Gazete Vatan Logo

Metroda tanınmayan keman virtüözü İstanbul’da

Porche kullanan, borsada oynayan dünyanın en iyi keman virtüözlerinden biri kabul edilen Joshua Bell ile Türkiye’de vereceği konser öncesinde konuştuk.

Metroda tanınmayan keman virtüözü İstanbul’da

Joshua Bell, Türkiye onu metrodaki kemancı olarak tanıyor. Bell hız yapmayı ve Porche kullanmayı seviyor, dünya borsalarını takip ediyor, borsadan kazandıklarıyla bir zamanlar Paganini’nin çaldığı 4 milyon dolarlık Stradivarius kemana sahip. Teknolojiyi yakından takip ediyor, tutku derecesinde internete, bilgisayar oyunlarına bağlı. People dergisi onu ‘Yüzyılın En Güzel 50 İnsanı,’ Glamour ise ‘Milenyumun Altı Erkeği’ seçilecek kadar da yakışıklı. Dünyanın en iyi keman virtüözlerinden biri kabul edilen Joshua Bell, 15 Mayıs’ta İstanbul’da, 16 Mayıs’ta Ankara’da müzikseverlerle buluşacak...

Metro’daki deneyiminiz sonrası “imaj” tartışmaları gazetelerde çok yorumlandı. Peki sizce imaj nedir?

Metro deneyinin sonucunda, sanat için çevrenin çok önemli olduğunu gördüm. Müziği ve sanatı deneyimlemek için, ona açık olmak gerekir. Günlük iş temposuna kendinizi kaptırmışken, müzik ve sanatı kavrayamayabiliyorsunuz.

İstanbul Metrosu’nda benzer bir araştırmayı yapmak ister misiniz?

Hayır, teşekkür ederim. Bir kez yetti!

Haberin Devamı

Bu 3’üncü konseriniz Türkiye’de, ne ifade ediyor size İstanbul?

Farkına varılacak birçok güzelliğin olduğu bir bölge.

Yılda 200’e yakın konser veriyorsunuz. Bu strese dayanmak için psikiyatrist anne ve babanızdan sihirli bir formül öğrendiniz mi?

Bir müzisyen olarak yaşamımı sürdürmekten memnunum. Bu meslek herkese uygun olmayabilir ama ben yeni insanlarla tanışmayı, dünyanın farklı bölgelerinde yeni tecrübeler edinmeyi seviyorum. Daha iyi bir hayat isteyemezdim.

Kadınlar size çok hayran. Aşırı ilgisiyle sizi bunaltan, tacizde bulunan oluyor mu?

Açıkçası hayran kitlem çocuklardan büyükannelere kadar uzanıyor, bu da müziğin ömür boyu sürdürülebilen bir keyif olduğunu gösterir. Konserlerime gelen izleyiciler arasında, enstrüman çalmayı öğrenen 4 yaşındaki çocuklardan tutun da, 90 yaşında bunu hala yapmayı sürdüren insanlara kadar var.

YAŞAMIN HER ANININ TADINI ÇIKARIYORUM

Formunuzu ve yakışıklığınızı korumak için neler yapıyorsunuz?

Antrenmanlarım genellikle uçak hızını yakalayana kadar koşmaktan oluşuyor! Fit kalmak içinse, bir antrenmanımda 2,5 kiloya kadar kaybedebilirim, bu da baya iyi bir idman demektir. Ne yediğime dikkat ederim ve sağlıklı yaşamaya özen gösteririm.

Haberin Devamı

Maceraperest birisiniz. Müziğinizde ise bunun tersine daha tutucusunuz.. Nasıl dengeliyorsunuz bu ikisini?

Uzun yıllar önce bir piyanistle resital turuna çıkmıştım. Turda alerjik reaksiyon geçirdi ve maalesef yaşamını yitirdi. Bu olaydan sonra; hayatın anlamının zevk almak, deneyimlemek ve mümkün olduğunca keyifle yaşamak olduğuna inanmaya başladım. Her saniyenin tadını çıkarmak gerekiyor.

Bir röportajınızda “matematiği seviyorum; sistemin nasıl işlediğini biliyorum” diyorsunuz. Çocuklar matematik mi müzik mi öğrenmeli ilk önce?

İkisi de önemli. Bazı okullar eğitiminin merkezine matematiği koyar. Bazı okullar ise eğitim programlarında müziği temel alır. Müzikle ilgili bildiğim bir şey varsa, o da bizi insan yapan olgulardan biri olduğudur. Müziği sevmek, anlamak, keyif almak için matematik formüllerine ihtiyacınız yok. Bu keyif bir ömür sürer ve konuştuğu dil ne olursa olsun her insan tarafından sevilir.

Haberin Devamı

OĞULLARIM İZİMDEN GİTMESİN

Bu soruyu elektro keman projesine katıldığınız için soruyorum.. Elektro keman mı Stradivarius mu?

Bu uzun zaman önceydi ve o zamanlar müzikli oyuncaklar üzerinde çalışıyorduk.

Stradivarius kemana 4 milyon dolar ödediniz mi?

Cevap yok... (Gülüyor)

Üç oğlunuzun müzikle arası nasıl?

Onlar da müziği seviyor, enstrüman çalmayı öğreniyorlar. Müzik onların hayatında olsun isterim, ama illa ki babaları gibi olmaları gerekmez.. Müzikle dolu bir yaşam onları mutlu edecektir.

FERRARİ’YE BİNMEM ÇOK GÖSTERİŞLİ

Spor araba ve hız tutkunuz biliniyor, neden Porsche’ye biniyorsunuz, Ferrari’ye değil?

Porsche günlük kullanım için harika bir spor otomobil. Ferrari aşırı gösterişli. Tüm gözler sizin üzerinizde oluyor bunu da istemem yolda giderken. Porsche daha sofistike, hızlı ve bir mühendislik harikası. Ferrari isterdim ama ikinci araba olarak, özel anlar için gayet iyi. Ferrari günlük kullanıma uygun değil.

Haberin Devamı

4 MİLYON DOLARLIK KEMANIYLA METRODA

Washinton’daki bir metro istasyonunda 45 dakika boyunca Bach eserleri çalan ve bu süre içinde önünden geçen ve çoğu işe yetişme telaşında olan yaklaşık bin kişi Joshua Bell’i tanıyamadı. Bell metro konserinden 32 dolar para topladı. Bir hafta sonra verdiği konserin en ucuz bileti ise 100 dolardı.