Gazete Vatan Logo

Meteoroloji'den son dakika uyarısı!

Meteoroloji'den tropik fırtınayla ilgili son dakika uyarısı geldi. Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın, pazar günü ülkemizin batı kesimlerini etkilemesi bekleniyor. Yunanistan'da “Zorbas” adı verilen fırtına nedeniyle ülkenin kuzeyinde bazı binaların çatıları uçtu, 400 yıllık Aslan Paşa Camisi’nin üst kısmı yıkıldı. Atina Meteoroloji Merkezi, dalgaların 11 metreyi aşabileceği uyarısında bulundu. 'Tropik fırtına'nın hızı, saatte 120 kilometreye ulaşacak. Ege'de yıkıcı etkilere sahip muhtemel fırtınaya karşı İzmir Valiliği de teyakkuza geçerken, İzmir İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi Başkanı Vali Yardımcısı Aydın Memük, yaptığı son dakika açıklamasında, “İzmir Valiliği olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız. Vatandaşlarımızın kıyıdaki teknelerini karaya çekmelerini ve daha güvenli bir şekilde karada tutmalarını öneriyoruz" dedi. İzmir'de 29-30 Eylül'de yapılacak tüm amatör futbol maçları iptal edildi. Kuşadası Liman Başkanlığı 29-30 Eylül'de teknelerin denize açılmasını yasakladı.

Meteoroloji'den son dakika uyarısı!

Meteoroloji: Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın, Pazar günü ülkemizin batı kesimlerini etkilemesi bekleniyor. Bu sistemle birlikte Ege’nin batısında (İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa), Marmara’nın batısında (Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’nin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere İstanbul’da) yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli, Çanakkale ve Muğla ile İzmir ve Balıkesir’in batı kesimlerinde yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, hortum , ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

AMATÖR FUTBOL MAÇLARI İPTAL EDİLDİ

İzmir'de 29-30 Eylül'de yapılacak tüm amatör futbol maçları iptal edildi. Kuşadası Liman Başkanlığı 29-30 Eylül'de teknelerin denize açılmasını yasakladı.

MUĞLA, AYDIN, İZMİR, BALIKESİR, MANİSA VE ÇANAKKALE'DE ETKİLİ OLACAK

Yetkililer, kasırganın Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Çanakkale ve Balıkesir’i etkisi altına alacağını belirtiyor.

SAATTE 120 KİLOMETRE HIZA ULAŞACAK
Bölge müdürlüğü sorumluluk sahasında fırtınadan etkilenecek ilin Muğla olduğunu belirten Öztürk, "Pazar günü ilk saatlerden pazartesi sabah saatlerine kadar 'tropik fırtına'nın Muğla il ve ilçelerinde şiddetli rüzgara, karada da bazen 90- 120 kilometreye, deniz açıklarında da 60- 90 kilometre saatte rüzgara sebep olabileceğini, aynı şekilde bu 'tropik fırtına'nın Muğla il genelinde aşırı yağışlara yani ortalama 60- 90, yer yer de 100 kilogram ve üzerinde aşırı yağışa sebep olacağını beklemekteyiz" diye konuştu.
EN ÇOK İZMİR'İ ETKİLEYECEK
Yurtta, başta Ege Bölgesi olmak üzere batı kesimlerde en çok İzmir'i etkisi altına alması beklenen 'tropik fırtına'nın Muğla, Aydın, Çanakkale ve az da olsa İstanbul'da şiddetli rüzgar ile aşırı yağışlara neden olacağı belirtildi. Denizden gelecek 'tropik fırtına'nın en çok Muğla'da Marmaris ile Milas arasındaki kıyı kesimini etkileyeceğine kaydeden Öztürk, "Marmaris, Bodrum, Datça ve Milas bölgeleri daha çok etkilenecek. Bunun etkisi iç kesimlerde de görülecek" dedi.

