Gazete Vatan Logo

Müdür’ün ‘züppe’ zaferi

Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemi’ni (TEOG) Twitter’da “Yeni ortaöğretime geçiş sistemini bir grup züppe hazırlayıp bakana mı sundu?. Bence yeni sistemi bir grup züppe hazırlamıştır” tweetleriyle eleştiren Sarıyer’deki Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Maksut Balmuk 2013’te görevden alındı. Milli Eğitim Bakanlığı da MEB yetkililerine hakaret ettiği gerekçesiyle soruşturma başlattı. Balmuk, müfettişlere verdiği ifadede hakaret kastının olmadığını züppe sözcüğünün Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre de hakaret sayılmadığını belirtti. Balmuk, ‘züppe’ sözcüğünün hakaret olup olmadığını TDK’ya sordu. Kurum yanıtında ‘züppe’nin hakaret olmadığını bildirdi.

Müdürlükten alındı

Buna rağmen Balmuk, bakanlık yetkililerine hakaret ettiği gerekçesiyle disiplin yönünden 1 yıl kademe durdurma cezası aldı. Okul müdürlüğünden alınarak Fatih Meslek Eğitim Merkezi’ne matematik öğretmeni olarak atandı. Balmuk ve üyesi olduğu Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası kararın iptali için dava açtı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi de görevden alma işlemini iptal etti. Mahkeme, Balmuk’un ‘züppe’ sözüyle kişileri hedef alan bir üslup kullanmasına rağmen suçlamanın müdürlük görevi ve okuldaki eğitim öğretim hizmetiyle doğrudan ilişkili bir fiil olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Mahkemenin örnek kararı

Mahkeme kararında Balmuk’un bir eğitimci olarak orta öğretimle ilgili bir düzenlemeyi eleştirmesinin ve tepki göstererek fikrini beyan etmesinin doğal karşılanması gerektiği vurgulandı.

‘Hakkım teslim edildi mutluyum’

VATAN’ın konuştuğu Maksut Balmuk, “Binlerce okul müdürünün sebepsiz yere görevden alınarak, müdürlük makamının ayaklar altına alındığı bir dönemde okul müdürlüğü yapmak hiçbir anlam ifade etmese de, asli görevimiz öğretmenliğimizden onur duysak da hakkın teslimi anlamında bu kararı önemsiyor ve mutluluk duyuyorum. Ülkemizde halen duyarlı, adil müfettişler ve hakimler var” dedi.