İş dünyasında teşvik bayramı

Başbakan Binali Yıldırım, arife günü yeni teşvik paketi müjdesini verdi. Başbakan Yıldırım’ın “Daha fazla yatırım, üretim, ticareti ön gören tedbirlerden bahsediyoruz” diyerek açıkladığı ve işçi, işveren milyonlarca vatandaşı ilgilendiren paketi ele aldık.

Tam tatil hazırlığındayken ülke, teşvik paketi müjdesi Başbakan Binali Yıldırım’dan arife günü geldi. Biz severiz paketleri, torba yasaları, son güne ertelenen kanunları. Bu pakette maşallah yine yok yok… Kimleri kapsıyor, içinde bizi ilgilendiren bir şey var mı sorusuna sayın Başbakanımız cevap versin: “Yapılacak şeyleri madde madde sıralayalım. Yapılacak şeylerin kime faydası var? Yatırım yapana faydası var. İş kuracaksınız, fabrika kuracaksınız, onlara faydası var. Dolaylı olarak orada yeni çalışma alanı olacak, işe girecek insanlar var. Satış olacak refah büyüyecek millete faydası var. Tarım sektöründe faaliyet sektöründe faaliyet gösteren milyonlarca vatandaşımıza faydası var. Emekliye, işçiye, gençlere faydası var. Bütün kesimlere dokunan önemli bir ekonomik tedbir. Tedbir deyince kemer sıkma değil, insanların üstüne daha fazla vergi değil. Daha fazla yatırım, üretim, ticareti ön gören tedbirlerden bahsediyoruz. Ama tasarrufu da ihmal etmeyeceğiz. Önce kamuda başlatacağız.”

Haberin Devamı

Açıklanan paket bize yeni bir iş hayatının habercisi gibi gözüküyor. Her bir maddenin detayları bağlı bulunulan bakanlıklarca yazılıp çizilecek. Okuyup yorumlayıp size aktarmak da bize düşecek.İşçi, işveren milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bu paketi detaylarıyla ele alalım:

Teknoloji yatırımına damga vergisi yok

Başbakanın deyimiyle akıl terinin fazla olduğu işlerle uğraşanların yani teknolojiye yatırım yapan firmalar ve tedarikçileri arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getirilecek. Firmaların yurtdışı fuar katılımlarıyla ilgili damga vergisi kaldırılacak.

Karşılıksız çeklere cezai yaptırım

Ekonomik piyasanın son dönemlerde kanayan yarası olan karşılıksız çek işlemine para cezası gelecek. Tekrar edilen ve alışkanlık haline getirilen durumlarda hürriyeti kısıtlayıcı ceza yani hapis cezası da arkasından gelecek. Ayrıca çeklerin ve ilgili firmanın durumunu teknolojik yöntemle sorgulayabilecek karekod sistemi devreye alınacak.

Haberin Devamı

Bağ-Kur için indirim hakkı

Çalıştırdıkları işçilerin primlerini düzenli ödeyen işverenlere sağlanan 5 puanlık indirim hakkı Bağ-Kur’lulara da tanınacak. Bağ-Kur primini düzenli ödeyen işveren bu imkandan yararlanırken, prim borcu olanlar bu haktan yararlanamayacak. Verilen bu imkanla sigortalıyla Bağ-Kur’lu arasındaki fark ortadan kalkmış olacak. Bağ-Kur Prim borcunu düzenli ödeyen işveren asgari ücretin yüzde 29.5’i oranında prim ödeyecek.

İhracatçıya yeşil pasaport

İhracatçılara hususi pasaport (yeşil pasaport) verilecek.

Esnafın kredi borcunun faizine af

Kredi almış ancak taksit ve kredi faizlerini ödeyemeyen yaklaşık 110 bin esnafın 400 milyonluk gecikme faizi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TESKOM tarafından karşılanacak.

Yatırımcıya daha iyi şartlarda kredi

Yatırımcı daha iyi şartta kredi alacak. Özellikle ihracata yönelik 16 milyar kredi veren ancak 16 milyarlık da teminat alan Eximbank’ın şartları iyileştirilecek. Hedef 8 milyar dolarlık kısmı teminatsız hale getirerek, ihracatçıların üstündeki teminat mektupları komisyon yükünü kaldırarak, 8-10 milyarlık gayri nakdi kredilerin serbest hale gelmesi sağlamak.

Haberin Devamı

Vergi borcunu ödeyemeyenlere yeni fırsat

Borçları yapılandırma fırsatı geliyor. Geçmişte vergi ve prime yönelik vecibelerini yerine getiremeyen işverenlere ve vatandaşlara borçları yapılandırma fırsatı sağlanacak. 2008, 2011, 2014 yıllarında farklı kanunlarla tanınan vergi ve prim borcu yapılandırması 3 yıllık aranın ardından Binali Yıldırım’ın açıkladığı pakette yine gündeme alındı. Prim borçlarını düzenli ödeyenler her ne kadar sitem etse de 100 milyar TL’ye yakın devlet alacağını tahsil edebilmek adına alıştığımız bir uygulamanın detayları yakın zamanda belli olacak. Ayrıca doğal afetler, terör ve sabotaj gibi nedenler dolayısıyla ekonomik kayba uğrayan yatırımcılar ile sigortalı çalışanların süresi dolmuş borçlarını bir yıla kadar ertelenecek.

Haberin Devamı

Uluslararası firmalara kurumlar vergisi muafiyeti

Türkiye’ye bölgesel yatırım yapacak uluslararası firmalara kurumlar vergisi muafiyeti getirilecek. Böylece uluslararası firmaların Türkiye’ye gelmesi ve istihdam artışı sağlanacak.

Tarımsal teşvikler iki kez ödenecek

Tarım yatırım teşvik kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de emlak vergisi alınmayacak. Tarımsal teşvikler Maliye Bakanlığı’nın imkanları dikkate alınarak yılda iki kez ödenecek.

BES’e dahil olanlara vergi muafiyeti

Bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara damga vergisi muafiyeti getirilecek.

Şehit yakınlarına kolaylık sağlanacak

Terörle mücadele kapsamında şehit olanları yakınlarından bir tanesine araç alacağı zaman ÖTV istisnası tanınacak. Ayrıca şehit yakınlarına yılda 2 sefer tanınan kamuda istihdam hakkında süre limiti kaldırılacak ve bu haktan yararlanma istenilen branşa uygun şekilde yerine getirilecek.

KOBİ’lere kredi imkanı

KOBİ’lere ilave imkanlar sağlanacak. Terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ’lere, 100 bin lira destek, imalat sanayiinde çalışan terörden doğal afetlerden işleri bozulan esnafa da 100 bin liraya kadar kredi imkanı getirilecek.

Proje bazlı destek sistemi geliyor

Mevcutta uygulaması olan ancak süresi belirli teşviklerin kalıcı olması sağlanacak. Özellikle yatırımcıların vergi indirim oranları ile SSK primi işveren desteği sürelerinin kalıcı uygulanması sağlanacak.

İş sağlığı ve iş güvenliği 1 yıl sonraya ertelenecek

50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan 98 ayrı iş kolunda toplam 1 milyon 620 bin şirketin 1 Temmuz 2016 tarihi itibarı ile yükümlü bulunduğu iş sağlığı güvenliği uzmanı ve işyeri hekime görevlendirmesi 1 yıl süreyle ertelenecek.

İş dünyasında teşvik bayramı

DİĞER YENİ YAZILAR