Haberin Devamı

İZMİR VALİLİĞİNDE ACİL TOPLANTI
Ege'de yıkıcı etkilere sahip muhtemel fırtınaya karşı İzmir Valiliği de teyakkuza geçerken, İzmir İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi Başkanı Vali Yardımcısı Aydın Memük, yaptığı son dakika açıklamasında, “İzmir Valiliği olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız. Vatandaşlarımızın kıyıdaki teknelerini karaya çekmelerini ve daha güvenli bir şekilde karada tutmalarını öneriyoruz" dedi.
Ege’de hakim olması beklenen kuvvetli fırtınaya karşı İzmir’de tüm kamu kurum ve kuruluşları adeta alarma geçti. Gerekli hazırlıklar tamamlanırken, bazı kuruluşlarda izinler iptal edildi ve teyakkuz haline geçildi. İzmir Valiliğinde de Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi ‘acil’ koduyla toplandı.
Toplantı sırasında bir açıklama yapan İzmir İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi Başkanı Vali Yardımcısı Aydın Memük, hazırlıklara ilişkin bilgiler vererek, “İzmir Valiliği olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız” dedi.
Memük, tüm kamu kurumlarına bilgiler verildiğini ifade ederek, "İlimizde, Pazar ve Pazartesi günü etkili olması beklenen kuvvetli fırtınayla ilgili olarak gereken tedbirleri almak üzere Afet Acil Durum Yönetimi Merkezimizde görevli ve yetkili arkadaşlarımızla birlikte bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu muhtemel fırtına ve aşırı yağışla ilgili olarak; bütün kamu kurumları, büyükşehir belediyemiz, kaymakamlıklarımız, ilçe belediyelerimiz, emniyet müdürlüğü, jandarma Komutanlığı, sahil güvenlik Komutanlığı ve askeri birliklerimiz gerekli tedbirleri almış durumda. Pazar günü için bugünden gerekli hazırlıkları yapmış durumdayız” dedi.
'EŞYALARINIZI GÜVENLİ HALE GETİRİN'
Memük, vatandaşlara da bazı uyarılar yaparak, şu açıklamayı yaptı:
"Vatandaşlarımıza tabii ki bu konuda da bazı uyarılarımız olacak. Özellikle liman başkanlıklarına uyarmış bulunuyoruz. Vatandaşlarımızın kıyıdaki teknelerini karaya çekmelerini ve daha güvenli bir şekilde karada tutmalarını öneriyoruz. Yine vatandaşlarımızın özellikle balkon ve çatılardaki sabitlenmemiş tehlike oluşturabilecek malzeme ve eşyalarını güvenli hale getirmelerini, kapı ve pencerelerini özellikle evlerin rüzgâr tarafındakileri emniyetli şekilde bağlanmasını istiyoruz. Yine vatandaşlarımızın mümkün olduğu kadar ağaç ve duvarlardan uzak durmalarını ve mümkün olduğu şekilde dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. İzmir Valiliği olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız.”
ROTA DA BELLİ OLDU
Öte yandan ABD'nin önemli meteoroloji kurumlarından olan 'Accuweather'da 'Tropik Fırtına' için rota tahmininde bulundu. Rüzgar hızının saatte 130-145 kiometrelere çıkabileceğini öngören meteoroloji uzmanları, ortalama hızın 100 kilometreye sabitlenebileceği yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

SON DURUM GÖRÜNTÜLENDİ

Haberin Devamı

Haberin Devamı

YUNANLILAR "ZORBAS" DEDİ
Milliyet'te yer alan habere göre, kasırga etkisindeki tropikal fırtına Yunanistan’ın bazı şehirlerinde etkili olmaya başladı. “Zorbas” adı verilen fırtına nedeniyle ülkenin kuzeyindeki Yanya şehrinde bulunan 400 yıllık Aslan Paşa Camisi’nin üst kısmı yıkıldı.
Hatta İngiliz basını, Yunanistan ve Türkiye’de tatilde olanları kasırgaya karşı uyardı. Kasırga Akdeniz’e özel bir yapıda olduğu için, İngilizce “Mediterranean (Akdeniz)” ve “hurricane (kasırga)” kelimelerinin birleşiminden türetilen “Medicane” diye anılıyor. Akdeniz bölgesi için oldukça sıra dışı bir doğa olayı olan kasırganın saatte 160 kilometreye ulaşan rüzgârlar üretebileceği ifade ediliyor.

YUNANİSTAN İÇİN KORKUTAN UYARI: DALGALAR 11 METREYİ AŞABİLİR
Atina Meteoroloji Merkezi, Zorbas kasırgasının 11 metreyi aşan dalgalar doğurabileceği uyarısı yaptı.
Meteoroloji'den yapılan açıklamaya göre, Zorbas kasırgasının Cumartesi günü 15:00 - 18:00 saatleri arasında, Peloponez’in güney sahillerini vurması bekleniyor. Açıklamada ayrıca, kasırganın Girit ile Peloponez arasında yüksekliği 11 metreyi aşan dalgalar doğurabileceğine dikkat çekildi.
Zorbas adı verilen tropik kasırganın Cuma ile Pazartesi günleri arasında Yunanistan’ın üzerinden geçerek Türkiye'ye geçmesi bekleniyor.
Afet boyunda büyük hasarlar verebilecek kapasitede olan Zorbas, Perşembe günü Yunanistan’a yaklaşıyor. İlk olarak Girit’ten geçip Peloponez, Ege ve Kiklades adalarını saracak olan kasırganın, Attika bölgesinde de baş göstermesi bekleniyor.
Ayrıca “Ksenofon” adındaki kötü hava koşulları, şiddetli rüzgârlar ve bu dönem için alışılmamış düşük ısı düzeyi ile ülkeyi sarmış durumda.
Limanlarda tekneleri deviren, ağaçları söken 10-11 bofor şiddetindeki rüzgâr, Attika başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde bugün okulların kapalı tutulmasına neden oldu.