Gazete Vatan Logo

MHP'den AKP'ye türban önerisi

Erdoğan'ın türban çıkışına Bahçeli'den jet bir öneri geldi. Gözler AKP'ye çevrildi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'türban yasağını kaldırma' önerisine destek verdi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Bahçeli, yasağın kalkması için yeni anayasayı beklemeye gerek olmadığını belirterek, sorunun Anayasa'nın 10'uncu maddesinde yapılacak bir değişiklikle çözülebileceğini kaydetti.

MHP'nin başörtüsü yasağı uygulamasına karşı olduğunu bildiren Devlet Bahçeli, Anayasa'daki "eşitlik" ilkesine atıfta bulunarak, özellikle üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılması konusunda AKP'ye destek verdi.

Bahçeli, "Mevcut Anayasa'nın 10'uncu maddesinin 4'üncü fıkrasına yapılacak ek bir ifade ile konu hukuki zeminde siyasal ve toplumsal gerginliklere yol açmadan çözüme kavuşmuş olacaktır" dedi.

Bahçeli, söz konusu maddede "devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" hükmüne ek olarak "bütün işlemlerinde" ibaresinden sonra gelmek üzere "her türlü kamu hizmetlerinin sunulmasında ve bunlardan yararlanılmasında" ifadesine yer verilmesi gerektiğini belirtti.

MHP lideri, "Başörtüsü konusunda herhangi bir yasaklayıcı yasal düzenleme bulunmadığı bilinmektedir. Bu konudaki muhalif görüşlerin temel dayanağı Anayasa Mahkemesi'nin 1989 yılında aldığı bir karardır" dedi.

Bahçeli, devletin sunduğu hizmetlerden yararlanmada eşitsizliğe yol açması nedeniyle başörtüsü yasağına karşı olduklarını belirtti.

Bahçeli, "Bu şekilde bir düzenleme öncelikle bir kamu hizmeti olan yüksek öğretim hizmetinden yararlanma hakkını anayasal eşitlik ilkesi kapsamına alacaktır" dedi.

Erdoğan'a eleştiri

AKP'ye türban desteği veren Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ı "Sayın Başbakan'ın milli konuları yabancı ülkelerde dile getirme huyu depreşmiş" diye eleştirdi.

"Başbakan, başörtüsü konusunda tutarlılık ve samimiyet açısından ciddi endişeleri davet eden beyanlarda bulunmuştur" diyen Bahçeli, "Sayın Başbakan'ın ve partisinin başörtüsü meselesini çözmek gibi bir niyetinin olmadığı 5 yıllık icraatıyla sabittir" dedi.

ANAYASA'NIN 10'UNCU MADDESİ

X. Kanun önünde eşitlik
MADDE 10. – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

(Ek: 7.5.2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

Erdoğan ne demişti?

16 Ocak'ta İspanya dönüşü Esenboğa Havalimanı'nda bir açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, türban tartışmaları için, 'Türkiye hala bu sorunu çözemiyorsa, bu özgürlükler noktasında ciddi sıkıntıdır. Bunu beraber aşarız. Yeni anayasayı beklemeye de gerek yok. Bunun çözümü çok kolay. Otururuz beraberce mutabık kaldığımız bir cümleyle bu çözülür" dedi.

Gerekirse muhalefetten randevu talebinde bulunacağını belirten Erdoğan, "Biz çözmeye varız. MHP de 'varım' diyor. CHP 'yokum' diyor. Yoksa yok, olanlarla yola devam ederiz" diye konuştu.

İspanya gezisi sırasında türban tartışmalarına değinen Erdoğan, 14 Ocak'ta yaptığı bir açıklamada da, "Siyasi simge olarak türban takmak suç mu? Simgelere, sembollere bir yasak getirebilir misiniz?" demişti.

ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin üniversitelerindeki türban serbestisine atıfta bulunan Erdoğan, "Ama ülkemizde ne yazık ki böyle bir sorun şu anda var. Üniversitelerde böyle bir sorun söz konusu. Bunu bu düzenleme ile aşmak öyle zannediyorum ki özellikle özgürlükler noktasında, eğitim özgürlüğü noktasında bir sıkıntıyı aşmaya da vesile olacaktır" ifadesini kullanmıştı.

AKP: "PARTİMİZİN YETKİLİ ORGANLARINDA DEĞERLENDİRECEĞİZ"

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün,
MHP'nin başörtüsü konusundaki teklifinin "olumlu bir adım" olduğunu
ifade ederek, teklifi partisinin yetkili organlarında
değerlendireceklerini söyledi.

Ergün, gazetecilerin MHP'nin başörtüsü teklifiyle ilgili soruları
yanıtlarken, "bu teklifi, başörtüsü sorununun çözümüne dönük bir beyan
olarak algıladıklarını" bildirdi.

Sorunun çözümü için toplumsal bir mutabakatın var olduğunu, çok geniş
bir toplum kesiminin, üniversitelerde bu sorunun çözümünü beklediğini
kaydeden Ergün, şöyle konuştu:
"MHP de bu toplumsal mutabakatın hem farkında, hem de bir parçası. MHP,
seçmen tabanı açısından da toplum kesimleri açısından da bu mutabakatı
bilen bir siyasi parti. Dolayısıyla böyle bir teklif, son zamanlarda
gündeme gelen sorunun çözümü ile alakalı, olumlu bir adımdır.

Teklifin Anayasanın 10. maddesi kapsamında çözüme kavuşup kavuşmayacağı
ise ayrı bir teknik çalışma konusudur. Gerekirse böyle bir çalışmayı
arkadaşlarla beraber yapma imkanı olacaktır. Şu anda hukukçu
arkadaşlarımız konuyu değerlendirmektedirler. Tabii partimizin yetkili
organlarında da MHP'nin bu yaklaşımı değerlendirilecektir."

Haberin Devamı