Gazete Vatan Logo

Mısır’da idam isyanı!

Futbol federasyonunu yaktılar

Mısır’da idam isyanı!

Mısır’da geçen yıl Hüsnü Mübarek iktidarını protesto eden isyan stadyuma sıçramış, çıkan olaylarda 74 kişi hayatını kaybetmişti. Olayda rolü olan 21 kişiye verilen idam kararının kesinleşmesi dün Mısır’ı yeniden savaş alanına çevirdi

Tahrir Meydanı eylemleriyle devrilen Hüsnü Mübarek’in gerisinde bıraktığı en kanlı olaylardan biri de geçen yıl Mısır’ın Port Said kentinde oynanan maçta yaşanan katliamdı. Mübarek yanlısı futbol takımı El Masri ile Tahrir eylemcilerine destek veren El -Ehli arasındaki maçta taraftarlar çatışmış ve 74 kişi ölmüştü. Stadyum faciası için geçen ay 21 kişiye idam cezası verildi. Bu kez de karara sevinenlerle protesto edenler çatıştı. 26 kişi öldü. Ülkede olağanüstü hal ilan edildi. İdam cezası alanlar, bir üst mahkemeye itirazda bulundular. Ancak yüksek mahkeme dün idam kararlarını onayıp 5 kişiye de müebbet hapis verince Mısır bir kez daha karıştı.

7 polis beraat edince...

Güvenlik nedeniyle Kahire’de bulunan Polis Akademisi’nde görülen davada mahkeme, 21 idam cezasının, mahkumların asılarak gerçekleştirilmesine hükmetti. Mahkeme ve çevresinde yaklaşık 3 bin polis ve asker görev yapmasına rağmen karar büyük infiale sebep oldu. El-Ehli Spor Kulübü’nün avukatları karardan duydukları memnuniyeti dile getirdi ancak El-Ehli taraftarlarının oluşturduğu Ultras grubu üyeleri, Port Said Ceza Mahkemesi’nin 7 emniyet görevlisine beraat kararı vermesinin ardından, başkenti ateşe verdi.



Futbol federasyonunu yaktılar

Karar, Kahire’yi yangın yerine çevirdi. ‘Kızıl Şeytanlar’ olarak anılan Ultras taraftarlar klübünün fanatikleri, Kahire’deki Mısır Futbol Federasyonu binasını basıp ateşe verdi. Port Said ve İsmailiye kentleri de protesto gösterilerine sebep oldu. Port Said’de yüzlerce kişi Şehitler Meydanı’nda toplanarak Süveyş Kanalı’nın kuzey girişine yöneldi.

Süveyş’i kapatacaklardı

Mahkeme kararını protesto eden göstericiler, Süveyş Kanalı’ndaki deniz trafiğini engelleme tehdidinde bulundu. Olaylar üzerine Süveyş Kanalı İdaresi kanaldan gemi geçişini geçici olarak durdurdu. Kanalın üzerinde devriye uçuşu yapan helikopterlerle bölgedeki sahil güvenlik botları, göstericileri engellemeyi başardı.

Başsavcı’ya tehdit yağdı!

öfkeli taraftarlari, Mısır Başsavcılığı önünde de protesto gösterisi düzenledi. Yüzlerce taraftar binanın önünde toplanıp 7 emniyet görevlisine beraat isteyen Başsavcı’ya tehdit yağdırdı. Göstericiler, ”Ya ölenlerin hakkını verirsiniz ya da onlar gibi ölürüz” sloganları attı.

Polisevine de baskın yaptılar

Taraftarlar, bir polis evine de baskın düzenleyerek, camlarını kırıp binayı ateşe verdi. Öfkeli taraftarlardan diğer bir grubun da, caddelerde araçların önünü keserek, trafik akışını durdurduğu ve metro durağı hatlarını keserek, metro seferlerinin 10 dakika aksamasına neden olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı