Gazete Vatan Logo

Modern Karl Marx sahtekar mı çıktı?

FT, modern kapitalizmin gelir dağılımındaki adaletsizliği artıran bir kısır döngü yarattığını anlatan kitabı best-seller olan, Fransız ekonomist Piketty’nin kullandığı verilerin uydurma olduğunu belirledi.

Sol görüşlü siyasetçiler ona ‘Modern Karl Marx’ adını takmıştı. Financial Times ise Fransız ekonomist Piketty’nin verilerini inceledi ve çoğunun sahte ve uydurma olduğunu belirledi. Haber uluslararası finans çevrelerinde şok etkisi yarattı.

Ekonomist Piketty’nin, Financial Times’ın ‘sahtekar’ suçlamasına karşı nasıl cevap vereceği kendisini nasıl savunacağı merakla bekleniyor.

Finans ve siyaset dünyasının saygın gazetesi Financial Times, dün manşetten Piketty’yi ‘sahtekarlıkla’ suçladı. Kitaptaki tüm verileri uzman ekonomistleriyle inceleyen gazete, 43 yaşındaki Fransız profesörün excel tablolarında vahim hatalar tespit etti.

Excel tablosu hatalı

Kullanılan formüllerin yanlış, verilerin çoğunun istenilen sonuca ulaşmak için ‘seçme’ olduğunu iddia etti. Bazı dataların da aktarılırken bilinçli olarak excel’e yanlış geçirildiğini tespit etti.

Daha geçen ay Beyaz Saray’da Başkan Obama ve ABD’nin ekonomi beyin takımı tarafından onur konuğu olarak ağırlanan Fransız ekonomistin tezi için FT, “Verileri inceleyip datayı basitleştirdiğimizde Avrupa’daki verilerin 1970’den sonra gelir dağılımında adaletsizliğin büyüdüğüne dair bir belirti göstermediğini belirledik” diye yazdı.

Piketty, gazetenin kendisine bu sonuçları sormasının ardından yaptığı ilk açıklamada, “Tarihsel verilerimin gelecekte daha da geliştirilebileceğinden eminim. Ama bu verilerin daha da zenginleşmesinin ardından benim ulaştığım uzun vadeli sonuçların değişeceğini sanmıyorum. Buna şaşırırım” dedi.

Zenginle fakir arasındaki gelir uçurumu açılıyor dedi ama...

Sol görüşlü ekonomik teorinin manifestosu olarak kabul edilen Das Kapital, Karl Marx tarafından kaleme alındığında yıl 1867’ydi. Ondan 150 yıl sonra bir Fransız ekonomist, Thomas Piketty, “Yirmibirinci Yüzyılda Sermaye (Capital in the Twenty-First Century)” adlı kitap ile geçen sene ekonomi dünyasına damgasını vurdu. 577 sayfalık kitap temel olarak çağdaş kapitalizmin gelir dağılımındaki adaletsizliği her geçen yıl artırdığına hatta günümüzdeki gelir adaletsizliğinin 1’inci Dünya Savaşı’nda görülen boyutlara ulaştığını savunuyordu.

Piketty, 20’inci yüzyılın başında olduğu gibi savaş ve kriz yaşanmazsa kapitalizmin toplumsal eşitsizliği her geçen gün artıracağını ve bunun kısır döngü şeklinde devam edeceğini öngörüyordu. Kitapta bu tezleri savunmak için 20 ülkenin 200 yıllık verileri temel alınarak hazırlanmış istatistiki verilere yer verildi. Kitap tam bir fenomen oldu. Tüm dünyada satış rekorları kırdı. Amazon.com’da yok sattı. New York Times best seller listesinde zirveye yerleşti. Piketty için ‘Modern çağın Karl Marx’ı’ yorumları yapıldı. IMF, Dünya Bankası, ABD Hazine Bakanlığı Piketty’yi konferanslara davet etti. Nobel ekonomi ödülü alan ekonomistler Piketty’yi öven birçok açıklama yaptı.

Haberin Devamı