Gazete Vatan Logo

Mursi yanlıları sokakta!

'Mursi'yi almadan dönmeyiz'

Mursi taraftarları dün de meydanlardaydı. Ordu, “Mursi ihtiyati tutuklu” açıklaması yaptı. Yeni Cumhurbaşkanı Mansur, muhaliflerle görüştü. Baradey başbakan oldu.

Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye destek gösterilerinin merkezi haline gelen Adeviye Meydanı dün de İslamcı partilerin çağrısıyla binlerce rejim yanlısı eylemciyle doldu taştı. Dün gece ülke genelinde mulaliflerle girdikleri çatışmalarda onlarca kurban veren göstericiler şiddet olaylarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Göstericiler, ardından, taşıdıkları sembolik tabutlarla Cumhuriyet Muhafızları Karargahı’na doğru yürüyüşe geçti. Mursi yandaşları daha sonra savunma Bakanlığına yürümek istedi. Ancak Kahire genelinde yoğun güvenlik önlemi alan asker buna engel oldu. Bugün de eylemlerine devam edeceğini açıklayan kalabalık, “Mursi bırakılana kadar sokaklardayız” açıklaması yaptı.

Ordu: Mursi ihtiyati tutuklu

Müslüman Kardeşler, muhalifetin saldırıları sakallı örgüt üyeleri başlattı iddiasına ise “Gördügünüz her sakallıyı Müslüman Kardeşler üyesi sanmayın” diye karşılık verdi. Muhalefetin önde gelen gruplarından Temerrüt Hareketi de bugün Tahrir Meydanı’nda eylem çağrısı yaptı. Bu arada, Mısır ordusu Facebook sayfasındaki açıklamasında, bazı komutanların Mursi’yi göreve iade etmesi için Genelkurmay Başkanı’na baskı yaptığı iddialarını yalanladı. Ordudan yapılan açıklamada asker arasında bir bölünme olmadığı belirtildi. Ordu ayrıca Mursi’nin “ihtiyati” olarak tutuklandığını açıkladı.

Ulusal diyalog başlattı

Mısır’da askeri darbeden sonra ilk defa geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, dün ilk defa Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Abdul Fettah El Sisi ile bir araya geldi. Taraflar arasında ulusal diyalog görüşmeleri başlattığını açıklayan Mansur, muhalif grup liderleri ile bir araya geldi. Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın siyasi uzantısı olan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP), ulusal diyalog görüşmelerine katılmayacağını açıkladı.

El Baradey başbakan

Mısır’da ordunun yönetime el koymasından üç gün sonra, kurulacak geçiş hükümetinin başbakanı belli oldu. Muhalefetin önemli liberal ismi, Nobel Barış Ödüllü Muhammed El Baradey Mısır’ın yeni başbakanı olarak seçildi.

Köprüde üç saat çatıştılar

Mısır’da 24 saatte 44 kişi öldü, 1342 kişi yaralandı.

En sert çatışmalardan biri Mursi yanlıları ile karşıtları arasında önceki akşam 6 Eylül köprüsünde yaşandı

Mısır’da ordunun yönetime el koymasını protesto etmek sokaklara dökülen devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yandaşları, önce askerle sonra da muhaliflerle çatışmaya girdi. Son 24 saatte çıkan çatışmalarda 44 kişinin öldüğü ve 1342 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Ordu ayırdı

İlk olarak Nasır semtindeki Adeviye Meydanı’nda toplanan Mursi yandaşları, liderlerinin darbe öncesinde tutulduğu askeri kışlaya yürümek istedi. Açılan ateşte 4 gösterici hayatını kaybetti. Adeviye meydanındaki kalabalık akşam saatlerinde muhaliflerin toplandığı Tahrir Meydanına yürümek için harekete geçti. Bunu duyan Tahrir’deki muhalifler de karşılık vermek için Nil nehri üzerinde bulunan 6 Eylül Köprüsü’ye akın etti. Köprü üzerinde binlerce kişi birbirine girdi. Üç saat süren çatışmalarda taraflar birbirlerine havai fişekler, molotofkokteylleri, kaldırım taşları ve sopalarla saldırdı.

Silah sesleri geldi

Ordu savaş alanına dönen köprüye zırhlı araçlarla müdahale etti. Askerler bir saatlik çabanın ardından tarafları ayırarak asayişi sağladı. Reuters haber ajansı yaşanan çatışma sırasında silah seslerinin de geldiğini belirtti.

1 haftada 91 ölüm

6 Eylül köprüsü üzerinde yaşanan çatışmalarda en az 5 kişinin öldüğü yüzlerce kişinin de yaralandığı açıklandı. Dün akşam saatlerinde ülkenin ikinci büyük kenti olan İskenderiye’de de Mursi yanlıları ve karşıtları arasında çıkan çatışmada 12 kişi öldü. Sağlık bakanlığı son 24 saat içinde ülke genelinde 44 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1342 kişinin de yaralandığını açıkladı. 30 Haziran’dan bu güne kadar yanan çatışmalarda ölü sayısı 91’e ulaştı.

Obama ve Kerry keyiflerini bozmuyor!

Mısır için “darbe” lafını kullanmayan ABD, bu ülkede yaşanan karışıklığı görmezden gelmekle suçlanıyor. İlk açıklamasında, bu ülkeye her yıl 1.5 milyar dolar askeri yardımın riske girmemesi için çok dikkatli bir dil kullanan Başkan Baracak Obama yönetimi, darbe günü kabinesini acil olarak toplamıştı. Ancak bir eksikle. Çünkü Dışişleri Bakanı John Kerry, Massachusetts eyaleti, Nantucket adası’nda bulunan yazlığında tatil yapıyordu. Mısır’da milyonlar sokaklardayken teknesiyle denize açılan, rüzgar sörfü ve kanoya binen Kerry’ye dün Obama da katıldı. Obama, cuma sabahını arkadaşlarıyla birlikte golf oynayarak geçirdi. Daha sonra ise haftasonu tatili için, ABD başkanlarının dinlenme yeri olan Camp David’e geçti. İki lider ABD basınında tepki çekti. New York Times gazetesi, Obama ve Kerry’nin Mısır’da yaşananlardan fazla rahatsızlık duyuyor gibi görünmedikleri yorumunda bulundu. Gazete, “Daha önce ABD Mısır’ı bölgede tek stratejik ortak görüyordu. Ama artık bölge ülkeleri de aktif rol oynuyor ve bu da ABD’nin Ortadoğu politikasının değiştiği anlamına geliyor” yorumu yaptı” dedi.

Göbek dansı yeniden başladı

Mısır’da Mursi’nin Cumhurbaşkanlığı döneminde yasaklanarak kapatılan göbek dansı yapılan ve dansözlerin sahne aldığı gece kulüpleri, Kahire sokaklarında müşterilerine tekrar kapılarını açmaya başladı. Devrik yönetimin, televizyon ve radyolarda yasakladığı müzik programlarının da geri döndüğü belirtiliyor. İsrail’de yayınlanan Yediot Ahronot Gazetesi’nin Kahire muhabiri Eldad Beck, Kahire’nin gece kulüplerinin bulunduğu sokaklarından, askeri müdahalenin ardından gürültülü müzik yükseldiğini belirtti.

Haberin Devamı