Gazete Vatan Logo

MHP Kurultayı gergin başladı, alkışlarla bitti

MHP 9. Olağan Büyük Kurultayı'nda Devlet Bahçeli 1171 oyla yeniden Genel Başkan seçildi

Bahçeli’nin karşısına çıkacağını ilan eden iki isimden Şafak Ses, seçimden hemen önce çekildi, Reyiz Yılmaz salona dahi gelmedi. Büyük Kurultayın başındaki gerginlik, anonsla yatıştırıldı...

MHP kurultayı dün Ankara Atatürk Spor Salonu’nda yapıldı. Bahçeli’nin, arkasında Ak Parti desteği olduğunu iddia ettiği Ahmet Reyiz Yılmaz’ın salona gelmemesi yönündeki uyarısı ve çıkacak bir kargaşadan hükümet ile emniyeti sorumlu tutacağına ilişkin açıklaması nedeniyle, kongre gerilimli bir atmosferde başladı. MHP Genel Başkanlığı için aday olacaklarını ilan eden iki isimden Hakkı Şafak Ses, kongreden hemen önce bu düşüncesinden vazgeçtiğini açıklarken, Ahmet Reyiz Yılmaz ise, alınan güvenlik önlemleri nedeniyle salona dahi gelemedi. Yılmaz, kurultay sürerken Çankaya’daki iş yerinde basın toplantısı düzenledi. Divan başkan adayı Kemal İnanlı’nın, 140 imza ile kongrenin yapıldığı Atatürk Spor Salonu’na gittiğini söyleyen Yılmaz, İnanlı’nın salona alınmadığını, ayrıca salon girişindeki gençler tarafından tartaklandığını ileri sürdü. Yılmaz, kurultay salonundan bekledikleri “gelebilirsiniz” haberi gelmeyince, kurultaya katılmadı. Kongrenin başında İstanbul delegasyonunun salona topluca girmesi ise, neredeyse kavgaya neden oluyordu. Tribünler tarafından pet şişe, bayrak sopası yağmuruna tutulan grubu linçten, kongre divanının “İstanbul hoş geldin” sloganı kurtardı.



Bahçeli, 2 saat 10 dakika konuştu

MHP lideri Bahçeli, saat 10.15’te kongreye geldi. Partililer ve delegeler tarafından ayakta alkışlarla karşılanan Bahçeli, kurultayda 2 saat 10 dakika konuştu. Ardından, Bahçeli’nin yeniden aday olmasını engelleyen “bir kişi aralıksız en fazla 5 defa genel başkan seçilebilir” hükmünü içeren parti tüzüğü değiştirildi. Tüzük değişikliği ile 6. kez genel başkan adayı olabilmesinin önü açılan Bahçeli, saat 14.00’de, MKYK üyeleri, milletvekilleri ve il başkanlarının imzasıyla Genel Başkanlığa aday gösterildi. Saat 14.10’da başlayan genel başkanlık seçimleri, saat 15.10’da tamamlandı. Divan, Bahçeli’nin bin 171 delegenin oyu ile yeniden MHP genel başkanı seçildiğini ilan etti. Bahçeli, teşekkür konuşmasında şöyle dedi:

‘Sızma, hüsranla sonuçlandı’

“Bu toplantıdan çıkan sonuç bu görevin yerine getirilmesi için milli şahlanış ve tarihi dönüm noktası olacaktır. Aziz dava arkadaşlarım sizler demokratik tercihlerinizi yaptınız. Partimizi iktidara taşıyacak yeni süreci başlatmış oldunuz. Partimizin önünü kesmeye yönelik çalışmalar gizli ve açık devam etmekteydi. Sistematik bir kampanya ile milletin aklını karıştırma hedeflemişti. Toplantılar, törenler, yemekler, mektuplar ile MHP içine nifak sokmaya çalışmışlardır. Gösterdiğiniz duruşla davamıza yönelik karalama ve karartma kampanyalarına son vermiş oldunuz. Partimize yönelik sızma teşebbüsleri, milliyetçilerin kararlı duruşları karşısında hüsranla sonuçlanmıştır. MHP’nin sahibi milliyetçi hareket mensupları yani sizlersiniz. Partimizin karar verme yönetim kadrolarını seçme veya seçilme iradesi yalnızca sizindir. Bu hakkın gaspına yönelik küresel senaryoları ve yerli aktörleri çelikten iradenizi göstererek reddediniz. Meşruyiet dışındaki bir girişimin MHP’de sonuç almasının mümkün olmadığını ilan ettiniz. MHP’siz Türkiye heveslerini boşa çıkarttınız. Buradan yükselen milli heyecan dalaga dalga Türkiye’ye yayılacak ve MHP’yi mutlaka tek başına iktidara taşıyacaktır.”

Bahçeli’nin Türkiyesi

Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinin kongresinde “Biz birlikte Türkiye’yiz” sloganına uygun biçimde Türkiye’yi anlatmak için verdiği isimler gibi, MHP lideri de kongre konuşmasında kendi listesini açıkladı. “Şırnak’tan perde pilavı, Sinop’tan lokumumuzun lezzetini”, “Eskişehir’den Yunus’un, Siirt’ten Veysel Karani’nin nefesini”, “Hakkari’den Cilo’un, Kayseri’den Erciyes’in, Batman’dan Raman’ın toprağını”, “Tunceli’den Munzır’ın, Diyarbakır’dan Lice’nin çağıltısını” getirdiklerini ifade ederek, tüm illerin isimlerini sayıp, delegasyonlarına “hoş geldiniz” diyen Bahçeli, “Şair Mehmet Emin Yurdakul, Diyarbakırlı Ziya Gökalp, Rumelili Mehmet Akif, Halide Nusret, Vanlı Ahmet Avrasi, Rizeli büyük milliyetçi Galip Ekrem, Kırşehirli fikir pınarı Erol Güngör, düşüncelerimizin kılavuzları, Aydınlı Mehmet Eröz, Trabzonlu Osman Turhan, Malatyalı Hacı İnan Bey, Antalyalı Osman Yüksel, Burdurlu İbrahim Kafesoğlu ve hareketimizin Başbuğu, Kayserili Türkeş Bey aramızda içimizde gönlümüzde ve yanıbaşımızda” diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kurultayda yaptığı konuşmada Başbakan’a ve Ak Parti Hükümeti’ne “açılım” uyarısı yaptı: Sabır bir yere kadar...


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Sonsuza kadar var ol Türkiye” konseptiyle gerçekleştirilen kurultayda yaptığı konuşmada, hükümetin demokratik açılım projesini eleştiri bombardımanına tuttu.Bahçeli 10.30’da kürsüye çıktı. 2 saat 10 dakika süren konuşmasında ağırlıklı olarak hükümetin demokratik açılım çalışmasını eleştirdi. Bahçeli “Ne Mutlu Türküm diyene” diyerek tamamladığı konuşmasında özetle şunları söyledi:

BAŞBAKAN VE KÖTÜ ADAMLARI: Adına açılım denilmiştir, eli kanlı PKK, omuzlarda gezdirilmiştir. Adına fırsat denilmiştir, AKP ve PKK, el ele tutuşmuştur. Adına çözüm denilmiştir, şehidimize “kelle” diyenle, katile “sayın” diyenler sınırda kucaklaşmıştır. Güneydoğulu kardeşlerim PKK ile bir tutulmuştur. AKP’nin PKK açılımı, Türkiye’nin önüne konan uçurumdur. İyi şeyler olacağını müjdeleyenler ortalıktan kaçmıştır. Teröristin ardından ağlayanlar, çark etmeye başlamıştır. Bu, yılardır AKP’nin zilletine sessiz duran milletimizin isyanıdır. Bu büyük bir uyanışın işaretidir. Başbakan ve “kötü adamları” sinmiştir. Bedel ödemeye hazır olduğunu söyleyenler, insan içine çıkamaz hale gelmiştir. Eğer, bu gelişmelerden hala ders çıkaramayanlar varsa, buradan bir kez daha açıklıyorum, gittiğiniz yol, yol değildir. PKK’ya teslimiyettir.

ANASINDAN DOĞMADI: Sabır bir yere kadar, tahammül bir noktaya. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Başbakan Erdoğan’a sesleniyorum, Türkiye, bizim vatanımızdır. Gideceğimiz başka yerimiz yoktur. Gitmeye niyetimiz de yoktur. Bizi buradan gönderecek de henüz anasından doğmamıştır. Gün birleşme bütünleşme günüdür. Kucaklaşmanın adresi büyük Türk milletidir. Uzlaşma ve huzurun adresi Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Kim olursanız olunuz, nerede yaşıyorsanız yaşayınız, milli kimlik ve milli vatan altında yaşamayı arzu eden herkese kucağımızı açıyoruz.

