Gazete Vatan Logo

Moskova’ya zeytin dalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk F-16’larının düşürdüğü Rus uçağının pilotunun ölümü için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ‘üzüntülerini’ bildirdiği ikinci bir mektup gönderdi. İlk açıklama Kremlin’den geldi...

Moskova’ya zeytin dalı

Kremlin’in açıklamasında, “Devlet Başkanı Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle yaşanan durumu düzeltmek istediğini söylediği mesajı aldı” denildi. Açıklamaya göre, mesajında Rus pilotun ölümü nedeniyle taziye dileklerini ileten Erdoğan, üzüntülerini bildirdi. Rus basını, Erdoğan’ın Rusça mesajında kullandığı ‘İzvinite’ kelimesinin, Türkçeye ‘Özür dilerim’ ya da ‘Beni affedin’ şeklinde çevrildiğini de öne sürdü.

‘Vurmak niyetinde değildik’

Kremlin Erdoğan’ın mesajında, Rusya’nın Türkiye’nin dostu ve stratejik partneri olduğunu, ikili ilişkilerin bozulmasını istemediğini belirttiğini kaydetti. Açıklamaya göre Erdoğan, ‘Türkiye’nin Rusya’ya ait bir uçağı vurmak gibi bir niyetinin hiçbir zaman olmadığını da’ vurguladı. Kremlin’e göre Erdoğan’ın mesajında şu ifadeler de yer alıyor: Ölen Rus pilotun ailesine bir kez daha üzüntülerimi ve derin başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Acılarını tüm kalbimle paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak görüyoruz. Acıların ve zararın hafifletilmesi için gerekli tüm girişimlerde bulunmaya hazırız. Erdoğan mesajında ayrıca ‘adı Rus pilotun ölümüyle ilişkilendirilen Türk vatandaşı hakkında da soruşturma yürütüldüğünü’ ifade etti.

Haberin Devamı

‘Her türlü işbirliğine hazırız’

Kremlin’den gelen açıklamaya göre mesajda, “Tüm riskleri göze alarak ve büyük çabalarla ölen Rus pilotun naaşını Suriyeli muhaliflerden alıp Türkiye’ye getirdik. Cenaze öncesindeki işlemler dini ve askeri prosedürlere uygun olarak yapıldı. Tüm bu çalışmalar Türk-Rus ilişkilerine layık bir seviyede yapıldı” denildi. Erdoğan, yaşananlar nedeniyle çok üzgün olduğunu belirtip Türkiye ve Rusya arasındaki dostane ilişkilerin yeniden canlanması için ‘mümkün olan her şeyi yapmaya’, bölgedeki krizlere karşısında işbirliği ve terörizmle mücadeleye hazır olduklarını kaydetti.

Rus basını böyle gördü

-Ria Novosti: Adaletli Rusya Türkiye ile ilişkilerin düzelebileceğini düşünüyor.

-Komsomolskaya Pravda: Erdoğan’ın özründen sonra ruble kuru artışa geçti.

Haberin Devamı

-Gazeta.ru: Türk basın kaynakları Erdoğan’ın özür dilediğini doğruladı.

Ne olmuştu?

24 Kasım’da Rus Hava Kuvvetlerine ait Su-24 tipi savaş uçağı, Suriye sınırı yakınlarındaki Türk hava sahasını ihlal ettiği için TSK tarafından düşürülmüştü. Türkiye, uçağın sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle angajman kuralları çerçevesinde düşürüldüğünü açıklamıştı. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu iddianın gerçek olmadığını belirterek, “Uçak vurulduğunda 6 bin metre yükseklikte, Türk topraklarından 1 kilometre uzaklıkta uçuyordu” açıklamasını yapmıştı. Uçağın pilotlarından biri kurtulurken, diğeri yaşamını kaybetti. Bir Rus askeri de arama kurtarma çalışmaları sırasında öldü.