Gazete Vatan Logo

Müslümanlar’ı artık rahat bırakın yoksa kaos olacak

Fisk, batıya “İslam ve terör arasında bağlantı yok. Artık Müslüman toprakları işgalden vazgeçin” çağrısı yaptı

Irak Savaşı’nın 5’inci yılında Independent gazetesinin Pulitzer ödüllü yazarı Robert Fisk, batıya “İslam ve terör arasında bağlantı yok. Artık Müslüman toprakları işgalden vazgeçin” çağrısı yaptı

İngiliz The Independent gazetesinin yaşamını yıllardan beri Beyrut’ta sürdüren Ortadoğu uzmanı Pulitzer ödüllü yazarı Robert Fisk, Irak savaşının 5’inci yıldönümü için kaleme aldığı yazıda batı dünyasına “Artık hatalarınızı görün ve işgallerden vazgeçin” çağrısı yaptı. Fisk’in “Babil’in fethinden, Bağdat’ın işgaline tarihten alamadığımız dersler” başlıklı yazısında şu ifadeler kullanıldı:



Tarihten aldığımız tek ders, tarihten ders alamadığımızdır. Beş yıllık Irak felaketinin sonunda Ortadoğu için “Cehennem” diyen Churchill ile ayın noktaya geldik. Irak kana bulanmış durumda. Hala ülkemiz pişman değil mi? Bu insanlar Irak’tan İngiltere’yi, Cezayir’den Fransa’yı, Afganistan’dan Sovyetler’i, Lübnan’dan İsrail’i attı. Tarihten haberi olmayan küçük insanlar bizi bu cehenneme nasıl bu kadar kolay çekti? Hiçbiri Iraklılar’ın 1920 yılında İngiliz güçlerine nasıl direndiğini okumadı mı? Beş yıl sonunda da bu küçük insanlar hiçbir şey öğrenmediklerini kanıtladılar. George Bush ve Tony Blair neden dürüst olup Irak’taki işlerin kötüye gittiğini söyleyemedi, niye Iraklılar için bir dakikalığına da olsa gözyaşı dökmedi?

Sebep İsrail mi petrol mü?

Iraklı sivil kayıplar için yapılan en iyimser tahminler bile Dresden’in altı katına, Hiroşima’nın iki katına eşit. Bu işgalle Amerika’nın askeri prestiji büyük darbe aldı. Savaş kararını alan, kana en çok susamış Amerikalı devlet adamlarının (ABD Başkanı George W. Bush, Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Eski Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz) hayatlarında bir silah sesi bile duymamış olması ya da imkanları olmasına rağmen ülkelerini savunmak için savaşmaktan kaçması ne kadar büyük bir çelişki. Müslümanların topraklarında halihazırda Haçlı Seferleri sırasındakinden 22 kat daha fazla Batılı asker var. Niçin oralara gittik? Petrol için mi? Demokrasi için mi? Yoksa İsrail için mi? Kitle imha silahı veya İslam korkusu mu götürdü?



’Batı’nın İslam terörü’

Irak’ı kaybettiğimiz gibi Afganistan’ı da kaybediyoruz. Pakistan’ı da kaybedeceğiz. Oralardaki askeri varlığımız, kibirimiz, tarihten ders almamakta ısrar etmemiz ve İslam terörümüz bizi uçuruma sürüklüyor. Müslümanları rahat bırakmayı öğrenmedikçe Ortadoğu’da yaşadığımız felaket daha da büyüyecek. İslam’la terör arasında bir bağ yoktur. Ama bizim Müslüman topraklarını işgal etmemizle terör arasında bir bağ vardır. Bu çok zor denklem değil. Dolayısıyla anlayabilmek için de savaş hakkında bir soruşturma başlatılmasına ihtiyacımız yok.

YENİ KORKU KADIN İNTİHAR BOMBACILARI

Irak’ta son birkaç hafta içerisinde gerçekleşen 3 intihar saldırısında da kadın saldırganların imzası vardı. Bunların içerisinde en büyüğü Kerbela’da ibadet eden Şiiler’in arasına giren kadın bombacının 41 kişinin ölümüne sebep olmasıyla gerçekleşti. Dün de bir kadın intihar bombacısı Bağdat’ta 4 kişiyi öldürdü.

166 BİN

Irak’ta Koalisyon Güçleri adı altında Filipinler’den Togo’ya, Makedonya’ya kadar 26 farklı ülkenin toplam 166 bin askeri bulunuyor. Bu sayının 158 bini Amerikan, 4 bini İngiliz askeri...

1 MİLYON

Iraq Body Count adlı internet sitesine göre 2003’ten bu yana yaklaşık 90 bin Iraklı sivil öldü. Ancak saygın İngiliz tıp dergisi The Lancet’e göre gerçek sayı 1 milyonun üzerinde...

4 BİN

İşgal süresince ölen ABD askeri sayısı 4 bin. 175 de İngiliz askeri öldü. Bu süre içinde ölen gazeteci sayısı ise 210.

600 MİLYAR

Amerikan Kongresi Bütçe Kurulu’na göre 5 yıllık Irak İşgali, ABD’ye 600 milyar dolara maloldu. 2003’ten önce işgalin 60 milyara malolacağına inanılıyordu.

4 TRİLYON

Ünlü İngiliz ekonomist Joseph Stiglitz’e göre gazilerin bakımı, asker maaşları, savaşın petrol fiyatlarına etkisi gibi veriler gözönüne alındığında savaşın asıl maliyeti 4 trilyon dolar.

%70

Irak’taki 18 bölgeden sadece yarısı Iraklılar’ın kontrolü altında. ORB tarafından yapılan ankete göre Iraklılar’ın yüzde 70’si yabancı askerlerin ülkelerini terk etmesini istiyor.





Haberin Devamı