Uyanık işletmelerin corona ile mücadelesi! Parayı geri isteyen de var, ceza keseceğini söyleyen de...

Corona virüs sürecinde faaliyetlerine devam eden işletmelerde çalışan işçilerden değişik şikayetler geliyor.Uyanık işletme sahipleri veya yöneticilerinin bazıları ödenen yardım tutarlarını ‘Biz size maaş ödedik’ diyerek geri istiyor. Bazı işletmelerde çalışanına taahhütname imzalatıyor. Coronaya yakalanan personele para cezası uygulayacağını bildiriyor.

Uyanık işletmelerin corona ile mücadelesi Parayı geri isteyen de var, ceza keseceğini söyleyen de...Ülkemizde gün geçmiyor ki ‘Bu kadarı da fazla artık’ demeyelim. Korona virüsünün etkileri ülkemizde iyi yönetilen bir sürecin sonunda azalmaya başladı ve artık bugün itibarı ile tümüyle normalleşmeye adım atmaya başladığımız gün olacak. Ancak bu sürecin tamamında işlerinin başında olan, 11 mayıs itibarı ile kepenklerini açıp işletmelerine geri dönen işçilerimize yapılan bildirimler, sözde koruma tedbirleri yok artık dedirtecek cinsten!

Uyanık işletmelerin corona ile mücadelesi Parayı geri isteyen de var, ceza keseceğini söyleyen de...

Kanunsuz taahhütnameler imzalatılıyor!

Covid-19 Sürecinde faaliyetlerine devam eden işletmelerde çalışan işçilerden değişik şikayetler geliyor.Uyanık işletme sahipleri veya yöneticilerinin bazıları ödenen yardım tutarlarını ‘Biz size maaş ödedik’ diyerek geri istiyor.Pandemi sürecinde sosyal destekten işsiz kalanların dışında çalışıp da muhtaç olan kişiler de aldı. İşyerleri bu kişilerden aldıkları yardımları getirmeleri talep ediyorlar.

Diğer bir yandan ise tarafımıza ulaşan bazı taahhütname örnekleri akıl tutulmasına neden oldu desem az kalır. Öyle ki Covid-19’a yakalanan personele para cezası uygulayacağını bildiren işletmeler bile mevcut.Merak ediyorum da hangi kanuna göre keseceklermiş işçiye bu cezayı? Adam canıyla mı uğraşsın yoksa işverenin keseceği cezayı mı düşünsün?

Haberin Devamı

Uyanık işletmelerin corona ile mücadelesi Parayı geri isteyen de var, ceza keseceğini söyleyen de...

Ödenek alıp almadığına dair döküm değil şifre isteyenler var!

Daha önce bazı işletmelerin personellerinin e-Devlet şifrelerini aldığını yazmıştım. Bu işlem kişisel verilerin korunması kanununa suç teşkil etmektedir ve 2 ila 4 yıl arası hapis cezası mevcuttur. E-Devlet şifreleri kişiye aittir ve 3.kişilere verilemez. İşletmeniz bu yönde bir bilgi talep etmesi halinde reddedin, bu nedenle sizin iş akdinizi sonlandıramaz.

Uyanık işletmelerin corona ile mücadelesi Parayı geri isteyen de var, ceza keseceğini söyleyen de...

Covid-19 dönemine ilişkin personelin ödeme alıp almadığına bakarak ücret ödemesi yapmak isteyen işletmeler mevcut. Bu işletmeler de personellerden ödeme ekranlarının dökümlerini talep etmektedir. İŞKUR sisteminin bu talebi karşılamaması nedeniyle iyi niyetle personellerinin eksik kalan ödemelerini tamamlamak isteyen işverenlerin bu döküme ihtiyacı doğdu.

Haberin Devamı

Ancak döküm istemek veya yatan ücret bilgisini istemek eyvallahta e-devlet şifresini istemek suçtur suç!!!

Herkes hizmet dökümlerini kontrol etmeli!

Covid-19 sürecinde suiistimale en açık konu devlet yardım ödemelerinin haksız bir şekilde kötü niyetli işverenler tarafından talep edilmesiydi.

İşyerleri, faaliyetlerine devam ettiği halde personellerini ‘Pandemi Nedeniyle Ücretsiz İzin’ koduyla izinli göstermektedir. Bu süreler için personellere sigorta primi ödenmez, ayrıca ücret ödemelerinde de kesintiye gidilir. İşyerleri sigorta ve vergi primi ödememek için bu yollara başvuruyor. Ayrıca personellerin maaş ödemelerini de elden veriyor.

Bu yönde bir işlem yapıldıysa adınıza hizmet dökümünüzde görebilirsiniz. Bu süreler sizin emeklilik günlerinizi kaybetmenize neden olacaktır. Önce işvereninize düzeltmesi konusunda bildirimde bulunmanızı, düzeltilmez ise Alo170 hattını arayarak şikâyette bulunmanızı öneririz. Unutulmamalıdır ki bu kötü zihniyet dolayısı ile işten çıkarmalar yasaklanmış, önlem olarak alınmıştır.

Haberin Devamı

İşveren ceza yer, faiziyle geri öder bu yıl tekrar destek alamaz

Hileli yollara başvurarak hem işçisini hem devleti mağdur eden işverenlerin tespiti halinde;

• İşçilerine bu süreç boyunca ödemedikleri ücretlerini faiziyle ödemek durumunda kalacaklar.

• Ödenen kısa çalışma ödeneğini İŞKUR’a faiziyle ödemek zorunda olacaklar.

• İşçinin ücretindeki sigorta primlerini gecikme zammı ve cezasıyla SGK’ya ödemeleri gerekir, söz konusu primler için sigorta prim teşviklerinden faydalanamayacaklar.

• İlgili dönemdeki asgari ücret desteğini iade etmeleri gerekecek ve bu yıl bir daha asgari ücret desteğinden yararlanamayacaklar.

• Çalışanlarını bu uygulamalar nedeniyle kaybetmeleri ve kıdem tazminatı yüküyle karşılaşmaları da söz konusu olur.

DİĞER YENİ YAZILAR