Gazete Vatan Logo

Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri ne zaman? MTV hesaplama 2019

Motorlu taşıt sahibi vatandaşların son dönemde en fazla merak ettiği konular arasında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2. taksiti geliyor. Pek çok kişi Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme dönemini ve MTV'nin nasıl hesaplandığını araştırıyor. Peki, MTV 2. taksit ödeme ne zaman? Ödemeler ne zaman bitiyor? Hangi araç sahibi ne kadar ödeme yapacak? MTV ödemeleri nasıl yapılır?.

Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri ne zaman? MTV hesaplama 2019

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) 2. taksit ödemeleri 1 Temmuz'da başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından gerçekleştirilen MTV ödemeleri yılda iki taksit şeklinde ödeniyor. 31 Ocak'ta sona eren yılın ilk taksit ödemesinin ardından 1 Temmuz itibarıyla 2. taksit ödemeleri alınıyor. Peki, MTV 2. taksit ödeme son gün ne zaman? Hangi araç sahibi ne kadar ödeme yapacak? MTV 2. taksit ödemeleri nereden, nasıl yapılır? İşte MTV hesaplama borç sorgulama ve ödeme işlemleri...

MTV 2. TAKSİT ÖDEME NE ZAMAN?

GİB tarafından yayınlanan takvime göre, 1 Temmuz'da başlayan MTV 2. taksit ödemeleri 31 Temmuz'da sona erecek.

MTV HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

MTV ödeme tutarı, Karayolları Trafik Kanunu gereğince belirlenmektedir. MTV hesaplanırken, aracın türü, yaşı ve motor hacmi dikkat edilir. Aracın türüne göre yani otomobil, kamyon, minibüs, otobüs gibi panelvan olan araç sınıfına göre ödenecek vergi tutarı değişiklik gösteriyor.

Otomobil ve motosikletlerde yaş ve silindir hacmi, otobüslerde yaş ve oturma kapasitesi, kamyon ve kamyonetlerde ise yaş ve azam toplam ağırlığı göz önünde bulundurulur. MTV tutarı buna göre hesaplanır.

Haberin Devamı

MTV ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

1- MTV yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu veya MTV'yi tahsile yetkili diğer Vergi Dairesi müdürlüklerine başvurarak vergi ödenebilir.

2- Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak ödeme yapılabilir.

3- gib.gov.tr'de yer alan "Borç Sorgulama ve Ödeme" bölümüne 02:00 - 22:00 saatleri arasında giriş yaparak kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapılabiliyor.

4- GİB Mobil uygulamasını (IOS ve Android) kullanarak da ödeme mümkün.

31 Aralık 2017'den önce tescil edilen araçlar için 2019'da ödenecek yıllık MTV rakamları şöyle:

Öte yandan 1 Ocak 2018'den itibaren tescil edilen araçlar için MTV, mevcut vergilendirme ölçütlerine "taşıt değeri" de eklenerek uygulanıyor.

Bu sene içerisinde tescil edilen araçlar için 2019'da uygulanacak MTV oranları da 1300 cc ve altında motor silindir hacmi olan, 1-3 yaş arasındaki ve taşıt değeri 40 bin lirayı aşmayanlarda 861 lira, 40-70 bin lira arası olanlarda 947 lira, 70 bin lirayı aşanlarda bin 34 lira olacak.

Haberin Devamı

Söz konusu oranlar, motor silindir hacmi 1301-1600 cc arasında olan ve 1-3 yaş arasındaki araçlar için taşıt değeri 40 bin lirayı aşmayanlarda bin 500 lira, 40-70 bin lira arası olanlarda bin 649 lira, 70 bin lirayı aşanlarda bin 800 lira olarak ödenecek.

Otomobil veya arazi araçları arasında en düşük MTV, 16 yaş ve üzerindeki 1300 cc ve altındakiler için 90 lira, en yüksek MTV de 4001 cc ve değeri 475 bin lira üzerindeki 1 yaş araçlar için 41 bin 4 lira oldu.

Ayrıca, gelecek yıl minibüs, panelvan, karavan, otobüs, kamyon ve kamyonetler ile uçak ve helikopterler için alınan MTV oranlarında da yüzde 15,9 artış uygulanacak.

1 Ocak 2018'den itibaren tescil edilen araçlar için 2019'da ödenecek MTV rakamları şöyle: