Şehit pilot 8 canı ‘çökertme’ tekniğiyle kurtardı!

İç güvenlik harekatlarında yıllarca hizmet veren Pilot Yarbay Özer’in, kırımın kaçınılmaz olduğunu görünce helikopteri çökertip, hasar ve zayiatı en aza indirdiğini belirten uzmanlar, “Kaptan pilot, yapabilecek her şeyi fazlasıyla yaptı” görüşünde...

Kullandığı helikopter düştü, kazada o da şehit oldu.

Pilot Yarbay Hilmi Özer...

Şehit pilot 8 canı ‘çökertme’ tekniğiyle kurtardı

İki gündür olay hakkında yazılanlar, anlatılanlar bir yana, Yarbay Özer’in, havacılık tarihinde ender rastlanan bir kahramanlığa imza attığı ortaya çıktı.

Acil durumlarda, zorunlu iniş yöntemlerinden en son başvurulacak olan ‘çökertme’ (ya da çökme) yolunu uygulayan Yarbay Hilmi Özer, helikopterindeki yolculardan bir bölümünün hayatını kurtardı.

**

Jandarma, ülkenin neredeyse yüzde 80’inde görev yapan bir yapı... Üyeleri de devasa bir aile...

Elim helikopter kazası yaşanmasa, o ailenin üyelerinin bayram vesilesiyle kucaklaşmasından belki haberimiz bile olmayacaktı.

Bir bölge komutanı, görev alanında, personelinin aile üyelerini de dahil ettiği bir bayramlaşma programı yapıyor ama yaşanan acı olay gündemi bambaşka boyutlara taşıyor.

Haberin Devamı

Helikopter kazası, Jandarma Teşkilatı’nın bu aile içi geleneğini gölgeledi.

**

Dönelim olayın ayrıntılarına...

Helikopterin radar ve kulelerle bağlantısı, düşüş anından yaklaşık 4 dakika önce kesiliyor.

Dolayısıyla, özellikle sosyal medyada yer alan “Pilot son anda helallik istedi” vb. türünden haberlerin gerçeği yansıtma ihtimali yok denecek kadar az. Dün itibariyle ortaya çıkan detaylara göre, helikopteri komuta eden kıdemli pilot Yarbay Hilmi Özer, kırımın kaçınılmaz olduğunu anlayınca önce bölgenin coğrafi yapısını değerlendiriyor. Ormanlık alanın üzerinde olduğundan, eğitimlerde kendilerine öğretilen ama pratikte uygulaması görülmemiş o son seçeneği tercih etmek zorunda kalıyor. Yani ‘çökertme’ yöntemini... Helikopteri çökertip, hasar ve zaiyatı minimuma indirme yolunu...

Pilot Özer, düşmekten kurtaramayacağını gördüğü helikopteri, bölgedeki en sık ağaçlık bölgeye yöneltiyor ve ağaçların üzerine indirmeyi hedefliyor. Bu tercihteki temel gerekçe, o ağaçların bir tür tampon işlevi görmesi...

Haberin Devamı

Nitekim şehit yarbayın sadece bir dakika gibi kısa bir süre içinde aldığı bu karar, arkasındaki insanların neredeyse yarısının bugün hayatta olmasını sağlıyor.

**

Kaza bölgesinden gelen bu haberleri, Jandarma ve Kara Havacılık camiasının önde gelenlerinden aldığımız bilgiler de teyit ediyor.

İç güvenlik harekat operasyonlarında yıllarca hizmet vermiş olan tecrübeli Pilot Yarbay Özer’in mesleğinin en iyilerinden biri olduğunu söylüyor herkes.

Terörle mücadelenin yoğun olarak sürdüğü bölgelerde uçan her helikopter pilotu gibi Özer’in de özellikle yerden havaya füze tehdidi sebebiyle, taktik görev uçuşları konusunda yani alçak uçuş tekniklerini uygulamakta mahir olduğuna dikkat çekiyorlar.

Konuyla ilgili herkesin söylediği, şehit pilot yarbayın, içinde bulunduğu durumda yapılabilecek her şeyi fazlasıyla yaptığı.

DİĞER YENİ YAZILAR