Gazete Vatan Logo

Milli savaş uçağının prototipi 2023’te havada!

Türkiye’nin ilk milli ve yerli savaş uçağında çalışmalar son hız sürüyor. Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Tüfekçi, “Milli Muharip Uçağı’nın ilk prototip uçuşunu 2023’te hedefliyoruz” dedi

Milli savaş uçağının prototipi 2023’te havada!

Türkiye, son 15 yıldır savunma sanayinde kaydettiği gelişmelerle adından söz ettiren bir ülke haline geldi. Savunma sanayi, birbiri ardına milli projelere imza atıyor. Bunlardan biri de Milli Muharip Uçak Projesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni (UZAYTEM) ziyaret eden Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Türkiye’nin kendi savaş uçağını üretmesinin hedeflendiği Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile ilgili önemli bilgiler verdi:

‘Altyapımız yeterli’

‘Mili Muharip Uçak Projemiz, ‘F-35 projesinde sıkıntı yaşarız veya yaşamayız, oraya tamamen bağımlıyız’ düşüncesinin tamamen dışında, bu teknolojilere kendimiz hakim olmamız gerektiği düşünülerek başlatılmış bir projedir. Proje gayet de iyi gidiyor. İnşallah kendi muharip uçağımızı yapacağız. Altyapımız olmasaydı bu cesareti kendimizde bulamazdık. Tabii bu altyapının seviyesi, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında nerededir ayrı bir tartışma konusu ama bizim ciddi bir altyapımız var. 5 yıl gibi çok az süre kaldı. Uçağın, bütün özelikleriyle altıncı nesil bir savaş uçağına dönüşmesi belli bir süreç alacaktır ama bu yola baş koyduğumuz için bunu da layıkıyla ve beklediğimizin de ötesinde hızlı şekilde yapacağımıza inanıyorum.

Haberin Devamı

5 YIL ÖNCE SÖZ VERMİŞTİK

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (UZAYTEM) incelemelerde bulunan Tüfekçi, ‘’Sayın Cumhurbaşkanımıza 5 yıl önce, T625 helikopterinin 6 Eylül’de sabah saat 06.00’da uçacağı sözünü vermiştik. Bu sözümüzü tutabildik’’ dedi. T625 helikopter, geçen hafta ilk uçuşunu gerçekleştirmişti.