Kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin destekleri devam mı tamam mı?

Milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Bugün son gün. Herkes bu sorunun yanıtını merak ediyor kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücretsiz izin destekleri devam mı tamam mı?

Kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin destekleri devam mı tamam mıTüm umudu bağladık aşıya. Sadece biz değil, tüm dünya ülkeleri normalleşme adımlarını hızla atmaya gayret ediyor. 17 günlük tam kapanma sonrası vaka sayıları halen hedeflenenin altına inmese de hemen hemen tüm sektörler kapılarını açtı.Pandemi önlemleri kapsamında milyonlarca sigortalı için mart ayı itibarı ivedilikle yürürlüğe konulan kısa çalışma ödeneği desteği ve 17 Nisan tarihi itibarı ile uygulanmaya başlayan nakdi ücretsiz izin ödemeleri bugüne kadar piyasa can suyu oldu.

Virüs etkilerinin yavaş yavaş geçmesi beklentileriyle Haziran 2020 tarihine kadar yürürlükte kalması kanun nezdinde planlanırken, evde ki hesap çarşıya uymadı. 3 ayla başlayan süreç haziran 2021 dönemini de dahil ettiğimizde 15 aydır yürürlükte kaldı.30 haziran tarihi desteklerin sona ereceği tarih.Peki ya sonra ne olacak?

DESTEK ÖDEMELERİ 60 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Pandemi etkisinde geçirdiğimiz bu 15 ay içerisinde;3 fazda uygulanan Sosyal destek programı, kısa çalışma ödeneği, nakdi ücretsiz izin desteği, işsizlik ödeneği ve normalleşme destekleri kapsamında sağlanan sosyal koruma paketi ödeneği Nisan 2021 dönemi itibarı ile toplam 60 milyar TL’yi aştı. Bu rakama mayıs ve haziran ayında ödenen ve ödenecek olan destekler eklendiğinde toplam bütçenin 70 milyar TL’ye yaklaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

HAZİRAN SONRASI NE OLACAK?

Cumhurbaşkanına kanunla verilen uzatma yetkisi 30 Haziran’da doluyor. Bugün son gün ve yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa hem kısa çalışma ödeneği desteği hem de fesih yasağı (işten çıkarma yasağı) sona erecek. Buna bağlı olarak ücretsiz izin desteği de bugun itibarıyla son bulacak.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) birkaç aylık daha uzatma değil özellikle yasaklar sonrası kepenklerini yeni açan sektörlerin dikkate alınarak desteklerin yıl sonuna kadar devam ettirilmesini talep ediyor.

Diğer taraftan Çalışma Bakanlığının en önemli gündem maddelerinden biri olan ve sayılara bakıldığında Nisan 2021'de 275 bin kişi artarak 4 milyon 511 bin kişiye yükselen işsiz sayısında fesih yasağının kaldırılması halinde çok ciddi bir yükseliş yaşanabileceği endişesi mevcut.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta kabine toplantısından sonra konuyla ilgili Cumhurbaşkanından herhangi bir açıklama gelmedi.Bakanlık sessizliğini koruyor.Son gün geldi çattı ancak hala son bir umut bekleniyor…

DİĞER YENİ YAZILAR