DOKUZUNCU HAÇLI SEFERİ: Bugün yaşadıklarımızın kökü geçmişte, derinlerdedir. Bu tam bir hesaplaşmadır. Bu Bizanslı Diyojen’nin, Selçuklu Sultanı Alparslanla 938 yıllık hesabıdır, Konstantin’in, Sultan Fatih’le 556 yıllık hesabıdır, Ermeni çetelerinin, Nene Hatun’dan 132 yıllık hesabıdır, Kraliyet donanmasının, Çanakkale şehitleriyle 94 yıllık hesabıdır bu, yedi düvelin, Mustafa Kemal’le 87 yıllık hesabıdır bu, beşparmakta aklı, Gabar’da, Şırnak’ta, Hakkari’de gözü kalmışların Mehmetçikle hesabıdır bu. Sevr’in Lozan’la hesaplaşmasıdır. Bunun adı ve tanımı 9. haçlı seferidir.

KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ: Dayandığımız ilkeler; tek vatan, tek bayrak, tek millet, tek devlet ve tek dil ülküsüdür. Bunlar da bizim kırmızı çizgilerimizdir. Varsa cüret etmek isteyen, bu değerleri çiğnemeye yeltenen, ’Ben bunları kabul etmiyorum’diyen, buradan açıklıyorum ki; ayaklarını denk alsınlar, bir kere daha düşünsünler... Milli meselelerde dik duruş gösteren MHP’nin gitmesi ile kendilerine taşeron arayan işbirlikçi AKP’nin gelmesi asla bir tesadüf değildir.

TEŞKİLATINI UYARDI: Türkiye üzerinde ne oyun oynanmışsa, partimiz ve partililerimiz üzerinde de oynanmak istenmiştir. MHP sokaklara, kardeş kavgalarına çekilmek, Karanlık senaryolara bulaştırılmak istenmiştir. Bozgunculara, yıkıcılara fırsat vermeyeceksiniz. Tek bir ses, tek bir nefes olacaksınız. Yarından itibaren, milletimizle kucaklaşma başlamalıdır. Üç önemli göreviniz vardır. Birincisi milletimizi AKP zihniyetinin gerçek niyeti konusunda uyarmaktır. İkincisi uyandırmaktır. Üçüncüsü, kurtuluşun kardeşlikte, birleşmede ve çözümün MHP’de olduğuna milletimizi inandırmaktır.

‘Hoş geldin’ anonsu yumuşattı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaşanacak bir kavgadan hükümetin ve emniyetin sorumlu olacağını açıklaması nedeniyle, MHP’nin dünkü kurultayı, gerilimin gölgesinde toplandı. Ancak, genel merkez tarafından salona giriş konusunda konulan kesin kurallar ve Ankara Emniyeti’nin bu kurallar çerçevesinde uyguladığı yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle, Bahçeli’nin olası rakiplerinin salona girmeleri engellenince, MHP kurultayı “kesin bir disiplin ve itaat” görüntüsüyle sakin bir şekilde sonuçlandı. Salona girdiklerinde genel başkanlığa aday olacağını açıklayan Ahmet Reyiz Yılmaz’ın taraftarları sanılan İstanbul delegasyonunun partililerce tartaklanmasının son anda divan tarafından “İstanbul hoşgeldin” anonsuyla önlendiği kongreden dikkat çekici notlar ise şöyle oldu:

* Salonun içinde de dışında da yoğun güvenlik önlemleri alındı. Delege kartı, kongreye akredite kartı ve davetiyesi bulunmayan hiç kimsenin salona girmesine izin verilmedi. Kongre delegeleri salonun orta bölümüne oturtuldu. Hiçbir kongrede görülmedik biçimde delege sandalyelerine tek tek hangi delegeye ait olduğuna ilişkin bilgi notu yapıştırıldığı dikkat çekti. Bu uygulama protokol tribünü ve misafirlere ayrılan bölümde de yürütüldü.

* Kongre salonu “Sonsuza dek var ol Türkiye” konseptine uygun biçimde “Türk Bayrağı” nın renklerini simgeleyen kırmızı-beyaz görsellerle donatıldı.Beyaz kumaş kaplanmış divan platformunun arkasına katılımcıların kongreyi izleyebilmeleri için iki sinevizyon ekran yerleştirildi. Platformun arka kısmında ise iki Türk Bayrağı arasında yükseklere bakan Atatürk posteri yer aldı. Salonda platformun tam karşısına gelen bölümde ise MHP’nin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş ve Devlet Bahçeli’nin fotoğrafları ile Bir hilal uğruna 40yıl yazılı kırmızı beyaz dev afiş asıldı.

* Salonda “Sonsuza kadar Var Ol Türkiye” dışında hiçbir pankart ve dövizin açılmasına izin verilmedi. Partililerin ellerinde sadece Türk Bayrağı ve üç hilalli MHP bayrağı taşımasına izin verildi. Salonda Türk Bayrağı dışında sadece büyük boy bir Azerbaycan bayrağı dalgalandı.

