Gazete Vatan Logo

Metal fırtına yeniden sahnede

Metal fırtına yeniden sahnede

MESS geçen yıl otomotiv sektörünün belini büken eylemlerin maliyetini 500 milyon $ olarak açıkladı. Genel Sekreter Hakan Yıldırımoğlu, "Bu eylemler ekonomiyi vurma amacı taşıyordu. Bu grup yine sahnede" dedi

Otomotiv sektörü işverenlerinin de üye olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), geçen yıl mayıs ayında Oyak Renault'da başlayıp Tofaş'a sıçrayan ve 15 gün süren eylemlerin ekonomiye faturasını 500 milyon dolar olarak açıkladı. Son dönemde tekrar başlayan eylemleri ve geçen yılki olayları SABAH'a değerlendiren MESS Genel Sekreteri Dr. Hakan Yıldırımoğlu, "O eylemlerin altında biraz da ekonomiyi vurma amacı vardı" dedi. Bu nedenle birçok siparişin iptal olduğunu hatta yeni yatırımlardan vazgeçildiğini hatırlatan Yıldırımoğlu, şunları anlattı: "Bursa'ya 3 büyük yatırım geleceği söylenmişti. Ama büyük bir şirketin sırf bu nedenle yatırımdan vazgeçtiğini biliyorum. Ayrıca kapasite artırımı yatırımları rafa kaldırıldı. Bu da rakip ülkelere yarıyor" diye konuştu. Yıldırımoğlu, yeni havalimanına karşı yapılan eylemlerle Artvin'deki maden eylemlerinin de ekonomiyi zayıflatma amacı taşıdığını belirtti.

Haberin Devamı

EYLEMLER YASA DIŞI

Geçen yılki olayların alışılmışın dışında olduğunu ve provokasyon koktuğunu ifade eden Yıldırımoğlu, bugünkü eylemleri de yaşadışı olarak tanımladı. Yıldırımoğlu, "Oyak Renault'da yaşanan gelişmeleri dikkatle takip ettik. Üye işyerimizde üretim sekteye uğratılmak istendi. 31 Ağustos 2017'ye kadar geçerli bir grup toplu iş sözleşmesi varken, bazı çalışanların iş bırakması mevzuata aykırı. Üstelik 1 Mart 2016'dan geçerli olmak üzere yüzde 5.22 oranında ücret zammı yapıldı. 1 Eylül 2016'dan itibaren geçerli olmak üzere de TÜFE+3.5 oranında bir zam daha yapılacak. Tüm çalışanlarımızı geleceklerine sahip çıkmaya, işyerine ve milli ekonomiye zarar veren yasadışı eylemlere katılmamaya davet ediyoruz" dedi.

İŞÇİ ÜCRETLERİ DÜŞÜK DEĞİL

Yıldırımoğlu, sektörde maaşların çok düşük olduğu yönündeki eleştirilerle ilgili olarak "Ücretler, giydirilmiş haliyle beyan edilen seviyelerin üzerinde gerçekleşiyor. Bizde asgari ücret seviyesinde işe yeni giren bir işçinin maaşı, ikrâmiye ve sosyal ödemelerle, asgari ücret zammı öncesi bin 500'ün üzerindeydi. Bugün bin 900'e çıkıyor. MESS'e üye işyerlerinde ayda 549 lira ikrâmiye, 321 lira sosyal ödeme ve asgari geçim indirimi (AGİ) ile maaş bin 991 lira alıyor. 1 Mart sonrasında ise net ücret 2 bin 88 lira-ya geliyor. 10 yıllık işçinin bu kadar daşak maaş alması mümkün değil" dedi.

Haberin Devamı