Gazete Vatan Logo

Mülteci teşekkürü!

Mülteci teşekkürü!

Esenboğa Havalimanı'nda dün törenle karşılanan Papa Francis, daha karaya basmadan Türkiye'ye teşekkür etti: "Türkiye sınırındaki çok sayıda mülteciye kucak açmış bir ülke. Yaptığınız hizmetle, tüm dini ve insani aktiviteleri dünyaya ulaştırıyorsunuz. Teşekkür ederim"

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, Vatikan delegasyonuyla birlikte Alitalia’ya ait bir uçakla Roma Fiumicino Havalimanı’ndan yerel saatle 9.30 civarında hareket etti. Papa’nın uçağında, aralarında Doğan Haber Ajansı muhabiri Esma Çakır’ın da bulunduğu 65 gazeteci yer aldı. Papa ve Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, uçağın havalanmasının ardından gazetecilerin bulunduğu bölüme geldi. Ziyareti kısaca değerlendirmek üzere mikrofonu alan Papa, "Günaydın. Bu seyahatte bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim. Yaptığınız işi destekliyorum. Yaptığınız hizmetle, tüm dini ve insani aktiviteleri dünyaya ulaştırıyorsunuz. Çünkü Türkiye şu anda sınırındaki çok sayıda mülteciye yardım ediyor. Bu hizmetinizden dolayı size teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Askeri kıta bekledi
Papa ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya havayolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği ve üzerinde Türkiye ve Vatikan bayrakları bulunan özel uçak ile Esenboğa Havaalanı'na geldi. Üzerinde Papalık arması bulunan özel uçak, saat 12.50'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Karşılamada askeri kıta hazır bulundu. Papa'yı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Deniz Yaveri Deniz Yarbay Noyan Özçelik ile Ankara ziyareti boyunca kendisine eşlik edecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu apronda uçağın merdivenlerinde karşıladı.
Anıtkabir'de sürpriz
Papa, Türkiye'deki ilk ziyaretini Anıtkabir'e gerçekleştirdi. Papa, Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu, huzurunda dua etti. Özel deftere yazı yazan Papa, programında olmamasına rağmen Anıtkabir Müzesi'ni de gezdi, bazı eserler hakkında yetkililerden bilgiler aldı. Papa Francis, Anıtkabir özel defterine ise şunları yazdı: "Dileğim odur ki iki kıta arasındaki doğal bir köprü olan Türkiye, sadece yolların kesişme noktası değil aynı zamanda tüm kültür, etnisite ve dinlere mensup kadın ve erkekler için diyalog ve birlikte yaşadıkları bir nokta olur."
Mercedes'i değil Passat'ı tercih etti
Papa gelmeden önce, mütevazı bir araç istemişti. Ancak bunun güvenlik açısından riskli olacağı belirtilmişti. Cumhurbaşkanlığı Papa için biri Mercedes diğeri Volkswagen Passat olmak üzere iki zırhlı araç hazırladı. Papa, Passat’ı seçti.. Papa’nın tercih ettiği Volkswagen’in Türkçe tercümesi “Halk Arabası.” Ancak bu tabir daha çok Vosvos’lar için kullanılıyor.
Çatılara keskin nişancı
Papa'nın gelişi öncesinde Esenboğa’da Türkiye ve Vatikan bayrakları göndere çekildi. Yaklaşık 2 bin 700 polisin görev aldığı öğrenilirken, binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirildi.
Yorgunluk çayı içti
Papa Francis ile Bakan Çavuşoğlu, Şeref Salonu'nda bir süre sohbet etti. Sohbet sırasında Papa ince belli bardakta Türk çayı içti ve konuşmalarını sanatçı Serra Yılmaz çevirdi.
TWITTER'DA YORUM YAĞDI
Serra İtalyanca'yı İtalyanlar'dan daha iyi konuşuyor!
Papa'ya Türkiye ziyareti boyunca oyuncu Serra Yılmaz tercümanlık yapacak. Yılmaz, Erdoğan'ın 2005 yılında Başbakan olarak İtalya'ya yaptığı ziyarette ve bir önceki papa olan 16'ıncı Benedikt'in 2006'daki Türkiye ziyaretinde de tercümanlık yapmıştı. Yılmaz yaklaşık 30 yıldır Fransızca ve İtalyanca çevirmenlik yapıyor. Tercüme sonrası Twitter'da yorum yağdı... İşte bazıları:
- Serra Yılmaz çok akıcı bir çeviri yapıyor.
- Papa'dan daha hızlı konuştu valla bravo:)
- Serra Yılmaz İtalyanca'yı İtalyanlar'dan iyi biliyor bu nedenle büyükelçilik onu tek geçiyor
- Gerçekten Serra Yılmaz'dan başka tercüman bulunamamış demek mi yani bu ?
- Serra Yılmaz çok tatlısın :)
- Papa giderken Serra Yılmaz'ı da yanında götürsün.
Papa bugün İstanbul'da
Geceyi Ankara’daki Vatikan Büyükelçiliği rezidansında geçiren Papa, seyahatinin ikinci gününde İstanbul’da olacak. Öğle Ayasofya ve Sultanahmet Camii’ne gidecek olan Katolik aleminin ruhani lideri, öğleden sonra St. Espirit Kathedrali’ne giderek ayin yönetecek. Daha sonra St. George Kilisesi'ne giderek burada Fener Rum Patriği Bartholomeos ile özel bir görüşme yapacak olan Papa Francis, Türkiye gezisinin üçüncü ve son günü olan 30 Kasım’da Patrik Bartholomeos ile Ortodoks Kilisesi’ni kurduğuna inanılan Hazreti İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Andreas’ı anma yortusuna katılacak. Aziz Andreas için yapılacak ayinin ardından Papa ile Patrik burada ortak deklarasyona imza koyacak. Pazar günü öğleden sonra İstanbul’dan özel uçakla Roma’ya hareket edecek.

Haberin Devamı