Gazete Vatan Logo

Mucize tedavi bantı

Spor dünyasında giderek yaygınlaşan Kinesio bantlarından, sporcuların vazgeçemiyor

Spor dünyasında giderek yaygınlaşan Kinesio bantları, sporcuların asla vazgeçemeyecekleri arasında. Eczacıbaşı VitrA Kadın Voleybol Takımı menajeri Nalan Ural, takımın bütün oyuncularının kullandığını belirterek, "Sakatlanmaları daha çabuk iyileştiriyor." diyor. Uzman Fizyoterapist Mehmet Portakal ise bantın boyun fıtığından diz kireçlenmelerine çok geniş yelpazede hastalıkların tedavisinde fayda sağladığını söylüyor.

Son zamanlarda sporcuların büyük çoğunluğu özellikle kollarına, bacaklarına taktıkları renkli bantlarla dikkati çekiyor. Bu bantlara Kinesio deniyor.

İlk olarak Japonya'da 1980 yılında geliştirilen bu bantlar, bel-boyun ve sırt ağrıları gibi çok sık rastlanan sağlık sorunlarının yanında ortopedik ve nörolojik problemler için de kullanılan bir tedavi seçeneği. Sporcuların performansını arttırdığı ve sakat bölgelerde daha çabuk iyileşme sağladığı için de sporcuların vazgeçilmezi.

Ural: Kullanımını destekliyoruz

Eczacıbaşı VitrA kadın voleybol takımı da bantları en çok kullananlardan. Takımın Menajeri Nuran Ural, "Oyuncularımızın kullanmasını destekliyoruz. Kan dolaşımını daha iyi sağlıyor. Kas yapısını da destekliyor." dedi.

Saloni: Sakatlanmaları daha çabuk iyileştiriyor

Takımın Fizyoterapisti Daniela Saloni de "Dokuları birbirinden uzaklaştırdığı için kan dolaşımı hızlanıyor. Performans artıyor. Ayrıca kan dolaşımının hızlanması nedeniyle sakatlanmaları da daha çabuk iyileştiriyor." diye konuştu.

2010 Dünya Kupası karşılaşmaları sırasında da çoğu sporcunun kullandığı bu 'sihirli' bantlar, yüzde 100 Acril’den oluşuyor. Hafif, yapışkan ve elastik özelliğe sahip. Tıpkı deriye benzediği için diğer bantlardan farklı. Günlerce problemsiz kullanılabiliyor ve uygulandığında vücut ısısı ile aktive oluyor.

Kas romatizmalarına iyi geliyor

Bantın deri ile bütünleşerek deri altındaki yapıları desteklediğini vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Mehmet Portakal, "Cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu arttırıyor ve böylece kasların esnekliği sağlanıyor. Özellikle sabah yorgunluğu, halsizlik ve yaygın ağrıyla seyreden kas romatizmalarında çok faydalı" dedi.

Kendi hastalarında da bantı uygulayan Portakal, bantın mucizelerini, "Kasların aşırı kasılmasını ve gerilmesini azaltıyor. Kan ve lenf dolaşımını arttırıyor ve ödemi azaltıyor. Kaslarda zayıflama varsa, eklemlere destek veriyor. Aynı zamanda ağrıyı azaltan bazı maddelerin kana salınımına neden olarak ilaç kullanımını azaltıyor." cümleleriyle özetledi.

Portakal'ın verdiği bilgilere göre bantın diğer faydaları şöyle:

- Zaman harcatan masajlara ihtiyaç kalmıyor.
- Tedavi amaçlı egzersizleri büyük ölçüde kolaylaştırıyor.
- Kişinin hareketini engellemiyor.
- Vücuda herhangi bir ilaç verilmediğinden son derece güvenli.
- Çocuklara da uygulanabilen bu bantlar ileri yaş dahil tüm yaş gruplarında güvenle kullanılabiliyor.
- Terleyince kanmıyor.

Bantın uygulandığı hastalıklar ise şöyle:

- Boyun ve bel fıtıkları
- Kas romatizmaları (fibromiyalji)
- Baş ağrıları ve kulak çınlaması
- Diz ve kalça kireçlenmeleri
- Omurga eğrilikleri (skolyoz)
- Menisküs ve diğer diz ameliyatları sonrası
- Lenfödem
- Spor yaralanmaları
- El-bilek sinir sıkışması, dirsek ağrıları
- Topuk dikeni
- Huzursuz bacak sendromu

5 cm. eninde ve 5 cm. boyunda bant, 35 TL'ye satılıyor.(Hürriyet)

Haberin Devamı