Gazete Vatan Logo

Moda spora yöneldi

Devir sağlıklı yaşam, zindelik, huzur zamanı. Modadaki athleisure akımı lüks tüketim ürünlerini sportif bakış açısıyla sunarak hem sağlıklı yaşama dikkat çekip hem de rahatlığı ön plana çıkardı.

Moda spora yöneldi

Athleisure nedir?

Aslında dilediğin gibi rahat giyinmek diyebiliniyor ama isim her gün başka bir noktaya evriliyor. Ünlü spor markalarının gerek ünlü tasarımcılar gerekse ünlü sanatçılarla yaptığı işbirlikleri sonucunda sportif şık ve fiyat sıralamasında üst segmente hitap eden ürünler tasarlamasıyla başladı. Rahat, pahalı ve sportif olması bu akımın birincil önceliği. Adidas’ın ünlü isimlerle başladığı, peşi sıra Nike ve Puma’nın önderliğinde devam eden bu akım üç yılda Stella McCartney’den Balenciaga’ya birçok markaya sıçradı. Çok ciddi bir takım elbisenin altına spor ayakkabı giymek ya da spor kıyafetin üstüne çok şık bir çanta takmaya olanak sağlayan bu akım neredeyse artık her yerde.

Çantalar

Sportif bel çantalarının yeniden geri dönmesi öncü oldu. Ardından ise bu bel çantaları Louis Vuitton gibi markaların ilgisini çekerek Supreme gibi bir New York markası kendini lüks perakende devi işbirliğine dönüştü. Marka iki yıldır defilelerinde de spor ayakkabı ve sportif çizgilerini defilelerinde kullanır oldu. Marc Jacobs bel çantalarına ilgisini arttırırken Chanel gibi birçok lüks tüketim markası sırt çantası konusunda da örneklerini koleksiyonlarına ekledi.

Haberin Devamı

Tulumlar

Tulumdan ziyade su altına dalmaya hazırlanan bir dalgıcı andırsalar da Christian Dior bu sezon kullandığı tulumla aklımızı başımızdan aldı. Isabel Marant da mayolarda sportif bir dokunuş tercih etti. Tod’s Gucci ve Sportmax de bu akımdan geri durmadı…

Parkalar ve anoraklar

90’ların büyük tutkusu olan anoraklar geri dönüyor. Parkalarla birlikte anoraklar da Oscar de la Renta ve Public School gibi markaların elinde kendini gösteriyor.

Mini etekler

90’lar ve mini etekler geri gelirde eteklerde tenis eteği havası görülmez mi? Sık sık Bella Hadid’in tercih ettiği bu etekler kolej günlerinden ve tenis kortlarından fırlayıp modanın gündemine girdi.

Spor ayakkabılar

Balenciaga’nın başını çektiği, Stella McCartney’in de arkasından ilerlediği lüks spor ayakkabılar bu sezon tavan yaptı. Louis Vuitton ve Supreme Sport, Raf Simons ve Adidas işbirliği, John Geiger, Reebok ve Vetements iş birliği, Adidas ve Rick Owens işbirliği derken off-white, Puma ve Rihanna işbirliği ilgi çekenler oldu. Liste uzayıp giderken MM6 ve Valentino gibi markalar da oyuna katıldı. Özellikle geçmişi anımsatadan “tbsneakers” ve babalarımızın giydiği kaba spor ayakkabıları anımsatan “dad sneakers” akımları lüks sektörünü domine ediyor.

Haberin Devamı

Extreme spor merakı

Geçtiğimiz yıl özellikle Alexander Wang’in sunumuyla izlediğim aksiyon sporları merakı bu yıl Fentyx Puma, Public School özellikle kullandıkları aksesuarlarla da spor merakını podyuma taşıdı.

Nasıl bir siluet?

Spor kıyafetler bile olsa kat kat giyinirken özenli olmakta fayda var. Eşofman altına stiletto tercih edebilir ya da tamamen spora gider gibi giyinip bir clutch ile görünümünüzü tamamlayabilirsiniz. Feminen duruşunuzdan ise ödün vermemeniz büyük önem taşıyor. Ayakkabı tasarımınız klasik bir görünüme hareket katabilir.