Gazete Vatan Logo

MİT bu kez Gabon’dan üç FETÖ’cüyü getirdi

Kosova’dan 6 FETÖ’cüyü getiren Milli İstihbarat Teşkilatı’nın 23 Mart’ta da Afrika ülkesi Gabon’dan üç örgüt yöneticisini yakaladığı ortaya çıktı

MİT bu kez Gabon’dan üç FETÖ’cüyü getirdi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), FETÖ’ye yönelik yurt dışı operasyonlarını Kosova’dan sonra Afrika’da sürdürdü. MİT’in, FETÖ’nün orta Afrika ülkesi Gabon’daki yapılanmasını çökerten bir operasyon düzenleyerek örgütün üç elebaşını Türkiye’ye getirdiği ortaya çıktı.

MİT, Kosova’da düzenlediği operasyonla FETÖ’nün yönetim kademesinde yer alan altı ismi Türkiye’ye getirmişti. Anadolu Ajansı’nın haberine göre; FETÖ’nün Gabon yapılanması içindeki Osman Özpınar, İbrahim Akbaş ve Adnan Demirönal, MİT’in operasyonuyla ele geçirildi. Gabon’daki üst düzey isimlerin 23 Mart’ta Gabon güvenlik güçlerince gözaltına alındığı öğrenildi.

Gabon’un başkenti Librevil’den özel uçakla getirildikleri Türkiye’de adli makamlara teslim edilen elebaşların sorgusu sürüyor. FETÖ/PDY mensuplarının üzerinde örgütsel doküman, 20 bin 800 ABD doları, 12 milyon Orta Afrika frangı (yaklaşık 91 bin 711 TL) ve muhtelif elektronik haberleşme cihazları bulundu.

Işık okulları yöneticileri

Edinilen bilgiye göre, Özpınar hakkında Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği ve Seydişehir Sulh Ceza Hâkimliği tarafından, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan arama ve yakalama kayıtları bulunuyor. Gabon’un başkenti Librevil’deki, “Uluslararası Türk Gabon Okulu” müdürü olarak görev yapan Özpınar, mayıs 2017 itibarıyla Kenya çapında faaliyet gösteren, “Işık Akademileri” (Light Academy) adlı örgüt yapılarının eğitim koordinatörü ve genel direktörü pozisyonundaydı. Özpınar’ın FETÖ/PDY’nin ByLock haberleşme uygulamasını kullandığı da tespit edilmişti. Yakalanan elebaşlardan Demirönal hakkında da Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği mahkemesinin, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçlamasıyla aldığı tutuklama ve yakalama kaydı bulunuyor. Demirönal, FETÖ/PDY’nin Gabon yapılanmasına ait Işık Okulları’nda (eski adı Ecole Privée International Turco-Gabon) müdür olarak görev yapıyordu. Akbaş hakkında ise Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği ile Osmaniye 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” suçundan arama ve yakalama kaydı var. ByLock kullanıcısı Akbaş, Gabon’da, “Işık Okulları’nın genel müdürlüğü”nü yaparken, örgütün Avrupa’dan Afrika’ya yaptığı para transferi faaliyetini yönetiyordu.

Haberin Devamı

18 ülkede operasyon

Haberin Devamı

MİT, FETÖ’yle mücadele çerçevesinde örgütün yurt dışı yapılanmasını çökertmek amacıyla onlarca ülkede operasyon düzenleyerek çok sayıda elebaşını Türkiye’ye getirmiş ve adli makamlara teslim etmişti. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Meclis’te gazetecilerin sorusu üzerine, MİT’in bugüne kadar 18 ülkeden 80 FETÖ’cüyü Türkiye’ye getirdiğini bildirdi. Bu tür operasyonların devam edip etmeyeceği sorusuna ise Bozdağ, “Ediyor ya işte” karşılığını verdi.