Kadına şiddet suçtur, erkekler Yargıtay kararına dikkat

Ülkede vatandaş olmak zor, kadın olmak ise daha da zor… Şiddet, taciz, tecavüz, öldürülme! Her gün yazılı ve görsel basında görmeye, duymaya alıştığımız her şey, gayet normalmiş gibi benimsediğimiz haberler maalesef.

Kadının önemi, hayatımızdaki konumu, çalışma hayatına, sanata, aileye katılma zorunluluğu her ne kadar altı çizilerek vurgulansa da, bazı şeyler maalesef değişmiyor toplumumuzda. İkinci sınıf muameleye maruz kalmak halen kaderi gibi gözüküyor kadının. Kadınlarımızın yasal hak ve özgürlüklerini koruma amacıyla çıkarılan pek çok yasaya rağmen sadece 2015 yılının ilk 6 ayında 50 bin kadın şiddete maruz kalmıştır. Tabii, belirtilen veriler sadece kayıt altına alınabilen rakamlar. Her gün şiddet gördüğü halde evinde kocasıyla yaşayanlar ve buna sessiz kalanlar da var. Gelin durumun vahametini rakamlarla görelim.

Eş öldürene maaş yok

Bir çok kadın şiddete maruz kalıyor, ancak bilmiyor. Aile veya hanede aile bireyleri arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet ev içi şiddettir. Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddet suçtur! Gelelim başlığımıza neden olan olaya;

Haberin Devamı

Eşini öldürene maaş verilmez. Ancak, bu durum değişebilir. Keza, niyet önemlidir. Zonguldak’ta eşinden sürekli şiddet gören bir kadın, kendine ve kızına şiddet uyguladığı gerekçesiyle, kendini savunmak adına eşini öldürüyor. Şiddete maruz kalan kadın çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderiliyor ve 3 yıl 4 ay hapis cezası alıyor. Konumuza başlık olan kısım ise kadının cezaevinden çıkması sonucu gerçekleşiyor.

Eşinin ölümüyle 3 çocuğuna yetim aylığı bağlanan kadın, cezaevi hayatı son bulunca SGK’ya müracaat ederek tarafına “Dul aylığı” bağlanmasını talep ediyor. Haliyle SGK durum değerlendirmesi yaparak, sigortalıyı öldürenin kendisi olduğundan aylık bağlanamayacağını kadına tebliğ ediyor. Emekli, dul ve yetim aylığı Anayasal bir haktır, reddedilemez. Kadın reddedilen talebi sonrası, mahkemeye müracaat etmeye karar veriyor. Mahkemede, haftanın 3-4 günü ağır bir şekilde şiddet gördüğü gerekçesiyle kadının kendini savunmak amaçlı eşini öldürdüğüne dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Yargıtay kararı

Mahkeme kararı neticesinde konu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından da inceleniyor ve nihai karar veriliyor; Hukuk Genel Kurulu, “Ağır tahrik altında olay işlenmiştir” diyor ve kadını haklı bularak aylığının bağlanmasını sağlıyor. Tabii, verilen bu karar emsal niteliğinde olduğundan yazı başlığımız da belirtilen durum ortaya çıkıyor. Yargıtay, konuya aydınlatmak amacıyla daha sonrasında yayımlamış olduğu açıklamasında “Kadın dayaktan kurtulmak için sigortalıyı öldürmüştür, aylık almak için değil” ifadelerini kullanıyor.

Yani özetle kadın kadar yüreği olmayan erkekler, sözüm size; şiddet altında hanımın elinden giderse can, emekli maaşı kalır geriye, olur canan...

DİĞER YENİ YAZILAR