniz tuzu ekleyebilirsiniz.
- Ölü derilerden kurtulmak için bir fırça yardımı ile ayak peelingi yapabilirsiniz. Peeling kreminizi uygulayıp dairesel hareketlerle ayaklarınızı fırçalayın.
- Sertleşmiş tırnak kenarlarınızı yumuşatmak ve nemlendirmek için manikür yağı kullanabilirsiniz. Tırnak etlerini kesmek tırnağınızın enfeksiyon kapmasına neden olacağından tırnak etlerinizi kesmek yerine itmeyi tercih edin.
Tırnaklarınızı düzgün kesin
Ayak tırnaklarının kenarlarını tamamen kesmeyin. NYC Pediyatristi Hillary Brenner, “Köşeleri kesmeyin çünkü batık ve enfeksiyon yapabilir” diyor. O yüzden tırnak makasınız biraz daha büyük olsun ki, dümdüz kesebilesiniz. Batık tırnak; tırnağın çevresindeki derinin içine gömülü olduğu zaman zaman ağrılı olabilen bir durumdur.
Tırnağı batığı kişilere oldukça rahatsızlık verebilmektedir. Başparmakta daha sık oluşmaktadır. Tırnağın yanlış kesilmesi ve uygun olmayan ayakkabı kullanımı batık tırnağa sebep olabilir. Eğer batık çok şiddetli ise; cerrahi müdahale gerekebilir. Bu durumda “tırnak teli uygulaması” etkili bir çözüm olabilir. Ayrıca, genel olarak ayak tırnaklarını keserken küt bir şekilde kesmeye özen göstermeli ve tırnağın uçtaki beyaz kısmı 1-2 mm olarak gözükecek kadar kesilmeli.
Ayak kokusu nasıl önlenir?
- Ayak kokusunu gidermek için öncelikle terlemenizi sağlayacak sıkı ayakkabılar giymekten kaçının. Derisi kalın olan ayakkabılar da terlemeyi sağlayabilir. Bu yüzden bu giyecekleri giymekten kaçının.
- Ayak kokusu kokunun oluşmaması için ayak derinizde mantar oluşmamasına dikkat edin. Başkalarının ayakkabılarını giyerseniz mantar oluşma oranı yükselir. Bu nedenle başkalarının eşyalarını kullanmayın.
- Ayak kokusu önlemek için ayakkabılarınızın içine gece önceden özel koku önleyici spreyler sıkın. Bu şekilde de ayak kokusunu önleyebilirsiniz.
- Ayakkabılarınızı çıkardıktan sonra güneşte bırakırsanız, güneş ayakkabılarınızda bakteri oluşmasını önleyecektir.
Refleksoloji yaptırın
Yorgun bir günün ardından en çok ayaklarımız rahatlamaya ihtiyaç duyar. Refleksoloji ayaklarınıza masaj yaparak stresten kurtulmanıza ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Refleksoloji Uzakdoğu’da geleneksel tıp Batı’da ise alternatif tıp olarak yerini almış bir terapi yöntemidir. Ülkemizde genelde stresten kurtulmak için uygulanır. Bu uygulama ruhsal olarak da son derece rahatlatıcıdır.
Parmak arası terlikler
Ayakkabı dolabında en masum duran ayakkabılar tabanlar için en tehlikeli olanlar olabilir. Doktorlar “Kadınlar parmak arası terliklerin ayaklarını dinlendirdiğini zanneder ama aslında o sırada ayakları terlikleri tutmak için ekstra güç harcar” diyor. Belli bir süre sonra incik kemiğinde akıntı veya taban faysa iltihabı oluşabilir. Bu yüzden ayağınıza oturan, destekli terlikler giymelisiniz. Nasırlar ayak kenarlarında, tabanlarında veya ayak sırtlarında olabilir.
Nasırdan korunmak için çok yüksek olmayan ve geniş burunlu ayakkabılar tercih etmek, düzenli olarak ayak bakım kremlerini uygulamak, kemik çıkıntısı olan alanlara destekleyici malzemeler kullanmak faydalı olacaktır.

Haberin Devamı