* Ak Parti’yi temsilen salona giden Ankara Milletvekili Salih Kapusuz ve Osmaniye Milletvekili Mehmet Durdu Kastal MHP’lilerce yuhlanarak protesto edildiler. Kurultayı Aydınlık Türkiye Partisi kalabalık bir heyetle izlerken, Yılmaz Ateş ve Nesrin Baytok CHP’yi temsilen kurultayı izlediler. SP, DP, DSP, Yurt Partisi’nin de konuklar arasında yer aldığı kurultayda MHP’lilerden en çok alkışı BBP’li Hakkı Öznur aldı.

Bahçeli MYK’nın yarısını değiştirdi

BAHÇELİ, partisinin vitrinini de yeniledi. 32 isim MYK dışı kalırken, 38 üye yerini korudu. Ergenekon davası sanıklarından Mehmet Haberal’ın oğlu Erkan Haberal, DYP’li eski milletvekili Celal Adan, SPK eski Başkanı Doğan Cansızlar, Alevi kökenli Timurcan Ulusoy, Türk-İş eski Genel Sekreteri Enver Toçoğlu, MYK’nin yeni simaları oldu.

YERİNİ KORUYANLAR: Ali Işıklar, Faruk Bal, Tunca Toskay, Metin Çobanoğlu, Sabahattin Çakmakoğlu, Murat Şefkatli, Osman Çakır, Mehmet Ekici, Atilla Kaya, Cihan Paçacı, Bülent Didinmez, Recai Yıldırım, Emin Haluk Ayhan, Ümit Şafak, Kenan Tanrıkulu, Cumali Durmuş, Edip Semih Yalçın, Ertuğrul Kumcuoğlu, Hamit Ayanoğlu, Hamit Homriş, Hasan Özarslan, Hediye Akdere, Kadir Boy, Kamil Erdal Sipahi, Lütfü Türkan, Mehmet Taytan, Metin Ergun, Mustafa Enöz, Mustafa Erdem, Mustafa Mit, Muzaffer Çakmaklı, Münir Kutluata, Osman Durmuş, Reşat Doğru, Süleyman Turan Çirkin, Vedat Bilgin, İsmet Müyükataman, Zeki Ertugay.

DIŞINDA KALANLAR: Mehmet Nacar, Abbas Bozyel, Abdurrahman Küçük, Abdülkadir Akcan, Adnan Uçaş, Ahmet Bukan, Ahmet Vural, Ahmet Barış Sanal, Ali Halaman, Ali Uzunırmak, Atilla Erbil, Bekir Aksoy, Cemal Akın, Cezmi Polat, Durmuşali Torlak, Gürcan Dağdaş, Hanefi Çelik, Hidayet Kılınç, Kürşat Eser, Mehmet Serdaroğlu, Meral Akşener, Mevlüt Karakaya, Mustafa Pekdoğan, Nazif Okumuş, Osman Ertuğrul, O. Fevzi Zihnioğlu, Servet Avcı, Suat Başaran, Vedat Bilgin, Yener Yıldırım, Ömer İzgi, Şuayip Üşenmez, Şükrü Koç.

YENİ İSİMLER: Tuğrul Türkeş, Deniz Bölükbaşı, Zuhal Cafoğlu, Mevlüt Karakaya, Doğan Cansızlar, Kürşat Atılgan, Cemalettin Uslu, Yaşar Yıldırım, Yusuf Günay, Hidayet Vahapoğlu, Nazım Onmuş, Abbas Bozyel, Hayrettin Nuhoğlu, Erkan Haberal, Celal Adan, Ercan Güvenç, Ruhsar Demirel, Pınar Ergenekon, Saime Palancıoğlu, Recep Dumanlı, İsmail Hakkı Yücel, Mansur Yavaş, Kemal Çelik, Ahmet Turgut, Hikmet Çay, Mustafa Eraslan, Enver Toçoğlu, Kamil Aydın, Zekeriye Gündoğdu, Abdurrahman Başkan, Timurcan Ulusoy, Nusret Okumuş, Sami Uzun, Kadir Şekerci, Fuat Fettahoğlu, Sadir Durmaz, Özgür Bayraktar.

KADIN SAYISI 5’E ÇIKTI: Daha önce 2 olan kadın üye sayısı ise 5’e çıktı. Meral Akşener bu dönem MYK’da yer almazken, türbanlı üye Hediye Akdere yerini korudu. Ruhsar Demirel, Pınar Ergenekon, Saime Palancıoğlu ile Zühal Cafoğlu yeni kadın üyeleri oldular.

Haberin Devamı