BES’imize hayırlı olsun

Bir cümlede özetleyeyim nedir bu BES; “Alternatif SGK Emekliliği”. Yani şimdiden alışın, çoluk çocuk SGK emekli maaşı görmeyebilir hazırlıklı olun.

Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in, BES’te otomatik katılıma dönük mevzuat çalışmalarını başlattıklarını, taslağı en kısa zamanda Meclis’e sunulacağını açıklaması üzerine, başta işveren kesimi olmak üzere tüm çalışanların gözü uygulamanın içeriğine çevrildi. Kıdem tazminatı fonu kurulmasının yankıları ve soru işaretleri sürerken hükümet tasarrufları artırmak ve kaynak oluşturmak amacıyla Bireysel Emeklilik Sistemini (BES) zorunlu hale getiriyor.

Hükümetin hazırladığı taslağa göre sisteme katılım otomatik olacak. 45 yaşın altındaki tüm çalışanlar sisteme mecburi olarak dâhil edilecek. Maaşlardan 6 ay boyunca 100 lira zorunlu kesinti yapılacak.

Türkiye’de 45 yaşın altında ve bugüne kadar özel şirketlerin yaptığı BES’e dahil olmayan 12 milyon kişiyi kapsayacak yasal düzenleme ile altı ayın sonunda 7.2 milyar liralık kaynak elde edilecek.

Haberin Devamı

Otomatik katılım

Öncelikle işe yeni başlayanlar sisteme girecek, yaşa göre mevcut çalışanları da kapsayabilecek.

İşverenler sisteme katkı yapmayacak.

Asgari ücretliler dahil çalışanlar zorunlu olarak sisteme dahil edilecek.

Çalışanlardan aylık 100 lira katkı payı kesintisi yapılacak.

Aylık katkı payları işverenler tarafından çalışanın maaşından kesilecek.

İlk aşamada 50 ve üzeri çalışanı olan şirketler sisteme alınacak.

Çalışanların en az 6 ay sistemde kalması zorunlu tutulacak. Bu süre sonrasında isteyen çıkacak.

Devlet desteği %25 olacak.

Türkiye’de BES sistemi

İsteğe bağlı olan bireysel emeklilik sisteminin 2013 başında yaklaşık 3 milyon olan katılımcı sayısı 2015 sonunda 6 milyon kişiye çıktı. Fon büyüklüğü de 20 milyar liradan 48 milyar liraya yükseldi.

Bireysel Emeklilik sistemi için yapılan tanıma göz atalım. ”Türkiye’deki mevcut sosyal güvenlik sisteminde, bireylerin emeklilik dönemi gelirlerinin çalışma dönemlerindeki refah düzeyini yeterli ölçüde sağlayamaması, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin gelişimi açısından çok büyük bir potansiyel oluşturmaktadır.”

Haberin Devamı

Çalışanın üzerinden oluşturulacak potansiyel büyük yani.

Özetle;

Sağlık dedik, SSK’lıya tamamlayıcı sigorta dediler…

Emeklilik dedik, tamamlayıcı sistem dediler…

Şu 3 harflileri de vatandaşa anlattık mı oldu bu iş gari…

DİĞER YENİ YAZILAR