Pentagon'dan yeni soğuk savaş!

Beyaz Saray'ın kapısında bekliyoruz, güvenlikten geçip içeri gireceğiz, hava buz gibi. Nasıl anlatsam?

Haberin Devamı

Beyaz Saray'ın kapısında bekliyoruz, güvenlikten geçip içeri gireceğiz, hava buz gibi. Nasıl anlatsam? Washington çok soğuk görmüş de böyle soğuk az görmüş; o kadar soğuk!

Ama 11 Eylül sonrası güvenlik alarmı da en üst düzeye çıkarılmış durumda ve gazeteci kılığında birinin Başkan'a yaklaşıp suikast teşebbüsünde bulunması büyük korkulu rüya, bizleri dışarıda bekletiyorlar. (Aslında biz de kendi basınımızın Başbakan'ın çevresinde birbirinin tepesine çıkarak sarmasına karşı tedbir almalıyız ya, konuyu dağıtmayalım; ancak şu kadarını söylemek gerek... Bizim basın ABD'de bu kurallara uyuyorsa demek iş buradaki yetkililere düşüyor).

O soğukta Beyaz Saray görevlisi kıza dedim ki, "Şu Mars'a gideceğinize havayı ısıtmanın bir yolunu bulsanız ya!" Çok güldü ve "Gerçekten öyle yapsak daha iyi olacak galiba" dedi.

Anlaşılan bu stajyerler Clinton zamanında olduğu kadar Oval Ofis'e girip çıkmıyor; yoksa kızcağız Beyaz Saray, Pentagon ve Hollywood'un bu iklim değişikliği konusuna kilitlenmiş durumda olduğunu bilecekti.

Hollywood'un bu konudaki dev yapımı 28 Mayıs 2004 tarihinden itibaren dünya çapında sinema salonlarında gösterime girecek. Filmin adı: The Day After Tomorrow (Öbürgün), meraklısı www.thedayaftertomorrow.com sitesinden fragmanlarını izleyebilir ve buzul çağındaki New York görüntülerini duvar kağıdı yapabilir.

Ama anlaşılan iş basit bir senaryo değil, üzerinde çok çalışılan bir olası gelişme. Dünya yazları çok ısınacak, kışları çok soğuyacak ve ekolojik denge bozulacak.

Bu iş Pentagon raporuna yansıyınca zannedersiniz ki, nihayet dünyada yapacak savaş kalmadı, medeniyetler çatışması da önlendi ve bütün insanlığı ilgilendiren bir "ortak" düşmana karşı savaşacaklar. Çünkü Amerika'ya mutlaka bir düşman gerek, sistemi böyle çalışıyor, bu gerçek de zaten Amerikan siyasal bilimler ders kitaplarında yer alıyor.

Sovyetler bitti, düşmansız kalmışlardı ki; El Kaide sayesinde teröristler ve onları destekleyenler savaşı başladı.

Şimdi artık medeniyetler savaşlarının da önü alındı, nihayet sağduyu öne çıkacak ve kendi içinde savaşlarını bitiren dünyada bir tatlı huzur essin diye insanlığın ortak değerleri (ekolojik denge) düzenlenecek sanıyorsunuz değil mi?

Öyle olmadı maalesf...

Pentagon, atmosferi nasıl temizleyeceğini değil, hava soğuyunca kimin kiminle savaşacağını ve kendisinin nasıl müdahale edeceğini hesaplıyor.

Pentagon buzul çağı başlangıcı senaryosuna göre:

■ İskandinavlar Avrupa'ya göçecek.

■ Çin'de açlık başgösterecek.

■ Japonya çiftliklerine ve seralarına enerji bulmak için Rusya'ya saldıracak.

■ Kıtlık başgösterince Doğu Avrupa ülkeleri Rusya'ya saldıracak.

■ Susuz kalan Ortadoğu Türkiye'ye saldıracak.

■ Hava soğudukça petrol ürünleri kıymete binecek (Irak'a boşuna girmediler belki de!), nükleer enerji devreye girecek. Buna paralel nükleer silah teknolojisi de gelişecek, bu da ayrı bir tehdit oluşturacak.

İyi güzel de, bu iklim değişikliğinin başlıca nedeni olan ekolojik bozukluklar insan kaynaklı ve bu klasmanda ABD dünya birincisi.

Şu Amerika havalar soğuyup kim kimle savaşınca hangisine nasıl müdahale ederim hesapları yapıp, sürekli yeni senaryo ve silah üreteceğine aynı enerji ve parayı ekolojik dengeyi düzeltmeye harcasa bu dertler olmayacak!

Ama herhalde dünya (Amerikan halkı dahil) sürekli bu oldu bittilere muhatap olmaktan sonunda sıkılacak.

Göreceksiniz ABD seçimlerinde ve bundan böyle dünya politikalarında "ekoloji" gündemde bir numaraya oturacak.

Eski Dünya birleşip Yeni Kıta'ya "önce ellerini yıka" diyecek, bilgelik teknolojiyi uyaracak.

DİĞER YENİ YAZILAR